Suikervrij
Spread the love

Suikervrije voeding kan zowel voor je gezondheid als je lichaamsgewicht heel wat betekenen. We eten allemaal veel te veel suiker. Velen zijn zelfs verslaafd aan suiker. Vooral aan geraffineerde witte suiker. Heel wat voedingsproducten bevatten suiker. Zelfs diegenen waarvan je het niet zou vermoeden. Helemaal geen suiker eten is dan ook onmogelijk. Zelfs gezonde voeding zoals verse groenten en fruit bevatten suiker. Deze natuurlijke suikers zijn wel veel minder ongezond dan toegevoegde geraffineerde suikers.

Maar op wat moeten we dan letten om zoveel mogelijk suikervrije voeding te eten? 

 

Suikervrije voedingKun je niet zonder zoet en heb je constant trek in ongezonde en zoete tussendoortjes? Dan is de kans dat je zoals zovelen verslaafd bent aan suiker erg groot. Probeerde je al alles om van je suikerverslaving definitief af te raken maar lukte je het niet? Suikervrij eten gaat makkelijker dan je denkt. Je moet alleen maar de juiste voeding eten en je bent er vanaf.  De voordelen van suikervrij en dus zonder geraffineerde witte suiker eten zul je al vlug merken. Zowel aan je buikomtrek als op de weegschaal. Suikervrij eten verbetert zeker ook je gezondheid en je conditie. 

Suikervrije voeding: Maar wat doet suiker met onze gezondheid?

Laten we duidelijk zijn: we kunnen niet zonder een beperkte hoeveelheid suiker. Suiker is namelijk een belangrijke bron van energie. Suiker eten zorgt voor een snel stijgende bloedsuikerspiegel. Eens zijn maximale piek bereikt daalt je  bloedsuikerspiegel even snel. Een hongergevoel en een tekort aan energie volgen vlug. Als reactie geeft ons lichaam een signaal aan onze hersenen dat het behoefte heeft aan een nieuwe lading suiker. Zo komen we al vlug in een vicieuze cirkel terecht. Hoe meer suiker we eten hoe groter onze behoefte aan het verslavende goedje. Stoppen met suiker eten is dan de enige oplossing om van onze suikerverslaving af te raken. 

JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER SUIKERVRIJ ETEN EN SUIKERVRIJE RECEPTEN!

Suikervrije voeding: Aanmaak van  gelukshormoon dopamine

Suikervrije voedingSuikervrije voeding zorgt mee voor de aanmaak van dopamine of het gelukshormoon. Dat activeert op zijn beurt ons beloningssysteem. Het eten van suiker en zoet geeft ons een goed en gelukkig gevoel. Hoe meer we ervan eten, hoe meer we er willen van eten. Dit maakt suiker maar liefst zes keer zo verslavend dan heroïne. 

Lees ook: Suikervrije voeding en wat dit voor je gezondheid kan betekenen

Suikervrije voeding: Alle koolhydraten zijn suikers

De sterke schommelingen in onze bloedsuikerspiegel zijn niet alleen het gevolg van suiker eten. Alle voedingsmiddelen die suiker bevatten hebben hetzelfde effect. In principe zijn namelijk alle koolhydraten suikers.


Maar alle koolhydraten zijn niet gelukkig hetzelfde

Maar alle koolhydraten zijn niet hetzelfde. Complexe trage koolhydraten zoals bijvoorbeeld uit granen uit worden veel langzamer vrijgegeven zodat die grote schommelingen achterwege blijven. Ook fruit bevat suiker, maar dat zijn natuurlijke suikers. Die zijn gelukkig lang niet zo nadelig voor onze gezondheid dan snelle en toegevoegde suikers. Dat zijn vooral geraffineerde witte suikers en die zijn een van de  belangrijkste oorzaak van overgewicht. Daarom mag je fruit niet onbeperkt eten zoals met groenten wél het geval is. Eet daarom nooit meer dan drie verschillende stukken fruit per dag. Als je snel wilt afvallen werd de limiet van fruit eten beperkt tot één stuk per dag.

Suikervrije voeding zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Door suikervrij te eten wordt je bloedsuikerspiegel stabieler. Laat snoep, koekjes, gebak en chips liggen en vervang ze door gezonde tussendoortjes met veel eiwitten gezonde onverzadigde vetten, vetzuren en trage koolhydraten. Zo raak je sneller en langduriger verzadigd waardoor je minder eet en afvalt.

Kies voor een koolhydraatarm ontbijt

Suikervrije voedingSla geen enkele maaltijd over en ga nooit zonder ontbijt de deur uit. Als je kiest voor een zoet ontbijt breng je onmiddellijk de vicieuze cirkel van pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel op gang.

Suikervrije voeding: Koolhydraatarme voeding als ontbijt

Kies voor koolhydraatarme voeding als ontbijt. Koolhydraatarm is niet hetzelfde als koolhydraatvrij. We denken dan in de eerste plaats aan groenten, een gekookt eitje, twee sneetjes volkorenbrood met mager beleg (kip en kalkoen), onbewerkte en natuurlijke yoghurt of kwark zonder toevoegingen, een handjevol onbewerkte noten, zaden of pitten en aanwater, koffie of thee zonder melk en suiker.  Met zo een gezond ontbijt heb je tijdens het verloop van de dag veel minder honger en verdwijnt tegelijk je trek in zoet

Suikervrije voeding: Eet niet te veel maar zeker ook niet te weinig 

Als je iets aan je overgewicht wilt doen eet je uiteraard niet te veel. Té weinig eten is even slecht. Dan reageert je lichaam door vet uit je voeding op te slaan in plaats van het te verbranden. Dat vet wordt in tijden van tekort aangesproken als energie. Schrap ook niet alle vetten van je dagelijks menu. Gezonde onverzadigde vetten en vetzuren (omega 3) zorgen voor extra energie. Eet daarom dagelijks onbewerkte (ongezouten, niet geroosterd en ongebrande) noten, zaden en pitten en minstens eenmaal per week vette vis en regelmatig avocado. Gebruik plantaardige oliën voor het klaarmaken van je maaltijden.

Suikervrije voeding en veel water drinken 

Vaak wordt trek in suiker verward met dorst. Ons lichaam maakt daar geen verschil tussen. Drink daarom dagelijks minstens 2,5 liter water. Voel je trek in zoet opkomen? Drink dan een groot glas water. Dat is super gezond en helpt je afvallen. 

De voordelen van suikervrij eten

Suikervrij eten zonder (toegevoegde) geraffineerde witte suiker zorgt voor heel wat voordelen op het vlak van je gezondheid. De belangrijkste zijn:

  • Meer opgeslagen vet verbranden
  • Makkelijker afvallen
  • Minder vermoeid en meer energie
  • Voorkomen onbeheersbare (vr) eetbuien
  • Doet gezond en natuurlijk eten
  • Een mooie, jonge en strakke huid
  • Je bloedsuikerspiegel blijft meer stabiel waardoor je risico op diabetes verkleint  

Je gezondheid verbeteren, meer vet verbranden en makkelijker afvallen doe je door zo weinig mogelijk geraffineerde witte suiker en fructose te eten.

Suikervrij dieet

Zo ben je in slechts 20 dagen suikervrij!

De positieve effecten van suikerarm eten zul je vlug aan je buikomtrek en aan je lichaamsgewicht merken!

Suikervrij eten = grootste winst + blijvend resultaat

In amper 20 dagen definitief verlost raken van je suikerverslaving dat wil jij toch ook? In deze korte periode raak je ook gemiddeld tot 5 kilo en één kledingmaat kwijt. 

Hoe dat kan zonder honger lijden of calorieën tellen lees je HIER.

 

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights