Glycemische index
Spread the love

De glycemische index (GI) geeft een indicatie van hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen.

Het is dus een waardemeter die aangeeft hoe snel koolhydraten in voedsel ons bloedsuikerniveau laten stijgen. Dat is vooral belangrijk voor diabetici of voor diegenen die willen afvallen.

De glycemische index (GI) wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100. Voedingsmiddelen met een hoge GI, hoger dan 70, laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen.

Voedingsmiddelen met een lage glycemische index (onder de 55) nemen we langzamer op.

Bekijk de beste manier om je bloedsuiker stabiel te houden en je gewicht te beheersen.

Wat is de invloed van de glycemische index op onze algehele gezondheid?

Het eten van voedingsmiddelen met een hoge GI leidt tot een onstabiele bloedsuikerspiegel. De symptomen van zo een sterk wisselende bloedsuikerspiegel zijn vooral:

  • Tekort aan energie
  • Vermoeidheid
  • Hongergevoel
  • Plotse stemmingswisselingen

Deze voedingsmiddelen hebben een hoge GI en kun je dus best zoveel mogelijk vermijden:

  • Groenten: gekookte wortelen, pastinaak
  • Fruit: alle soorten gedroogd fruit zoals gedroogde dadels, rozijnen en abrikozen, maar ook watermeloen en ananas.
  • Brood: alle soorten witbrood, witte deegwaren en witte rijst
  • Aardappelen
  • Alle soorten frisdrank
  • Rijstwafels
  • Honing

Bekijk de beste manier om je bloedsuiker stabiel te houden en je gewicht te beheersen.

Glycemische index

Voedingsmiddelen met een lage GI

Voedingsmiddelen met een lage GI zorgen voor een langer verzadigd gevoel en houden onze bloedsuikerspiegel stabieler.

Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen een hoge of lage GI hebben, zodat we weloverwogen keuzes kunnen maken voor ons dieet.

Voedingsmiddelen met een lage GI zijn:

  • Verse groenten: vooral groene bladgroenten, sla, tomaat, ui, aubergine, spruitjes, knolselderij, sperziebonen en erwten.
  • Fruit: grapefruit, appels, peren, sinaasappels, perziken, abrikozen, pruimen, kersen, rode bessen, frambozen en aardbeien.
  • Peulvruchten: naast linzen en kikkererwten zijn dat doperwten, alle soorten bonen en maïs.
  • Zuivel- en zuivelproducten: magere yoghurt en melk
  • Volkorengranen: vooral haver en havermout, maar ook boekweit, gierst en quinoa.
  • Volkorenproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst.
  • Onbewerkte noten, zaden en pitten: bevatten gezonde vetten, eiwitten en vezels, waardoor ze de opname van glucose vertragen.

Door te kiezen voor voedingsmiddelen met een lagere GI houden we ons bloedsuikerniveau stabiel en ons energieniveau op peil houden.

Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om onze gezondheid te verbeteren.

Bekijk de beste manier om je bloedsuiker stabiel te houden en je gewicht te beheersen.

De invloed van een hoge GI op onze gezondheid

Een hoge GI heeft een belangrijke invloed op onze bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen met een hoge GI kunnen leiden tot een snelle stijging.

Nog meer trek in zoet

Dat leidt tot een hoge stijging van ons bloedsuikerniveau, onmiddellijk gevolgd door een snelle daling. Dit zorgt voor vermoeidheid, verhoogde prikkelbaarheid, plotse stemmingswisselingen en een verlangen naar nog meer zoetigheden.

Zo beland je al vlug in een vicieuze cirkel met overgewicht en een groter risico op diabetes type 2.

Voeding met een hoge GI belangrijke oorzaak van overgewicht

Voedingsmiddelen met een hoge GI worden snel verteerd en geven ons een kortstondig gevoel van verzadiging.

Daardoor eten we meer om ons verzadigd te voelen, wat kan leiden tot overeten en gewichtstoename. Bovendien bevordert een hoge bloedsuikerspiegel een grotere vetopslag.

Bekijk de beste manier om je bloedsuiker stabiel te houden en je gewicht te beheersen.

Glycemische index

Een hoge glycemische index oorzaak van plotse energiedip

Een hoge GI heeft ook een negatieve invloed op onze energieniveaus. Voedingsmiddelen met een hoge GI zorgen wel voor een snelle energieboost geven, gevolgd door een energiedip.

Verlaagde productiviteit en verminderde concentratie

Dat verlaagt onze productiviteit en vermindert onze concentratie gedurende de dag. Voedingsmiddelen met een lage GI daarentegen geven ons een langdurig energie, wat zowel onze focus als productiviteit aanzienlijk verbetert.

Andere factoren die ons bloedsuikergehalte beïnvloeden

De GI is lang niet de enige factor is die ons bloedsuikergehalte en onze algehele gezondheid bepaald. Andere factoren zijn:

  • Niet of slecht behandelde diabetes: ongecontroleerde diabetes kan leiden tot hoge of lage bloedsuikerspiegels.
  • Ernstige infecties: zoals longontsteking, nierontsteking of maagdarmontsteking met braken en diarree.
  • Voeding: Het consumeren van te veel suiker kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals tandbederf, gewichtstoename, acne, diabetes type 2 en hartziekten.
  • Gebrek aan beweging: Onvoldoende beweging kan een negatieve invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.
  • Stress: kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel.
  • Medicijnen: bepaalde medicijnen zoals cortisonen, vochtafdrijvers, ontstekingsremmers zoals prednison, antipsychotica, zoals clozapine en olanzapine, en bètablokkers tegen een hoge cholesterol kunnen onze bloedsuikerspiegel beïnvloeden.
  • Ziekten: zoals diabetes type 2, het metabool syndroom, sommige hormonale aandoeningen, zoals de ziekte van Cushing.
  • Hormonen: hormonen zoals glucagon, het groeihormoon, cortisol en adrenaline zijn betrokken bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel.
  • Portiegrootte
  • De hoeveelheid voedingsstoffen in je dagelijkse voeding

Conclusie: Gevarieerd eetpatroon met voldoende beweging

Een hoge glycemische index (GI) heeft diverse gevolgen voor onze gezondheid. Het heeft een negatieve invloed hebben onze bloedsuikerspiegel, is een belangrijke oorzaak van overgewicht en beïnvloedt onze energieniveaus.

Het is belangrijk om bewust te zijn van de glycemische index (GI) en te streven naar een gezond, evenwichtig en gevarieerd dieet met voedingsmiddelen die een lage GI hebben, om de negatieve effecten te minimaliseren en een optimale gezondheid te ondersteunen.

Bekijk de beste manier om je bloedsuiker stabiel te houden en je gewicht te beheersen.

Wat doe jij om Je bloedsuiker te stabiliseren?

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.