Linzen
Spread the love

Linzen zijn geen echte groenten maar peulvruchten. Ze maken deel uit van ieder gezond eetpatroon, zeker als je iets aan je gewicht wilt doen. Linzen barsten van hoogwaardige eiwitten en vele andere gezonde voedingsstoffen. Die hebben we nodig om dagelijks goed te functioneren. Een andere belangrijk voordeel van linzen is ongetwijfeld dat het een hoge bloedsuikerspiegel snel kan doen dalen. Dat is vooral goed nieuws voor diabetici en voor iedereen die suikerziekte wilt voorkomen.

Wat doen linzen nog met onze gezondheid? 

Linzen hebben een hoge voedingswaarde en zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals:

 • Vitaminen: en vooral vitamine A, vitamine B1, B2, B6 en vitamine C
 • Mineralen: zoals kalium, fosfor, magnesium, kalium, calcium, ijzer, koper en zink.
 • Hoogwaardige eiwitten
 • Voedingsvezels

Ondanks hun hoge voedingswaarde eten we allemaal nog veel te weinig peulvruchten zoals linzen. Omdat ze relatief veel vetten bevatten raden diëtisten ons aan wekelijks minstens eenmaal peulvruchten of linzen te eten. Andere peulvruchten die bijdragen tot een betere gezondheid zijn erwten en bonen,  groentekiemen, mais, kapucijner, krentenbaard en kikkererwten.

JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER SUIKERVRIJ ETEN EN SUIKERVRIJE RECEPTEN!

Linzen

Linzen en onze Bloedsuikerspiegel 

Onze bloedsuikerspiegel geeft de hoeveelheid glucose aan die opgelost is in ons bloed. Het wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l) en is afhankelijk van wat we eten. Voor we eten is onze bloedsuikerspiegel wat lager dan anderhalf uur na onze maaltijd. Op dat ogenblik komt er een hoeveelheid glucose in ons bloed terecht. Alle lichaamscellen gebruiken deze glucose als bron van energie.

Een hoge bloedsuikerspiegel

Ontstaat vaak geleidelijk. Dat kan al na enkele uren maar soms zijn er meerdere dagen voor nodig. Tijdig opsporen is niet zo eenvoudig. Op relatief korte tijd kan een hoge bloedsuikerspiegel uitdroging veroorzaken. Bij patiënten met diabetestype 1 kunnen er ketonen worden gevormd die op hun beurt leiden tot verzuring van hun bloed. Als de bloedsuikerspiegel gedurende lange tijd te hoog blijven, vergroot het risico beschadiging van hart- en bloedvaten, nieren en ogen.

Lees ook: Suikervrije voeding en wat dit voor je gezondheid kan betekenen

Oorzaken van een hoge bloedsuikerspiegel

Ongezond eten met te veel suikers en vetten, te veel eten, te veel insuline in je bloed, sommige aandoeningen, het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, veel dorst, veel plassen en snel vermoeidheid zonder aanwijsbare redenen zijn de belangrijkste symptomen van een te hoge bloedsuikerspiegel. Bij extreem hoge waarden kun je ook snel vermageren. Het probleem bij de het herkennen van een te hoge bloedsuikerspiegel is dat deze symptomen lang niet altijd voorkomen.

Linzen verlagen een hoge bloedsuikerspiegel

Bloedsuiker meten

Er werd al veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van een hoge bloedsuikerspiegel en de beste manieren om hem op een natuurlijke manier te verlagen. Alle resultaten leren ons dat bij het vervangen van aardappelen, geraffineerde witte deegwaren en rijst door linzen of andere peulvruchten onze bloedsuikerspiegel met gemiddeld 30 procent daalt. 

Het linzen dieet voor een gezonde bloedsuikerspiegel

In dit dieet worden aardappelen, deegwaren en rijst vervangen door linzen. Peulvruchten vertragen onze spijsvertering en de afgifte van suikers en zetmeel in ons bloed. Dat zorgt uiteindelijk ook voor het verlagen van onze bloedsuikerspiegel. Linzen zijn uitstekend voor diabetici.

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van een suikerverslaving en hoe raak je er van verlost?

Het linzen dieet zorgt ook voor een:

Gezonde darmflora en helpt bij het Prikkelbare Darm Syndroom of PDS:

Dat hebben we vooral te danken aan de vele voedingsvezels in alle peulvruchten

Een kleiner risico op hart- en vaatziekten

Dat danken we vooral aan de hoge concentratie aan magnesium en foliumzuur in linzen.

Langdurige verzadiging

Alle peulvruchten en zeker ook linzen barsten van de voedingsvezels. Die houden onze eetlust onder controle waardoor we minder snel honger hebben en minder Linzeneten. Linzen veroorzaken ook geen piek in je bloedsuikerspiegel, waardoor ze zelfs geschikt zijn voor diabetici. Alle peulvruchten zijn rijk aan oplosbare vezels en die zorgen op hun beurt voor een gezonde darmflora.

De voordelen van linzen op een rijtje:

 • Zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang
 • Verkleinen het risico op darmpoliepen
 • Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
 • Verkleinen het risico op hart- en vaataandoeningen
 • Zijn uitstekend voor diabetici
 • Ze zijn een belangrijke bron van ijzer

Eet de juiste linzen

LinzenDe ene soort linzen is duidelijk de andere niet. Rode en gele hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Je gebruikt ze best in soepen en puree. Groene linzen zijn stevig en worden niet ontvelt . Zo geniet je maximaal van al hun vele voordelen. Ze moeten niet geweekt worden. Je kunt ze dus meteen kort koken.

Hoe gebruik je linzen?

Linzen gebruik je niet alleen in soep maar verwerk je even goed in zelf gemaakte crumble, pasteitjes, groenteburger, kroketten en  puree.

Lekkere en gezonde recepten met linzen

Tabouleh van linzen en bieten

Tabouleh is een salade uit de Libanese keuken. Je eet het als voor of bijgerecht. Basisingrediënten zijn bulgur, gesneden tomaten, munt, peterselie, ui, bosui of sjalotten. Het geheel wordt overgoten met olijfolie en citroensap en vervolgens bestrooid met peper, zout en kaneel.

Ingrediënten:

 • 400 gram groene linzen, uitgelekt
 • 400 gram bij  kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
 • 2 citroenen
 • Enkele blaadjes  peterselie
 • Bieslook
 • 200 gram radijsjes
 • 2 rode, geschilde en in vier delen gesneden bieten
 • 1 in plakjes gesneden rode appel zonder klokhuis
 • 1 koffie- of theelepel gemalen komijn
 • 4 eetlepels olijfolie
 • Een pak van 250 gram quinoa
 • Verse munt

Bereiding:

 • Doe de kruiden, de radijsjes en rode biet in je blender en hak ze in kleine stukjes.
 • Roer de rest van de ingrediënten erdoor, voeg het citroensap beetje bij beetje toe om te proeven.
 • Garneer met fijn gehakte peterselie.

Eten zonder toegevoegde suikers lukt makkelijker ‘Twintig dagen zonder suiker’ van Ria Kamelle.

Suikervrij dieet

Zo ben je in slechts 20 dagen suikervrij!

De positieve effecten van suikerarm eten zul je vlug aan je buikomtrek en aan je lichaamsgewicht merken!

Suikervrij eten = grootste winst + blijvend resultaat

In amper 20 dagen definitief verlost raken van je suikerverslaving dat wil jij toch ook? In deze korte periode raak je ook gemiddeld tot 5 kilo en één kledingmaat kwijt. 

Hoe dat kan zonder honger lijden of calorieën tellen lees je HIER.

JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER SUIKERVRIJ ETEN EN SUIKERVRIJE RECEPTEN!

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.