
Diabetes onder controle houden is makkelijker dan je denkt. Dat doe je door koolhydraatvrij te eten. Het is zeker de moeite waard om het te proberen. Het kan niet alleen diabetes type 2 en overgewicht voorkomen. Ben je al suikerziek? Een koolhydraatvrij voedingspatroon zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Dat heeft een positief effect op diabetes. In zoverre zelfs dat al heel wat diabetici geen geneesmiddelen meer nodig hebt om je diabetes onder controle te houden.
Hoe diabetes type 2 onder controle houden?
Je zult hier niet lezen dat eten zonder koolhydraten diabetes type 2 kunt genezen. Wat wél kan en waar nu ook steeds meer wetenschappers in geloven is dat bij het veranderen van hun voedingspatroon heel wat diabetici geen geneesmiddelen meer nodig hebben om hun bloedsuikerspiegel en dus ook hun diabetes onder controle te houden. Diabetici die gezonder eten, meer bewegen en afvallen kunnen er namelijk voor zorgen dat ze weer beter gaan reageren op insuline. Hun bloedsuikergehalte verlaagt en wordt stabieler. Dat zorgt er vaak voor ze helemaal geen insuline of andere medicijnen meer nodig hebben. In medische kringen noemt men dit proces ‘diabetes type 2 omkeren’.
Diabetes onder controle houden maar niet genezen
Sommige artsen en diegenen die erin slaagden hun diabetes onder controle te krijgen zonder medicijnen zijn vast overtuigd van wel. Dat is spijtig genoeg al té optimistisch. Op het ogenblik dat ze gezonde eetgewoonten loslaten en meer koolhydraten eten hebben ze weer met een hoge bloedsuiker af te rekenen.
Minder ernstige complicaties
Eten zonder koolhydraten zorgt dus wel voor betere bloedsuikerwaarden. Dat maakt dat je risico op ernstige complicaties bij diabetes van diabetes zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten, nier- en oogproblemen kunt voorkomen.
Zo maak je diabetes type 2 omkeerbaar
Diabetes type 2 omkeerbaar maken en je gezondheidsproblemen verbeteren doe je met een combinatie van:
Diabetes onder controle houden: Gezonder eten
Dat betekent dat je meer verse groenten, fruit en onbewerkte zuivel zonder suiker of andere toegevoegde stoffen moet eten. Gezonder eten doe je ook met volkorengranen en volkorenproducten met haver, zemelen boekweit, alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst eet dit in kleine porties. In dit gezond voedingspatroon eet je wekelijks een keer vette vis en zeker:
- Wilde zalm
- Tonijn
- Paling
- Schop en schelvis
- Heilbot en tarbot
- Dorade
- Makreel en sardienen
- Haring en ansjovis
Om diabetes type 2 omkeerbaar te maken eet je beperkt:
- Onbewerkt en mager vlees: magere biefstuk, rosbief en las broodbeleg paardenvlees, filet de sax, gerookte ham, Ganda ham; zware woudham en magere gekookte ham, kip en kalkoenfilet. Eet niet meer dan 500 gram vlees per week, vlees als broodbeleg inbegrepen
- Gezonde plantaardige vetten: zoals olijfolie, notenolie, zonnebloemolie en arganolie
- Onbewerkte noten, zaden en pitten: onbewerkt betekent ongezouten, niet geroosterd en ongebrand
Eet zo weinig mogelijk snoep, koekjes, gebak en chips maar ook suikerrijke frisdranken en kant-en-klare fruit- en vruchtensappen.
Lees ook: Minder suiker eten met onze tips gaat het makkelijker
Afvallen bij overgewicht
Overgewicht en buikvet zijn belangrijke oorzaken van diabetes type 2. Probeer op een verantwoorde en gezonde manier af te vallen door een combinatie van gezond en natuurlijk te eten en voldoende te bewegen. Zonder overgewicht reageer je weer beter op insuline.
Voldoende beweging
Bewegen is nodig om makkelijker af te vallen. Daardoor word je dus weer gevoeliger insuline. Je moet nu niet meteen gaan sporten zoals een atleet. Dagelijks een half uurtje wandelen joggen of fietsen volstaat. Wel bij alle weersomstandigheden, dus ook in de winter.
Kan iedereen diabetes type 2 omkeren?
Diabetes type 2 omkeren lukt spijtig geniet niet bij iedereen. Dat hangt van meerdere factoren af en vooral van je leeftijd en hoe lang je al diabetes hebt. Maar zelfs als je geneesmiddelen moet blijven gebruiken is het nog altijd de moeite waard om gezond te eten en genoeg te bewegen. Dat zorgt namelijk voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel en verkleint je risico op ernstige complicaties achteraf.
Sla geen enkele maaltijd
Vele landgenoten gaan zonder ontbijt de deur uit of slaan een andere maaltijd over. Dat is zeker niet aan te raden. Een gezond ontbijt bestaat vooral (maar niet alleen) uit veel eiwitten. Daarnaast heb je ook voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten nodig. Inspiratie voor een gezond ontbijt voor diabetici:
- Twee gekookte eieren
- Een omelet met fijn gehakte spinazie
- Een sneetje volkorenbrood
- Havermout (pap)
- Een stuk fruit
- Zelf gemaakte groentesalade of een zelf gemaakte smoothie met veel groenten
- Een portie (120 gram) magere natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr met enkele stukjes ver fruit
- Water, koffie of thee zonder melk en suiker
Met een gezond en eiwitrijk ontbijt zul je overdag minder eten en zal ook je trek in zoet verminderen en zelfs verdwijnen
Ook goed om weten: Light dranken en zero frisdranken en hun effect op diabetes type-2
Diabetes onder controle houden met veel groenten
- Campignons
- Sla, spinazie, andijvie, bonen, spruitjes, savooi, paksoi, boerenkool
- Zuurkool
- Komkommer
- Selderij
- snijbonen
- Bloemkool
- Broccoli
- Avocado
- Asperges
- Courgettes
- Tomaat
- Radijs
- Witloof
- Aubergines
- Wortels
- Waspeen,
- Peterselie
- Koolrabi
Diabetes onder controle houden met meer eiwitten
Eiwitrijke voeding zorgen voor een snel en langdurig voldaan gevoel zodat je honger langer uitblijft. Het vergroot tegelijk je spiermassa en spieren zijn belangrijk om meer vet te verbranden en makkelijker af te vallen. Ze verbruiken namelijk ook energie (calorieën) zelfs wanneer je rust of slaapt. Eiwitten vind je vooral in
- Peulvruchten: zoals erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, kapucijner en vooral in linzen en in kikkererwten
- Mager vlees
- Vette vis
- Eieren
- Zuivel: vooral onbewerkte kwark zonder toevoegingen
Koolhydraat- en glutenvrij brood
Brood is rijk aan zetmeel en is dus koolhydraatrijk. Bak daarom zelf je koolhydraatvrij brood, ontbijtgranen, muesli en granola zelf. Brood is vaak oorzaak van hevige schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Kies bij voorkeur voor zelfgebakken koolhydraatarm en glutenvrij brood. Ook brood met amandel- en kokosmeel zijn aanraders.
Granen en rijst
- Courgettepasta
- Bloemkoolrijst
- Broccolirijst
- Pompoenpasta
Noten, notenpasta’s, zaden en pitten
Vooral onbewerkte noten en notenpasta’s maar ook zaden en pitten zijn belangrijke bronnen van hoogwaardige eiwitten maar ook van (gezonde) vetten. Kies bij voorkeur voor:
- Alle soorten noten maar vooral walnoten, hazelnoten, amandelen en pecannoten
- Chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, maanzaad, pompoenzaad, sesamzaad
- Zonnebloem- en pompoenpitten
- Amandelnootpasta en gemengde notenpasta
Diabetes onder controle houden met vers fruit
- Aardbeien
- Avocado
- Blauwe bessen
- Bramen
- Cranberry’s
- Frambozen
- Olijven
- Rode bessen
Eten zonder koolhydraten met vlees en vleeswaren
- Kip, kalkoen, eend, gans, fazant, kwartel en struisvogel
- Rundvlees (gehakt, biefstuk, rosbief)
- Varkensvlees
- Lamsvlees
- Schapenvlees
- Kalfsvlees
- Vleeswaren (ham, bacon, spek)
- Wild
Diabetes onder controle houden met deze soorten kaas
Eieren
Eieren zijn supergezond en een uitstekende keuze voor diabetici. Zowel gekookt als gebakken, roerei of als omelet. In tegenstelling tot wat altijd werd beweerd, helpen eieren zelfs je cholesterolgehalte in evenwicht te houden. Niet alleen diabetici kunnen eigenlijk niets gezonder eten dan eieren, zelfs tot twee en meer per dag.
Melk en melkproducten
Voel je je opgeblazen na het eten van melk of yoghurt? Probeer dan eens geitenmelk of een alternatief zoals kokosyoghurt of amandelmelk. Diabetici kunnen kiezen uit:
- Amandelmelk
- Bulgaarse yoghurt
- Crème fraîche
- Geitenmelk en geitenyoghurt
- Griekse yoghurt, magere kwark of yoghurt, sojayoghurt, Turkse yoghurt, volle kwark of yoghurt
- Karnemelk en kokosmelk
- Kookroom
- Slagroom
- Sojamelk
- Zure room
Oliën en vetten
Diabetici gebruiken uitsluitend plantaardige soorten olie zoals olijfolie, kokosolie, arganolie, sesam- en zonnebloemolie, lijnzaadolie, ghee, reuzel en walnootolie
Smaakmakers voor diabetici
Kant-en-klare sauzen en dressings zijn zeker niet geschikt voor diabetici. Ze gebruiken als smaakmaker best:
- Azijn
- Bouillon
- Kappertjes
- Kikkoman sojasaus
- Mayonaise
- Mierikswortel
- Mosterd
- Pesto
- Gedroogde en verse kruiden (zonder toegevoegde suikers)
Gezonde tussendoortjes
Heb je honger tussen twee maaltijden? Grijp dan niet naar ongezonde tussendoortjes zoals snoep, koekjes, gebak, chips en kant- en- klare snacks zoals fastfood maar eet een stuk fruit, een portie onbewerkte natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr zonder toevoegingen, een handjevol of maximaal 25 gram onbewerkte noten, zaden en pitten, een zelf gemaakte groentesalade of een zelf gemaakte smoothie
Gezonde drankjes
Drink in de plaats van suikerrijke frisdranken, energiedranken of kant- en klare fruit en vruchtensappen vooral water (gemiddeld 2,5 liter per dag), koffie of thee zonder melk en suiker, een zelf gemaakte smoothie met veel groenten, kruidenthee of kokoswater (beperkt), fruitwater, soja-, amandel- en karnemelk zonder suiker.
Ik sta onder controle voor mijn diabetes, mag van de diëtist geen yoghurt geen donker brood met graantjes en pitjes , en koolhydraat arm eten vond ze niet goed , ben dus best in de war , omdat ik pasta courgetti eet en wokgroenten met lamsvlees en bloemkool rijst , dit is toch gezond of niet
Dag Petra,
Waar je diëtiste dat haalt, weet ik ook niet. Je bent supergoed bezig. Eet wel magere natuuryoghurt zonder suiker. Voeg er zelf enkele plakjes van je favoriete fruit aan toe. Koolhydraatarme voeding is uitstekend, maar bedenk dat koolhydraatarm niet hetzelfde betekent dan koolhydraatvrij. Je hebt als diabetespatiënt nog altijd een hoeveelheid langzame koolhydraten nodig. Die vind je in verse groenten en fruit, in alle VOLKORENZADEN EN VOLKORENPRODUCTEN zoals in haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa, maar ook in alle soorten volkorenbrood, volkoren pasta en in zilvervliesrijst (bruine rijst), en in onbewerkte (ongezouten, niet geroosterde en en ongebrande noten, zaden en pitten. Nog vragen? Vuur ze maar af, we helpen je graag.
Succes!
Francois,
Leefnugezonder