Diabetes en alcohol
Spread the love

Diabetes en alcohol was nooit een goede combinatie. Diabetes of suikerziekte is een stofwisselingsziekte die een onstabiele bloedsuikerspiegel met hoge pieken en even diepe dalen veroorzaakt.  Dit houdt verband met een slechte insulinewerking. Insuline is een hormoon dat in onze alvleesklier of pancreas wordt geproduceerd. Diabetes type 1 en type 2 komen bij ons veruit het meeste voor. De meest voorkomende Soorten diabetes zijn diabetes type 1 en type 2. Bij diabetes type 1 maken we zelfs geen insuline meer aan. Bij diabetes type 2 maakt onze alvleesklier te weinig insuline aan of werkt insuline niet zoals het hoort. Diabetes Type 2 komt vooral voor bij ouderen, daarom de naam ouderdomsdiabetes. Maar dit type diabetes is al lang geen ouderdomsziekte meer. Het komt namelijk steeds meer voor bij jongeren en bij landgenoten met overgewicht. Bier zonder alcohol en nu ook zonder suiker wordt ook bij ons almaar populairder.

Is bier zonder alcohol en suiker geschikt voor diabetici? 

Het wordt diabetici sterk aangeraden geen alcoholische dranken zoals bier te gebruiken. Zeker als ze ook een dieet zonder gluten volgen. De combinatie van diabetes type 1 en coeliakie komt vaker voor. Ruim vijf procent van de patiënten met diabetes type 1 heeft ook last van een glutenallergie. Coeliakie is echter geen complicatie van diabetes type 1. Ze bestaan ​​naast elkaar. Tegelijkertijd hebben LUMC-wetenschappers vastgesteld dat een bepaald enzym in ons lichaam betrokken is bij zowel de immuunrespons tegen gluten als bij Langerhans cel Histiocytose (LCH), een zeldzame ziekte die vooral bij kinderen maar ook bij volwassenen voorkomt. LCH ontstaat door een vermeerdering van een bepaald type witte bloedcellen in de weefsels en helpt mee insuline aanmaken. Complicaties van coeliakie en diabetes type 2 komen ook tegelijkertijd voor, maar coeliakie is een auto-immuunziekte.

Diabetes en alcohol vaak oorzaak van een hypo

Als mensen met diabetes alcohol drinken, hebben ze meer kans op de zogenaamde hypo, een plotse ‘val’ van hun bloedsuikerniveau. Dat zorgt voor vervelende symptomen en vooral voor:

  • Overmatig zweten
  • Vermoeidheid en gebrek aan energie
  • Verwarring
  • Trillingen in hun ledematen

Diabetici reageren anders op alcohol en bier

Zo een laag bloedsuikerniveau wordt dan niet meer door ons lichaam opgevangen. Dan kun je een hypo krijgen. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat onze lever niet meer in staat is om suiker aan te maken. Dit houdt verband met een slechte insulinewerking, een hormoon dat in onze alvleesklier of pancreas wordt geproduceerd. De meest voorkomende soorten diabetes zijn diabetes type 1 en type 2. Door bier zonder alcohol kan je lever geen suiker meer aanmaken en bij suikerzieken een hypo teweeg brengen. Wetenschappers toonden eerder al aan dat diabetici anders reageren op het drinken van alcohol en bier. Dat is een van de redenen  waarom hun bloedsuikerspiegel regelmatig moet worden gecontroleerd. Ons bloedsuikerniveau kan namelijk ook enkele uren na het drinken van alcohol plots dalen. Door vooral aangepast te drinken kun je lichamelijke zwakte voorkomen.

Diabetes en alcohol is geen goede combinatie 

Glutenvrije eetgewoonten en diabetes zijn voor bierliefhebbers geen prettige combinatie. Veel patiënten met diabetes reageren niet goed op het drinken van een “normaal” glutenvrij biertje ten gevolge van de suikers die het bier bevat. In een glas pils zit ongeveer zes gram suiker en die hebben uiteraard ook een belangrijke invloed op de suikerspiegel van diabetici.  Zomaar een biertje bestellen om hun dorst te lessen zonder daarbij na te denken is voor diabetici dus zeker geen goed idee. Voor hen is het namelijk oppassen geblazen oppassen voor hypo’s. Ze moeten daarbij zeker rekening houden met de hoeveelheid suiker dat hun biertje bevat. Als je toch bier dronk en je met een hypo te maken krijgt kun je daaraan verhelpen door iets te eten of te drinken zoals:

  • Druivensuiker
  • Frisdranken
  • Vruchtensap
  • Sportdranken

Zoete en suikerrijke voedingsmiddelen zoals brood met zoet beleg, snoep, koekjes en gebak werken veel langzamer. Ze bevatten namelijk naast suiker ook andere voedingstoffen die de opname van suiker vertragen. Snelle suikers in vloeibare vorm komen het snelst in ons bloed.

Bier zonder alcohol, suiker en gluten

Gelukkig zijn er nu meer en meer ook glutenvrije bieren zonder alcohol en nu zelfs zonder suiker. Daardoor kunnen nu ook diabetici van een verfrissend en gezond glutenvrij biertje genieten, zonder nadelige gevolgen voor hun suikerspiegel en risico loopt op een hypo. Het blijft uiteraard belangrijk om regelmatig je bloedsuiker te blijven controleren. En dat is net zo goed het geval voor diabetici als voor patiënten met als coeliakie.Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.