Een gezond voedingspatroon
Spread the love

Koolhydraatarm ontbijt past in ieder gezond eetpatroon. Zeker als je snel wilt afvallen. Een koolhydraat ontbijt is zelfs geschikt voor diabetici.  Die kunnen met een koolhydraatarm ontbijt hun bloedsuikerspiegel meer stabiel houden en dat is ook positief voor al diegenen die iets aan hun overgewicht willen doen. In sommige gevallen is diabetes zelfs omkeerbaar waardoor deze veel voorkomende aandoening zelfs volledig verdwijnt. 

Wat is het gezondste ontbijt voor diabetici en voor de velen die makkelijker willen afvallen?

Koolhydraatarm ontbijtWe moeten hierbij rekening houden met snelle en trage koolhydraten. Op gezondheidsvlak bestaan er grote verschillen tussen beiden. Snelle koolhydraten zijn voornamelijk geraffineerde witte suiker en zetmeel. Dat zijn een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht en diabetes. Hoe minder we ze eten hoe beter. Trage koolhydraten zijn een ander verhaal. Naast een belangrijke bron van energie verteren ze niet of nauwelijks. Ze blijven lang in ons spijsverteringsstelsel en vragen veel energie. Ze geven ons tegelijkertijd een snel en langdurig voldaan gevoel. We hebben minder vlug honger en eten automatisch minder. Trage koolhydraten halen we uit onze dagelijkse voeding en vooral uit:

 • Verse groenten en vooral groene bladgroenten: spinazie, andijvie, alle soorten sla, broccoli, groene koolsoorten, bloemkool, Chinese kool, paksoi, tuin- en waterkers
 • Peulvruchten: erwtjes, boontjes, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
 • Volkorengranen: zoals haver, zemelen, boekweit, spelt, amarant en quinoa
 • Volkorenproducten: en vooral alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst of bruine rijst
 • Onbewerkte noten zaden en pitten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand
 • Aardappelen

Snelle koolhydraten verhoogt ons bloedsuiker en maakt het onstabieler. Het teveel aan glucose wordt opgeslagen als energie. Eet je teveel snelle koolhydraten dan kunnen we niet genoeg glucose opnemen en wordt het opgeslagen als vet in plaats van het te verbranden. Blijf je de verkeerde en ongezonde koolhydraten eten dan verbrand je geen gram vet met overgewicht als gevolg.

Lees ook: Weekmenu suikervrij eten doet je gezonder leven en makkelijker afvallen

Koolhydraatarm ontbijt met diabetes

Koolhydraatarm ontbijtOmdat glucose in ons bloed terecht komt verhoogt onze bloedsuikerspiegel. Onze pancreas of alvleesklier maakt extra insuline aan en zorgt er voor dat de suiker in onze lichaamscellen terecht komt. Bij diabetes maken we onderscheid tussen diabetes type 1 en diabetes type 2. Als je kampt met diabetes type 1 maakt je alvleesklier te weinig insuline aan. Bij diabetes type 2 nemen onze lichaamscellen de suiker niet goed op. Beiden zijn oorzaak van een onstabiele bloedsuikerspiegel. Niet alleen een koolhydraatarm ontbijt maar koolhydraatarm eten in het algemeen zorgt er voor dat we onze bloedsuikerwaarde onder controle houden. Een koolhydraatarm dieet voorkomt een teveel aan glucose in je bloed en onze suikerwaarde blijft daardoor veel stabieler. En dat is zeker goed nieuws voor de vele diabetici.

Koolhydraatarm ontbijt: hoeveel koolhydraten zijn toegelaten?

Hoeveel koolhydraten we dagelijks nodig hebben hangt van meerdere factoren af. Dat verschilt van persoon tot persoon. Factoren als leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en de duur en intensiteit van onze inspanningen staan daarbij centraal. Vele diabetici voelen zich goed bij een dagelijkse inname van 20 gram koolhydraten. Voor anderen steeg deze hoeveelheid tot 70 gram koolhydraten per dag. Algemeen is een gemiddelde koolhydrateninname van 20 tot 90 gram per dag aanvaardbaar.

Lees ook: Suikervrij eten en wat dit voor je gezondheid kan betekenen

Koolhydraatarm betekent niet dat je geen koolhydraten mag eten

Koolhydraatarm ontbijtKoolhydraatarm is lang niet hetzelfde dan koolhydraatvrij. betekent niet Je hoeft niet direct alle koolhydraten te vermijden. Langzame koolhydraten eet je in beperkte mate als bron van onmisbare energie. Snelle koolhydraten zoals snoep, koekjes, gebak, chips en frisdranken (ook hun lightversie) gebruik je best zo weinig mogelijk.  Aardappelen en granen zoals brood, deegwaren en rijst eet je in beperkte mate. Een gezond eetpatroon bestaat uit veel hoogwaardige eiwitten, voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten.

Een koolhydraatarm ontbijt

Als ontbijt eten we vaak een of meerdere boterhammen. Dat hoort bij een koolhydraatarm ontbijt als het volkorenbrood betreft. In een sneetje volkorenbrood vinden we een hoeveelheid suiker gelijk aan drie klontjes.

Koolhydraatarm ontbijt doet ook snel afvallen

Begin je dag met het drinken van een groot glas lauw water met een beetje zelf geperst citroensap. Een gezond ontbijt voor diabetici en om snel afvallen mogelijk te maken bestaat uit veel eiwitten en voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten. Dat zet je vetverbranding onmiddellijk aan het werk.

Inspiratie voor een gezond koolhydraatarm ontbijt

Een gezond koolhydraatarm ontbijt kan bestaan uit:

 • Twee sneetjes volkorenbrood met een sneetje kip- of kalkoenfilet 
 • Twee eieren
 • 120 milliliter onbewerkte natuuryoghurt of kwark zonder toevoegingen. Je kunt er wel zelf enkele stukjes fruit aan toevoegen
 • Een zelf gemaakte groentesalade
 • Een plakje magere kaas (+20)
 • Een stuk fruit
 • Een handjevol of 25 gram onbewerkte noten, zaden of pitten
 • Een zelf gemaakte smoothie met veel groenten en enkele stukjes fruit
 • Water, koffie of thee zonder melk en suiker

Een koolhydraatarm ontbijt hoort thuis in ieder gezond voedingspatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen![/fusion_button]

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.