
Linzen zijn geen echte groenten maar peulvruchten. Ze maken deel uit van ieder gezond eetpatroon, zeker als je iets aan je gewicht wilt doen. Linzen barsten van hoogwaardige eiwitten en vele andere gezonde voedingsstoffen. Die hebben we nodig om dagelijks goed te functioneren. Een andere belangrijk voordeel van linzen is ongetwijfeld dat het een hoge bloedsuikerspiegel snel kan doen dalen. Dat is vooral goed nieuws voor diabetici en voor iedereen die suikerziekte wilt voorkomen.
Wat doen linzen nog met onze gezondheid?
Linzen hebben een hoge voedingswaarde en zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals:
- Vitaminen: en vooral vitamine A, vitamine B1, B2, B6 en vitamine C
- Mineralen: zoals kalium, fosfor, magnesium, kalium, calcium, ijzer, koper en zink.
- Hoogwaardige eiwitten
- Voedingsvezels
Ondanks hun hoge voedingswaarde eten we allemaal nog veel te weinig peulvruchten zoals linzen. Omdat ze relatief veel vetten bevatten raden diëtisten ons aan wekelijks minstens eenmaal peulvruchten of linzen te eten. Andere peulvruchten die bijdragen tot een betere gezondheid zijn erwten en bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, krentenbaard en kikkererwten.
Linzen en onze Bloedsuikerspiegel
Onze bloedsuikerspiegel geeft de hoeveelheid glucose aan die opgelost is in ons bloed. Het wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l) en is afhankelijk van wat we eten. Voor we eten is onze bloedsuikerspiegel wat lager dan anderhalf uur na onze maaltijd. Op dat ogenblik komt er een hoeveelheid glucose in ons bloed terecht. Alle lichaamscellen gebruiken deze glucose als bron van energie.
Een hoge bloedsuikerspiegel
Ontstaat vaak geleidelijk. Dat kan al na enkele uren maar soms zijn er meerdere dagen voor nodig. Tijdig opsporen is niet zo eenvoudig. Op relatief korte tijd kan een hoge bloedsuikerspiegel uitdroging veroorzaken. Bij patiënten met diabetestype 1 kunnen er ketonen worden gevormd die op hun beurt leiden tot verzuring van hun bloed. Als de bloedsuikerspiegel gedurende lange tijd te hoog blijven, vergroot het risico beschadiging van hart- en bloedvaten, nieren en ogen.
Lees ook: Suikervrije voeding en wat dit voor je gezondheid kan betekenen
Oorzaken van een hoge bloedsuikerspiegel
Ongezond eten met te veel suikers en vetten, te veel eten, te veel insuline in je bloed, sommige aandoeningen, het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, veel dorst, veel plassen en snel vermoeidheid zonder aanwijsbare redenen zijn de belangrijkste symptomen van een te hoge bloedsuikerspiegel. Bij extreem hoge waarden kun je ook snel vermageren. Het probleem bij de het herkennen van een te hoge bloedsuikerspiegel is dat deze symptomen lang niet altijd voorkomen.
Linzen verlagen een hoge bloedsuikerspiegel
Er werd al veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van een hoge bloedsuikerspiegel en de beste manieren om hem op een natuurlijke manier te verlagen. Alle resultaten leren ons dat bij het vervangen van aardappelen, geraffineerde witte deegwaren en rijst door linzen of andere peulvruchten onze bloedsuikerspiegel met gemiddeld 30 procent daalt.
Het linzen dieet voor een gezonde bloedsuikerspiegel
In dit dieet worden aardappelen, deegwaren en rijst vervangen door linzen. Peulvruchten vertragen onze spijsvertering en de afgifte van suikers en zetmeel in ons bloed. Dat zorgt uiteindelijk ook voor het verlagen van onze bloedsuikerspiegel. Linzen zijn uitstekend voor diabetici.
Lees ook: Wat zijn de oorzaken van een suikerverslaving en hoe raak je er van verlost?
Het linzen dieet zorgt ook voor een:
Gezonde darmflora en helpt bij het Prikkelbare Darm Syndroom of PDS:
Dat hebben we vooral te danken aan de vele voedingsvezels in alle peulvruchten
Een kleiner risico op hart- en vaatziekten
Dat danken we vooral aan de hoge concentratie aan magnesium en foliumzuur in linzen.
Langdurige verzadiging
Alle peulvruchten en zeker ook linzen barsten van de voedingsvezels. Die houden onze eetlust onder controle waardoor we minder snel honger hebben en minder eten. Linzen veroorzaken ook geen piek in je bloedsuikerspiegel, waardoor ze zelfs geschikt zijn voor diabetici. Alle peulvruchten zijn rijk aan oplosbare vezels en die zorgen op hun beurt voor een gezonde darmflora.
De voordelen van linzen op een rijtje:
- Zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hart- en vaataandoeningen
- Zijn uitstekend voor diabetici
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet de juiste linzen
De ene soort linzen is duidelijk de andere niet. Rode en gele hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Je gebruikt ze best in soepen en puree. Groene linzen zijn stevig en worden niet ontvelt . Zo geniet je maximaal van al hun vele voordelen. Ze moeten niet geweekt worden. Je kunt ze dus meteen kort koken.
Hoe gebruik je linzen?
Linzen gebruik je niet alleen in soep maar verwerk je even goed in zelf gemaakte crumble, pasteitjes, groenteburger, kroketten en puree.
Lekkere en gezonde recepten met linzen
Tabouleh van linzen en bieten
Tabouleh is een salade uit de Libanese keuken. Je eet het als voor of bijgerecht. Basisingrediënten zijn bulgur, gesneden tomaten, munt, peterselie, ui, bosui of sjalotten. Het geheel wordt overgoten met olijfolie en citroensap en vervolgens bestrooid met peper, zout en kaneel.
Ingrediënten:
- 400 gram groene linzen, uitgelekt
- 400 gram bij kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
- 2 citroenen
- Enkele blaadjes peterselie
- Bieslook
- 200 gram radijsjes
- 2 rode, geschilde en in vier delen gesneden bieten
- 1 in plakjes gesneden rode appel zonder klokhuis
- 1 koffie- of theelepel gemalen komijn
- 4 eetlepels olijfolie
- Een pak van 250 gram quinoa
- Verse munt
Bereiding:
- Doe de kruiden, de radijsjes en rode biet in je blender en hak ze in kleine stukjes.
- Roer de rest van de ingrediënten erdoor, voeg het citroensap beetje bij beetje toe om te proeven.
- Garneer met fijn gehakte peterselie.
Eten zonder toegevoegde suikers lukt makkelijker ‘Twintig dagen zonder suiker’ van Ria Kamelle.
Zo ben je in slechts 20 dagen suikervrij!
De positieve effecten van suikerarm eten zul je vlug aan je buikomtrek en aan je lichaamsgewicht merken!
Suikervrij eten = grootste winst + blijvend resultaat
In amper 20 dagen definitief verlost raken van je suikerverslaving dat wil jij toch ook? In deze korte periode raak je ook gemiddeld tot 5 kilo en één kledingmaat kwijt.
Hoe dat kan zonder honger lijden of calorieën tellen lees je HIER.