Warm weer en diabetes
Spread the love

Warm weer en diabetes heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van ons allemaal, maar zeker voor diabetici. De resultaten van meerdere grootschalige onderzoeken tonen namelijk eensgezind aan onze behoefte aan insuline bij warm weer heel wat lager ligt. Bij hoge temperaturen vermindert niet alleen onze insulinebehoefte. Je neemt dit hormoon ook makkelijker op. In geval van hoge temperaturen zoals tijdens een hittegolf wordt het meten van je bloedsuikerspiegel nog belangrijker. Dat betekent niet dat diabetici niet van het zonnetje mogen genieten. Ze moeten wél extra voorzichtig zijn en hun voorzorgen nemen. 

Wat zijn de gevolgen van warm weer en diabetes en wat doe je er aan?

Diabetici die insuline spuiten moeten zeker oppassen bij warm weer. De insuline die je inspuit komt als gevolg van het warme weer nog sneller in je bloed. Daardoor treedt het effect van de insuline heel wat vroeger op dan anders. De kans dat je zo minder insuline nodig hebt dan bij normale weersomstandigheden is dan erg groot. Warm weer en diabetes zorgt er namelijk voor dat ook gevoeliger bent voor een vervelende hypo.

Je bloedsuiker stijgt sneller bij warm weer

Warm weer en diabetes is geen geslaagd huwelijk. Hoge temperaturen doen je bloedsuikerwaarden sneller stijgen. Dat zorgt ervoor dat je meer insuline nodig hebt, maar dat is niet voor alle diabetici zo. Sommigen hebben bij warm weer juist minder insuline nodig omdat door een hoge lichaamstemperatuur onze bloedsuikerspiegel kan dalen. De invloed van warm weer op je gezondheid hangt ook af van wat je eet en drinkt, van je vochtgehalte en van de mate waarin je beweegt. Zeker wanneer je op vakantie bent. Dan ben je vaak actiever en doe je andere dingen dan thuis.

Warm weer en diabetes: Dit kun je best eten

In de zomer en zeker bij hoge temperaturen eten we anders dan tijdens de overige perioden van het jaar. We eten dan vooral (zelf gemaakte) gezonde slaatjes met veel verse groenten en enkele stukjes vers fruit en drinken smoothies. Ook dat kan, als je de smoothie zelf maakt met veel verse groenten.

De beste soorten fruit bij warm weer en diabetes

Fruit is gezond maar bevat fruitsuikers en ook met dit soort natuurlijke suiker moeten diabetici oppassen. De beste fruitsoorten met de kleinste hoeveelheid fruitsuikers die ze kunnen eten zijn:

  • Appels en sinaasappels
  • Avocado
  • Blauwe bessen en bosbessen
  • Frambozen
  • Onrijpe bananen
  • Kiwi
  • Kokosnoot
  • Groene mango
  • Cranberry’s

Lees ook: Wat mag je drinken bij diabetes en wat kun je best niet drinken?

De beste soorten groenten bij warm weer en diabetes:

  • Tomaat
  • Olijven
  • Zuurkool
  • Peulvruchten: vooral erwten, bonen, linzen en kikkererwten
  • Broccoli
  • Knolselderij
  • Chinese kool
  • Champignons
  • Boerenkool

Hoge bloedsuiker door uitdrogen

Warm weer zorgt ervoor dat je meer transpireert, je risico op uitdroging vergroot en je bloedsuiker verder de hoogte ingaat. Met als gevolg dat je vaker moet plassen waardoor je nog meer vocht verliest en je suikerwaarden verder stijgen. Je huid gaat daardoor ook van binnen uitdrogen waardoor je de insuline uit een injectie moeilijker zult opnemen.

Warm weer en diabetes: Voldoende drinken nog belangrijker

Dagelijks voldoende water drinken is bij warm weer voor iedereen belangrijk, en zeker voor diabetici. Als gevolg van warm weer zweet je meer. Dat vochtverlies maak je alleen goed door meer water te drinken.  Drink je dan te weinig, dan werk je insuline minder goed dan bij normale weersomstandigheden en bereikt moeilijker je bloedbaan. Drink dus veel en minstens twee liter per dag.

Mengsel van zout en suiker tegen mogelijke uitdroging

Moet je minder plassen dan gewoonlijk? Dat is een belangrijk symptoom van te weinig water drinken. Gebruik na samenspraak met je arts een mengsel van zout en suiker, in zakjes verkrijgbaar bij de apotheek.

Drink nog meer water bij gebruik SGLT2-remmers

Bij warm weer loop je meer kans op uitdroging, zeker als je SGLT2-remmers slikt. Zorg er daarom voor dat je in dit geval meer water drinkt, tot 2,5 liter per dag. Hoe meer je beweegt en zweet hoe meer water je nodig hebt. In dit geval is het gebruik van een mengsel van suiker en zout een goed idee.

Na insulinespuiten niet direct in de zon  

Ga zeker niet onmiddellijk na het spuiten van insuline in de zon zitten of liggen. Als gevolg van de hoge temperaturen wordt de insuline namelijk extra snel opgenomen en zo riskeer je een hypo. Wacht liever enige tijd, eet eerst iets en controleer vaker je bloedsuikerwaarden.

Ook goed om weten: Gezondste voedingsmiddelen voor diabetici die ze meer moeten eten

Warm weer nadelig voor werking insuline

Warm weer heeft dus een nadelige invloed op de werking van insuline. Dat is ook zo voor glucagon en teststrips. Die slechte invloed kun je tot een minimum beperken door:

  • Zowel insuline als glucagon te bewaren op een temperatuur tussen de twee en acht graden. Temperatuurwisselingen zoveel mogelijk vermijden
  • Niet volledig gebuikte insulinepatronen of flacons in de zon te laten liggen
  • Neem bij warm weer je insuline, glucagon en pomp altijd mee in een koelbox, maar nooit te dicht bij de koelelementen. Gebruik geen bevroren insuline of glucagon

Warm weer en diabetes: de beste tips op een rijtje

  • Drink voldoende water: gemiddeld tussen de 2 en 2,5 liter per dag. Hoe hoger de temperaturen, hoe meer je zweet en hoe groter de kans op uitdroging
  • Wees voorzichtig met zonnen: en ga niet direct na het spuiten van insuline naar buiten. Gebruik een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor (50+). Ben je toch verbrand? Controleer dan vaker je bloedwaarden, drink voldoende water en smeer met een verkoelende huidcrème of after-sun.
  • Controleer vaker je bloedsuikerwaarden vaker: warm weer heeft vaak een negatieve invloed op je bloedglucosewaarden, vaak zonder je het zelf merkt
  • Bewaar je medicijnen en apparaatjes koel en hou ze zeker uit de zon: bewaar ze tussen twee en acht graden in een koelbox
  • Je voeten vragen extra bescherming: loop zo weinig mogelijk op je blote voeten om het ontstaan van wondjes te voorkomen
  • Drink zo weinig mogelijk alcohol: al bij één glas bier of wijn in combinatie met het gebruik van een SU-preparaat of insuline, vergroot je kans op te lage bloedglucosewaarden ’s nachts.
  • Dronk je toch alcohol: eet dan voor het slapengaan een boterham en drink een groot glas water om zowel een nachtelijke hypo als uitdroging te voorkomen.
  • Pas je voeding aan

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.