Bruine suiker en cassonade gezonder dan geraffineerde witte suiker?

Bruine suiker lusten we even graag dan geraffineerde witte suiker. Witte suiker wordt sterk afgeraden. Het is ongezond en een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht. 

Er zijn vele soorten suiker, maar hoe is het nu eigenlijk gesteld met bruine suiker?

Is bruine suiker gezonder dan witte en kunnen we dus voluit voor bruine suiker kiezen als tussendoortje?

Er zijn vele soorten suiker, maar de witte geraffineerde geniet nog steeds onze voorkeur. En dit ondanks het feit dat deze geraffineerde suiker zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid bedreigt.

JA! ik wil meer informatie over suikervrij eten en suikervrije recepten!

De meest bekende soorten suiker zijn ongetwijfeld:

Geraffineerde witte suiker

Ruwe suiker of basterdsuiker 

Bruine suiker

Rietsuiker

Kristalsuiker

Kandijsuiker 

Vanillesuiker

Druivensuiker

Sacharose

Sucrose

Al deze soorten suiker kennen grote verschillen in zuiverheid, verwerking, kleur en vooral van oorsprong.

JA! ik wil meer informatie over suikervrij eten en suikervrije recepten!

Suikerbieten als basisgrondstof

Bruine suikerBij ons wordt suiker hoofdzakelijk gehaald uit suikerbieten. Buiten Europa gebruikt men vooral suikerriet. Zowel suiker afkomstig van bieten als van riet bevat voor bijna 100% uit sucrose.

Na hun oogst worden deze suikerbieten gewassen, gesneden en geweekt in warm water.

Zowel de suiker als de andere bestanddelen lossen op in water en vormen zo het ruwe sap.

Dit ruwe en geconcentreerde sap wordt grondig gezuiverd, waardoor het suikergehalte stijgt van gemiddeld 15% naar bijna 70%.

Het wordt verder gekookt tot er kristallen ontstaan.

Door deze combinatie van water en stoom ontstaat er zuivere, witte kristalsuiker. Het bijproduct dat tijdens en na de kristallisatie ontstaat is melasse.

Melasse bestaat voor 50% uit niet te kristalliseren suiker en oplosbare niet-suikers.

Melasse wordt verwerkt en vooral gebruikt bij de bereiding van koek, roggebrood, donker bier, rum en sojasaus.

Vermengd met bietenpulp wordt melasse in gedroogde vorm ook verkocht als diervoer.

Bruine suiker is een verzamelnaam

Bruine suiker is een verzamelnaam voor alle soorten bruine suiker zoals:

Bruine suiker

Ruwe suiker

Oersuiker

Rietsuiker

Cassonade

JA! ik wil meer informatie over suikervrij eten en suikervrije recepten!

Uit sommige soorten bruine suiker zoals ruwe soort suiker en cassonade wordt de melasse niet verwijderd.

Het sap wordt geconcentreerd en volledig gedroogd waardoor ze ‘meer’ gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen bevatten dan witte suiker.

De gezonde voedingsstoffen geven de typische bruine kleur aan cassonade.

Bruine suikerDe ‘gewone’ bruine suiker is geraffineerde witte suiker die gedeeltelijk is gekarameliseerd en zo geen melasse meer bevat.

De karamelisatie zorgt niet voor een hoger vitaminen- of mineralengehalte, alleen voor een (donker) bruine kleur en een volle smaak.

Bruine suiker gezonder dan witte?

Tussen de vele soorten bruine en witte suiker bestaan weinig of geen verschillen, alleen hun kleur is verschillend.

Ruwe soorten suiker zoals cassonade bevatten iets meer mineralen en vitaminen, zoals:

Vitaminen: waaronder vooral vitamine B1en B2

Mineralen: vooral magnesium en kalium

De concentraties zijn echter zo laag dat ze weinig of geen gezondheidswinst opleveren.

Bruine suiker en cassonade zijn dus GEEN gezond alternatief voor geraffineerde witte suiker.

Hou er rekening mee dat lang niet alle soorten bruine suiker meer vitaminen en mineralen aan boord hebben.

JA! ik wil meer informatie over suikervrij eten en suikervrije recepten!

Bruine en witte suikers zijn wél even calorierijk.

De keuze tussen bruine of witte geraffineerde suiker hangt dus uitsluitend van onze persoonlijke voorkeur af.

De belangrijkste nadelen van suiker

Bruine suikerSuiker brengt heel wat lichaamsprocessen op gang die nadelig zijn voor onze gezondheid.

Dat komt omdat bij de productie van suiker zowel vitaminen als en mineralen worden aan onttrokken.

Het zijn uitgerekend deze gezonde voedingsstoffen die we nodig hebben om suiker goed te kunnen verteren.

Zo kunnen er relatief korte tijd ernstige tekorten aan gezonde voedingsstoffen ontstaan waardoor onze gezondheid in gevaar wordt gebracht.

Teveel geraffineerde suiker eten zorgt voor ernstige gezondheidsproblemen zoals:

Overgewicht

Ongezond buikvet

Te veel slechte LDL- cholesterol

Verstoorde hormonen

Aderverkalking

Hart en vaatziekten

Hoge bloeddruk

Bloedarmoede

Diabetes

Ontstekingen

Tandproblemen

Depressie

Concentratieproblemen

Een verhoogde prikkelbaarheid

Plotse stemmingswisselingen

Gezonder eten en je lichaamsgewicht verbeteren doe je door zo weinig mogelijk geraffineerde witte suiker te eten.

Suikervrij dieet

De positieve effecten van suikerarm eten zul je vlug aan je buikomtrek en aan je lichaamsgewicht merken!

Suikervrij eten = grootste winst + blijvend resultaat

In amper 20 dagen definitief verlost geraken van je suikerverslaving, dat wil jij toch ook? In deze korte periode raak je ook gemiddeld tot 5 kilo en één kledingmaat kwijt. 

Hoe dat kan zonder honger te moeten lijden of calorieën tellen lees je HIER.

JA! ik wil meer informatie over suikervrij eten en suikervrije recepten!

2017-10-14T12:06:11+00:00

About the Author:

Leave A Comment