Vermoeidheid bij diabetes
Spread the love

Vermoeidheid bij diabetes komt veel voor. Zowel bij diabetes type 1 als bij ouderdomsdiabetes of diabetes type 2 hebben er last van.

Bij diabetes type 1 gaat het vaak over chronische vermoeidheid. Belangrijk hierbij is ongetwijfeld wat we er zelf kunnen aan doen om deze vermoeidheidsklachten zoveel mogelijk te verminderen.

Helpt een aangepaste gedragstherapie, een aangepast voedingspatroon of beiden? We zochten het voor je uit.

Met deze gratis recepten ben je vermoeidheid bij diabetes snel de baas.

Wat zijn de oorzaken van vermoeidheid bij diabetes en wat kunnen we eraan doen?

Maar liefst de helft van alle diabetici kampt met vermoeidheid. Ze zijn zo moe dat ze zelfs niet meer in staat zijn om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Dat heeft zowel een nadelige invloed op hun professioneel als op hun sociaal leven. Wanneer daar niets aan gedaan wordt raken ze uiteindelijk volledig geïsoleerd.

Oorzaken van vermoeidheid bij diabetes

Vermoeidheid bij diabetici ontstaat doordat hun lichaamscellen niet genoeg energie ontvangen. Hoewel hun bloedsuikerspiegel hoog is, wordt deze suiker niet als energie gebruikt.

Dit komt door een tekort aan insuline of door een slechte reactie op dit hormoon, wat leidt tot insuline ongevoeligheid of insulineresistentie.

Vermoeidheid bij diabetes door een onstabiele bloedsuikerspiegel

Vermoeidheid bij diabetes heeft meerdere oorzaken. Een ervan is een onstabiele bloedsuikerspiegel. Dat heeft heel veel te maken met wat we eten.

Voedingsmiddelen bevatten ook verschillende soorten en hoeveelheden suikers of koolhydraten. Snelle koolhydraten, vooral suiker en zetmeel, doen onze bloedsuikerspiegel sneller stijgen dan producten met trage koolhydraten zoals volkorengranen en volkorenproducten.

Vetten en eiwitten hebben de minste invloed op onze bloedsuikerspiegel. Die kunnen wel langzaam worden omgezet in bloedsuikers.

Voor een gelijkmatig energieniveau is vooral een stabiele bloedsuikerspiegel nodig.

Met deze gratis recepten ben je vermoeidheid bij diabetes snel de baas.

Dit kun je zelf doen voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Ontbijt met veel eiwitten

Eiwitten zorgen snel voor een langdurig verzadigd gevoel, wat bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Een stevig ontbijt rijk aan magere eiwitten kan ervoor zorgen dat we gedurende de dag minder eten en minder verlangen naar zoetigheden hebben.

Overweeg voor het ontbijt bijvoorbeeld twee hardgekookte eieren of een omelet. Een bananenpannenkoek gemaakt met twee eieren en een banaan is ook een prima keuze.

Avocado, onbewerkte noten, zaden, pitten, en volle natuurlijke yoghurt, Griekse yoghurt of kwark zijn eveneens eiwitrijk.

Eet voldoende vezels

Vezelrijke koolhydraten worden veel trager afgebroken en verhogen onze bloedsuikerspiegel geleidelijk. Denk hierbij vooral aan:

  • Peulvruchten: dat zijn naast linzen en kikkererwten ook doperwten, alle soorten bonen, groentekiemen, en maïs.
  • Volkorengranen: voornamelijk haver en havermout, zemelen, boekweit, gierst en quinoa.
  • Volkorenproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
  • Alle verse groenten: met een voorkeur voor groene bladgroenten.

Gebruik meer citroen of appelazijn

Citroen en appelazijn maken je namelijk gevoeliger voor insuline waardoor de glucose uit ons bloed beter door onze lichaamscellen wordt gebruikt.

Meng twee eetlepels appelazijn en een scheutje versgeperst citroensap in een groot glas water. Drink dit bij voorkeur voor je ontbijt.

Dat brengt je vetverbranding snel weer op gang.

Voeg kaneel toe aan je eten

Kaneel houdt onze bloedsuikerspiegel stabiel en vermindert onze trek in zoet. Voeg kaneel toe aan zelfgemaakte havermoutpap, een bananenpannenkoek of aan een zelfgemaakte smoothie.

Gebruik regelmatig kokosolie

Kokosolie is rijk aan gezonde vetzuren die direct worden omgezet in energie, in de vorm van ketonen. Onze hersenen functioneren optimaal met een mix van glucose en ketonen.

Kokosolie zorgt voor snelle verzadiging en levert onmiddellijk energie zonder de bloedsuikerspiegel te verhogen.

Voeg kokosolie toe aan je zelfgemaakte smoothie, gebruik het bij het bakken, of neem twee theelepels tussen je maaltijden.

Vermijd snelle suikers

En eet zo weinig mogelijk snoep, koekjes, gebak, chips, alle soorten witbrood, witte deegwaren, witte rijst en aardappelen.

Drink ook zo weinig mogelijk frisdranken.

Beperk de consumptie van fruit

In tegenstelling met verse groenten eet je fruit niet onbeperkt door de aanwezigheid van fruitsuikers. Eet niet meer dan drie verschillende stukken fruit per dag.

Vermijd zoveel mogelijk gedroogd fruit, kant-en-klare fruit- en vruchtensappen en light dranken.

Gebruik de juiste vetten

Dat zijn onverzadigde vetten en vetzuren, vooral omega- 3 vetzuren.

Die vind je vooral in vette soorten vis zoals in wilde zalm, paling, tonijn, forel, kabeljauw, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, haring en in ansjovis.

Slaap voldoende

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, hangt van meerdere factoren af en verschilt dus van persoon tot persoon.

Acht uur slaap per nacht is ideaal, maar sommige hebben al genoeg aan enkele uren slaap terwijl anderen nog niet genoeg hebben aan tien uur.

Ontspan ook regelmatig om je stress onder controle te houden. Stress is namelijk een belangrijke oorzaak van een onstabiele bloedsuikerspiegel.

Conclusie: Een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon en voldoende bewegen

Het is een complexe aandoening waarbij verschillende factoren een rol spelen, waaronder onze bloedsuikerspiegels, hormonale verstoringen en onze algehele gezondheidstoestand.

Diabetici moeten zich bewust zijn van het verband tussen vermoeidheid en diabetes.

Het beter beheren van energieniveaus is daarbij onmisbaar. Dit kan onder andere door het handhaven van een evenwichtig en gevarieerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het nemen van de voorgeschreven medicatie.

Met deze gratis recepten ben je vermoeidheid bij diabetes snel de baas.

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.