Dieet plan zonder suiker

Dieet plan zonder suiker en wat dit voor onze gezondheid kan betekenen

Dieet plan zonder suiker is niet alleen gezond voor diabetici. Dat kan voor ieders gezondheid veel betekenen. Het verbetert onze gezondheid, zorgt voor een betere conditie en doet ons zelfs makkelijker afvallen. Tot maar liefst vijf kilo in een week. Suikervrij eten past in iedere gezonde eet- en leefstijl. Het gat hem dan vooral over toegevoegde suiker. Die vind je vooral in snoep, koekjes en gebak, maar ook in chips, in frisdraken, in kant en klare fruit en vruchtensappen, geraffineerde witte deegwaren en rijst. 

Wat eet je wél en wat niet in een dieet plan zonder suiker?

Suiker wordt aan steeds meer producten toegevoegd. Zelfs aan voedingsproducten waarvan we denken dat ze gezond zijn. Dat doen producenten om de smaak te verbeteren en houdbaarheidsperiode te verlengen. En vooral: pure suiker kost weinig of niets. Voor onze gezondheid kunnen we deze toegevoegde suikers best missen. Ze brengen onze gezondheid in gevaar en zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht. Suikervrij eten zonder toegevoegde suikers doe je niet van vandaag op morgen, maar stapsgewijs. Ondanks de aanwezigheid van deze fruitsuikers blijft vers fruit gezond. Je eet er dagelijks best niet meer dan drie verschillende stukken van. En minder dan je iets aan je gewicht wilt doen.

Dieet plan zonder suiker: Het verschil tussen toegevoegde en natuurlijke suikers

Gelukkig zijn niet alle suikers ongezond. We hebben suiker namelijk nodig als bron van energie. Het is zaak om de juiste suikers te eten. Dat zijn natuurlijke suikers die we bijvoorbeeld in fruit terugvinden. Fruit bevat van nature fruitsuikers, maar die zijn veel minder ongezond dan toegevoegde suikers. Fruitsuikers zorgen er voor dat we fruit niet onbeperkt mogen eten zoals dat met verse groenten wel het geval is.

Lees ook: Linzen zijn gezond en doen je bloedsuikerspiegel snel dalen en zijn geschikt voor diabetici

Dieet plan zonder suiker: Toegevoegde suikers

Voeding met toegevoegde suiker eet je best zo weinig mogelijk. Naast veel calorieën bevatten ze weinig of geen gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Ze brengen onze gezondheid dan ook niets positiefs bij. We noemen ze niet voor niets ‘lege calorieën’.

Dieetplan zonder suiker: Tweehonderd namen voor verborgen suiker 

Voedingsproducenten kiezen uit meer dan tweehonderd namen om verborgen suikers op hun etiketten te plaatsen. De meest gebruikte zijn: watervrije, dextrose bruine suiker, banketbakkers poedersuiker, glucosestroop, vaste glucosestroop, dextrose, fructose, high-fructose glucosestroop (HFCS), invertsuiker, lactose, moutstroop, maltose, ahornsiroop, melasse, nectars (bijv. perziknectar, perennectar), pannenkoeksiroop, ruwe suiker, sucrose en witte kristalsuiker.

JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER SUIKERVRIJ ETEN EN SUIKERVRIJE RECEPTEN!

Dieet plan zonder suiker: Vervang voedsel met toegevoegde suikers door natuurlijke suikers

Eet je gezond, maar wil je voortaan nog minder suiker eten? Schrap dan deze voeding van je dagelijks menu:

  • Tussendoortjes met veel suiker: snoep, koekjes, gebak, chips
  • Geraffineerde witte deegwaren, noedels en rijst
  • Alle soorten wit brood
  • Zuivelproducten met fruitsmaak: zoals yoghurt, Griekse yoghurt en kwark, kant en klare melkdrankjes
  • Kant en klare fruit- en vruchtensappen
  • Alle kant en klare voeding en gerechten
  • Diepvriesmaaltijden
  • Frisdranken, energie- en sportdranken

Lees ook: Diabetes en suiker: Een gezonde relatie of eten diabetici best geen suiker

Vervang deze voeding met veel toegevoegde suikers door plantaardige voeding en vooral door:

  • Alle verse groenten
  • Peulvruchten: zoals erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
  • Onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand
  • Onbewerkt vlees
  • Vis
  • Zuivel zonder toegevoegde stoffen: zoals onbewerkte natuuryoghurt, Griekse yoghurt en kwark zonder toevoegingen
  • Volkoren granen: en vooral haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
  • Volkorenproducten: alle soorten volkoren brood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst


Dieet plan zonder suiker: Vervang snelle koolhydraten door eiwitten, gezonde vetten en trage koolhydraten

Snelle koolhydraten kun je ook vervangen door voeding met gezonde onverzadigde vetten, vetzuren, eiwitten en trage koolhydraten. Een gezond en natuurlijk eetpatroon bestaat naast veel eiwitten uit gezonde onverzadigde vetten, vetzuren en trage koolhydraten. Het is dus helemaal geen  idee om uitsluitend eiwitrijke voeding te eten zoals ongezonde crash diëten aanraden. Eiwitten zijn niet alleen rijk aan gezonde voedingsstoffen. Ze zorgen tegelijk voor een snel en langdurig voldaan gevoel waardoor we minder eten en afvallen. Gezonde onverzadigde vetten en vetzuren zijn een belangrijke bron van energie en trage koolhydraten zijn dan weer belangrijke leveranciers van onmisbare voedingsvezels. Hoogwaardige eiwitten vind je vooral in:

  • Mager vlees: biefstuk, rosbief, lamsvlees, kip, kalkoen en wild
  • Vette vis: vooral wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en ansjovis
  • Zuivel en zuivelproducten: melk, yoghurt en kwark zonder toevoegingen
  • Eieren
  • Onbewerkte noten: en vooral walnoten, hazelnoten, kastanjes en amandelen
  • Verse groenten: vooral broccoli en champignons
  • Vers fruit: avocado, bananen, aardbeien, frambozen, mango en (zwarte) bessen
  • Peulvruchten: erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
  • Soja- en sojaproducten: sojabonen, tempeh en taugé
  • Sea food: zeewier, algen, kelp, spirulina en chlorella

Lees ook: Suikerverslaving: Wat zijn de oorzaken en hoe raak je er van af?

Gezonde onverzadigde vetten zijn zacht of vloeibaar bij kamertemperatuur zoals vloeibare bak- en braadproducten en margarine in een kuipje. Daarnaast leveren ook vis en noten veel onverzadigd vet. Trage koolhydraten zijn vooral aanwezig in: alle volkorenproducten zoals volkoren deegwaren, zilvervliesrijst, in alle soorten volkorenbrood, volkoren couscous, haver, zemelen, boekweit, gierst, bulgar, quinoa, verse groenten en fruit, in peulvruchten en in melk en yoghurt

Ook deze voeding hoort thuis in een Dieet plan zonder suiker

Onderstaande voeding bevat ook weinig of geen suiker:

  • Water
  • Koffie en thee
  • Smeerproducten: boter en ghee
  • Verse groenten: aubergines, groene bonen, courgette, spinazie, waterkers, radijs, bloemkool, selderij, komkommer, asperges en tomaat
  • Fruit: citrusvruchten en vooral citroenen en limoenen en watermeloen
  • Kelp, kelp noedels en courgette noedels

Tekort aan slaap kan je trek in zoet vergroten

Voldoende slaap is niet alleen onmisbaar voor een goede gezondheid maar ook om makkelijker af te vallen. Slaaptekort vergroot je eetlust en onze trek in zoet. Hoeveel slaap we nodig hebben hangt van meerdere factoren af en verschilt van persoon tot persoon. Daar waar sommigen genoeg hebben aan vier uur slaap, kunnen anderen nooit genoeg slapen. Gemiddeld acht uur slaap per nacht wordt als ideaal aanzien. Voldoende slaap is ook belangrijk als je makkelijker wilt afvallen. Dat danken we aan onze spieren. Die verbranden namelijk ook energie (calorieën), zelfs in rust en terwijl we slapen.

Zo ziet een dieet plan zonder suiker er uit

Ontbijt zonder suiker

Twee gekookte eieren, een omelet met twee eieren, verse groenten en kruiden, twee sneetjes volkorenbrood, mager vlees en zeker kip en kalkoenfilet, een stuk fruit, 120 gram natuuryoghurt, Griekse yoghurt of kwark zonder toevoegingen, water, koffie of thee zonder melk en suiker, een halve avocado, een kopje courgetteslierten gebakken in  olijfolie

Als gezond tussendoortje

Een handjevol of 25 gram onbewerkte noten, zaden of pitten, een stuk fruit, een zelf gemaakte groentesalade, 120 gram yoghurt, Griekse yoghurt of kwark zonder toevoegingen walnotenhelften

Lunch of middagmaal

120 gram kip of kalkoenfilet, rauwe of gestoomde groenten naar keuze, 50 gram magere kaas (+20), 100 gram mager en onbewerkt vlees, 100 gram (vette) vis

Diner of  avondmaal

120 gram wilde zalm of andere vette vis, rauwe of gekookte groenten, 100 gram mager vlees, courgettespaghetti

Conclusie

Minder suiker eten is voor iedereen een aanrader en zeker voor diabetici. Deze laatsten eten best nooit meer dan 20 gram suiker of vijf suikerklontjes.

Gezond eten met diabetes leer je makkelijk met de aangepaste tips en recepten die je vindt in ‘Twintig dagen zonder suiker van Ria Kamelle.Suikervrij dieet

Zo ben je in maar 20 dagen suikervrij!

De positieve effecten van suikerarm eten zul je vlug aan je buikomtrek en aan je lichaamsgewicht merken!

Suikervrij eten = grootste winst + blijvend resultaat

In amper 20 dagen definitief verlost raken van je suikerverslaving dat wil jij toch ook? In deze korte periode raak je ook gemiddeld tot 5 kilo en één kledingmaat kwijt. 

Hoe dat kan zonder honger lijden of calorieën tellen lees je HIER.

JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER SUIKERVRIJ ETEN EN SUIKERVRIJE RECEPTEN!

About the author

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website.
Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had.
Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.
Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.

Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.