Wat mag je drinken bij diabetes?
Spread the love

Wat mag je drinken bij diabetes type 2 en welke dranken kun je dan best laten staan? Die vraag krijgen we regelmatig voorgeschoteld is is lang zo gek niet dan ze lijkt. Wanneer we het over diabetes type 2 hebben gaat het bijna uitsluitend over wat we wel en niet mogen eten, en dat is terecht. Wat diabetici wel en best niet mogen drinken is zeker even belangrijk, maar wordt té vaak over het hoofd gezien. In gezonde omstandigheden kun je niets beter drinken dan water, en dat is ook bij diabetes het geval. Maar dag in dag uit water drinken houden weinigen vol. Net zoals dat bij onze voeding het geval is houden we ook hier van de nodige afwisseling.

Kortom, wat zijn gezonde alternatieven voor water als gezonde drank voor diabetici?  

Precies zoals met voeding, vind je ook weinig dranken zonder toegevoegde suikers. Water is het beste wat we kunnen drinken maar af en toe willen we ook hier de nodige afwisseling. Anders houden we water drinken niet lang vol. Diabetici mogen namelijk geen suikerrijke dranken drinken. Dat is voor iedereen duidelijk, maar daarom houden we er ons lang niet altijd aan. Toch moeten diabetici oppassen, ook met wat ze drinken. We drinken allemaal te veel frisdranken. Echte suikerbommen en een belangrijke oorzaak van te veel buikvet, overgewicht en van diabetes type 2. Goede en gezonde alternatieven om te drinken als vervanging van water zijn dus belangrijk voor de nodige afwisseling.

Water is het gezondste wat we kunnen drinken

Water is een natuurlijke dorstlesser die ook voor onze gezondheid veel betekent. Het zorgt in de eerste plaats voor een goede hydratatie door onze voorraad regelmatig aan te vullen. Dat is belangrijk wanneer je weet dat we voor bijna 90 procent uit water bestaan. Daarnaast helpt water onze lichaamstemperatuur op peil te houden en helpt ons zelfs makkelijker afvallen. Het geeft je namelijk snel een langdurig voldaan gevoel waardoor je minder snel weer honger hebt. En tenslotte is water de zuiverste en natuurlijkste drank die je kunt drinken. Water is puur natuur en vrij van alle mogelijke toegevoegde stoffen. Alleen maar water drinken is voor velen onder ons eentonig waardoor ze dat nooit lang volhouden. Daarom zochten we naar gezonde alternatieve om voldoende afwisseling in je dagelijks drankpatroon te brengen.

Wat mag je drinken bij diabetes: Koffie en thee 

Het betreft dan wel koffie en thee zonder melk en suiker. Het belangrijkste bestanddeel van koffie is cafeïne. Deze stof is trouwens ook aanwezig in thee, maar dan wel in kleinere hoeveelheden.

Cafeïne nadelig voor je bloedsuikerspiegel

Cafeïne blokkeert de opname van suikers en heeft zo een nadelige invloed op je bloedsuikerspiegel. Niet alleen diabetici maar iedereen van ons doet er goed aan om dagelijks niet meer dan vier koppen koffie of thee te drinken. Dan is koffie zelfs gezond. Drink je meer dan vier koppen per dag, dan worden alle voordelen van koffie ongedaan maakt.

Ook interessant: Diabetes en alcohol: Alcoholvrij bier een goede keuze voor diabetici?

Cafeïne vermindert je eetlust

Cafeïne vermindert je eetlust en wordt veel verwerkt in eetlustremmers en afslankpillen. Een kopje koffie stilt je honger. Zorg er dus altijd voor dat je een gezond tussendoortje op zak hebt. 

Cafeïne verstoort je slaap

Elk verhaal heeft twee kanten en dat is ook hier het geval. Cafeïne bemoeilijkt je slaap. Drink dus ’s avond of voor het slapengaan geen koffie meer. Koffie bij je ontbijt zorgt er wél voor dat je meer geconcentreerd en alerter bent.

Drankjes met veel en weinig cafeïne

Koffie bevat de grootste hoeveelheid cafeïne gevolgd door zwarte, witte en groene thee. Deze laatste soort thee verdient onze voorkeur dankzij zijn hoge concentratie aan gezonde voedingsstoffen. Groene thee past perfect in een koolhydraatarm voedingspatroon voor diabetici.

Groene thee

Is veruit de minst bewerkte thee van allemaal. Groene thee is daardoor een puur natuurlijke drank die je zowel koud als warm kunt drinken.

Wat mag je drinken bij diabetes: Kruidenthee

Daar komen heel wat soorten kruidenthee voor in aanmerking. Denk hierbij vooral aan gember-, munt-, zoethout-, kaneel- en aan kamillethee.

Aloë vera drank

Deze natuurlijke drank is afkomstig van de gelijknamige plant die vooral in tropische landen groeit en waar heel wat gezondheidsvoordelen worden aan toegeschreven. Aloë vera is uitstekend geschikt voor diabetici omdat het voor meer stabiele bloedsuikerwaarden zorgt. Aloë vera drank is geen wondermiddel, maar is zeker een gezond alternatief voor water.

Lees ook: Diabetes onder controle houden zonder geneesmiddelen + complete voedingslijst

Wat mag je drinken bij diabetes: Citroenwater

Velen onder ons hebben het niet zo voor de neutrale smaak van water. Door er vers geperst citroen- of ander vers fruitsap aan toe te voegen kun je er op een gezonde manier verandering aan brengen. Vers geperst citroensap vertraagt de opname van suiker waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Drink bijvoorbeeld voor je ontbijt een groot glas water met een vleugje vers geperst citroensap en je metabolisme of vetverbranding draait onmiddellijk op volle toeren. Zo verbrand je meer opgeslagen vet en val je sneller af. Gebruik nooit kant- en – klaar fruit- of vruchtensap dat zijn echte suikerbommen.

Kokoswater

Eindelijk worden nu ook hier producten uit kokosnoten zoals kokosolie populairder. Als er voor diabetici één gezonde drank is voor een stabiele bloedsuikerspiegel, dan is dat ongetwijfeld kokoswater. Deze natuurlijke drank barst van gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer en koper. Kokoswater bevat weinig of geen suiker en heeft toch een aangename, zoete smaak.

Wat mag je drinken bij diabetes: soja- en amandelmelk 

Met vijf gram suiker per 100 gram is melk niet geschikt voor diabetici. Een gezond alternatief is dan zeker soja- of amandelmelk zonder toegevoegde suikers kopen. Beiden bevatten van nature nauwelijks suikers. Je drinkt soja- of amandelmelk bij voorkeur bij je ontbijt maar ook verspreid over de dag.

Rode wijn

Alcoholische dranken zijn ongeschikt voor diabetici. Rode wijn is hierop de enige uitzondering. Eén glaasje rode wijn bij je eten stabiliseert namelijk je bloedsuikerspiegel. Drink nooit méér dan één glaasje rode wijn. Als je er meer van drinkt vervallen de voordelen en zal je bloedsuikerspiegel sneller stijgen.

Dranken die diabetici best niet drinken

Lang niet alle dranken zijn gezond, en dat niet alleen voor diabetici. Dranken die zeker patiënten met suikerziekte best laten staan zijn:

  • Frisdranken
  • Energiedranken
  • Alle light dranken
  • Kant- en- klare fruit- en vruchtensappen
  • Alle alcoholische dranken, dus ook bier Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.