Kruiden tegen diabetes
Spread the love

Kaneel kennen we vooral als smaakmaker in onze keuken. Het betreft een aromatisch kruid dat aan vele, vooral oosterse gerechten, zijn juiste smaak geeft. Eindelijk ontdekken we nu ook de geneeskracht van kaneel. Dat is het gevolg van de hoge concentratie aan gezonde voedingsstoffen die in dit kruid aanwezig zijn.

Welke invloed heeft kaneel op je gezondheid en past het ook in een suikervrij dieet?

Dit kruid is gezond, zoet en is rijk aan vele gezonde voedingsstoffen aan boord zoals:

 • Vitaminen: waaronder vooral vitamine A, B1, B2, B3, en vitamine C, E en K
 • Mineralen: naast calcium bevat kaneel ook kalium, natrium, fosfor, ijzer, magnesium, mangaan, koper en zink
 • Eiwitten
 • Trage koolhydraten
 • Vetten waaronder vooral gezonde onverzadigde vetten
 • Voedingsvezels

De vele gezondheidsvoordelen van kaneel

Het zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel

Het doet namelijk de hoeveelheid glucose in je bloed sterk dalen. Het verkleint tegelijk je resistentie tegen insuline. Dat is in de eerste plaats goed nieuws voor de vele diabetici. Insuline is nodig om glucose naar alle lichaamscellen te sturen. Als glucose je lichaamscellen niet bereikt, blijft het in je bloed achter. Zo blijft je bloedsuikerspiegel constant te hoog. Met een constante bloedsuikerspiegel verklein je aanzienlijk het risico op diabetes. Door de verminderde aanmaak van het hormoon insuline zal je ook meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen.

Kaneel is gezond: het brengt je cholesterol in evenwicht

Kaneel is in staat de concentratie aan gezonde HDH- cholesterol te verhogen en de slechte en dus ongezonde LDL- cholesterol te verlagen. Dat toonde onderzoeken aan het College of Pharmacy in Californië aan.

Kaneel kan aderverkalking en hart- en vaatziekten voorkomen

Kaneel vertraagt de vorming van vele soorten kanker

Dat hebben we te danken aan de hoge dosis sterke antioxidanten die we in kaneel aantreffen. Antioxidanten, waaronder vooral polyfenolen, bestrijden de vrije radicalen. Deze laatsten beschadigen onze lichaamsweefsels door oxidatieve stress, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces vertragen. Hoe vroeger ons verouderingsproces wordt opgestart, hoe groter ons risico op heel wat soorten kankers. Dit geneeskrachtig kruid remt dus de groei van kankercellen

Verzacht de symptomen van artrose

Onbewerkte honing zonder toevoegingen versterkt de positieve invloed van kaneel op spier- en gewrichtspijnen zoals reuma, artrose en artritis

Kaneel is gezond: het beschermt je tegen allerlei infecties

Vooral tegen alle soorten schimmelinfecties. Het schakelt tegelijk bacteriën uit die ernstige aandoeningen van je spijsverteringsstelsel veroorzaken zoals salmonella en listeria. De vele en sterke antioxidanten in dit kruid werken ook sterk ontstekingsremmend

Kaneel helpt ook meer vet verbranden en makkelijker afvallen

Kaneel zorgt namelijk voor een constante bloedsuikerspiegel en voor een trage opname van koolhydraten. Daardoor maakt je pancreas of alvleesklier minder insuline aan, verbrand je meer vet en val je makkelijker af. Dit kruid is ook rijk aan voedingsvezels. Die verlengen je verzadigingsgevoel waardoor je automatisch minder eet.

Geef steeds de voorkeur aan Ceylon kaneel

Zo geniet je maximaal van alle gezondheidsvoordelen van dit kruid. De beste Ceylon thee koop je in de natuurwinkel, in de bioshop of de betere supermarkt.

Maar is kaneel dan ook een gezonde suikervervanger?

Ondertussen heb je het al wel begrepen. Ceylon kaneel (poeder) is als gevolg van zijn vele gezondheidsvoordelen ook een gezonde suikervervanger. Dit kruid heeft een grotere zoetkracht dan suiker waardoor je er veel minder van nodig hebt voor hetzelfde effect als geraffineerde witte suiker.

Je kunt Ceylon kaneelpoeder gebruiken in alle gezonde gerechten en in dranken zoals koffie en thee.

Gezonde recepten met kaneel: Smoothie met kaneel en vanille

Ingrediënten nodig voor een smoothie: 250 gram Griekse yoghurt, twee peren, een theelepel vanille poeder en een theelepel Ceylon kaneelpoeder

Bereiding

 • Doe alle ingrediënten in je blender en meng tot een glad en egaal mengsel
 • Schenk in een groot glas en strooi er nog wat extra kaneelpoeder over

Drink deze zelf gemaakte smoothie bij voorkeur bij je gezond ontbijt of als gezond tussendoortje.

Kaneel recept: Appeltjes met Ceylon kaneelpoeder

Ingrediënten voor een persoon: een appel, een eetlepel rozijnen en een theelepel Ceylon poeder

Bereiding

 • Verwarm je oven voor op 200 graden
 • Snijd de appel in blokjes en doe deze samen met de rozijnen in een ovenschaal
 • Strooi kaneelpoeder erover en bak het geheel gedurende een twintigtal minuten

Eet dit lekker en vooral gezond recept als ontbijt samen met havermout of Griekse yoghurt of als gezond tussendoortje.

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.