Diabetes Type 1 vs Diabetes Type 2:
Spread the love

Natuurlijke voeding zonder suiker is in de eerste plaats aangewezen voor diabetici. Maar dat is niet alleen gezond voor deze sterk groeiende bevolkingsgroep. Suikervrije en natuurlijke voeding is gezond voor ons allemaal. Zeker voor diegenen die iets aan hun overgewicht willen doen. Of wil je eindelijk van je buikje af? Ruil het dan in voor een strakke en slanke buik met minder vet en meer spieren. 

Welke voeding hoort thuis in een natuurlijk en suikervrij dieet? 

Helemaal suikervrij eten is zo goed als onmogelijk. Producenten voegen aan steeds meer voedingsproducten suikers toe, ook al is dat niet eens nodig. Ze willen daarmee de smaak van hun producten verbeteren en de houdbaarheid ervan verlengen. Doorslaggevend hierbij is wellicht dat pure suiker bijna niets kost. Voor diabetici is het belangrijk om voeding met toegevoegde suikers zoveel mogelijk van hun dagelijks menu te schrappen en te vervangen door natuurlijke suikers. Ook daar moeten ze voorzichtig mee zijn. Natuurlijke suikers zijn lang niet zo ongezond als toegevoegde suikers maar het blijven nog altijd suiker. Als je besloot om suikervrij te eten is het dus een goed idee om eerst na te gaan wat je dan best kunt eten om voedingsproducten met (toegevoegde) suikers zoveel te vermijden.

Natuurlijke voeding zonder suiker: Verse groenten

Als het om gezond en natuurlijk eten gaat komen we automatisch bij verse groenten. In een suikervrij eetpatroon eet je veel groenten en liefst zo gevarieerd mogelijk. Alle verse groenten zij n rijk aan vitaminen, mineralen, voedingsvezels en alle andere onmisbare nutriënten en weinig of geen calorieën. Je eet groenten onbeperkt en liefst 500 gram rauwe, gekookte of gestoomde groenten. In de meeste verse groenten vinden we een kleine concentratie natuurlijke suikers. Die zijn veel gezonder dan toegevoegde suikers. Verse groenten staan centraal in ieder gezond voedingspatroon. Varieer zoveel mogelijk en eet zoveel mogelijk soorten groenten. Sterke aanraders zijn groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, sla, alle groene koolsoorten, avocado, broccoli, bloemkool, paksoi, Chinese kool, tuin- en waterkers maar ook pompoen, avocado, courgette, aubergine, wortels, spruitjes, radijs, zoete aardappel, tomaat en venkel.

JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER SUIKERVRIJ ETEN EN SUIKERVRIJE RECEPTEN!

Peulvruchten

Peulvruchten zoals erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten barsten van hoogwaardige eiwitten en gezonde (trage) koolhydraten. Je gebruikt ze als groenten of als gezonde vleesvervangers (vooral linzen en kikkererwten).

Natuurlijke voeding zonder suiker: Fruit met een lage glycemische index

Fruit is een belangrijkebron van vitaminen, mineralen en voedingsvezels en hoort dan ook in elk gezond eetpatroon thuis. Toch eet je het niet onbeperkt zoals groenten. In fruit vinden we van nature fruitsuikers. Die zijn lang niet zo nadelig voor onze gezondheid als toegevoegde suikers maar we zijn er best toch voorzichtig mee. moeten er toch voorzichtig mee zijn. Fruitsoorten met een lage glycemische index zoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen, appels, kiwi’s, perziken, peren, pruimen en sinaasappels zijn wel aan te raden. Kant en klare fruit- en vruchtensappen kun je best laten staan. Ze zijn rijk aan toegevoegde suikers en bevatten weinig of geen voedingsvezels.

Lees ook: Diabetes voorkomen door gezonder te eten: zo pak je dit best aan

Natuurlijke voeding zonder suiker: Vette vis, zeevruchten en magere vleessoorten

Vette vis, zeevruchten en vooral (mager) vlees horen ook thuis in een gezond, natuurlijk en suikervrij eetpatroon. Ze zijn niet alleen voedzaam maar bevatten ook veel hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen. Deze voeding is ook geschikt voor diabetici. Ze leveren veel extra energie en zijn koolhydraatarm. Veel vlees uit de supermarkt werd ingespoten met water en suiker om de smaak te verbeteren en de houdbaarheidsdatum de verlengen. Gedroogd vleessoorten en vlees als broodbeleg zoals worst en salami producten zijn rijk aan  toegevoegde suikers. Als het om voeding zonder toegevoegde suikers gaat eet je bij voorkeur:

  • Mager vlees: vooral kip en kalkoen, mager rundvlees, varkensvlees en lam
  • Vette vis: wilde zalm, paling, tonijn, forel, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis
  • Schaal- en scheldieren: mosselen, oesters krab en garnalen

Natuurlijke voeding zonder suiker: Volkorengranen

Deze zijn een belangrijke bron van gezonde (trage) koolhydraten. Heb je (pre)diabetes dan eet je best geen snelle koolhydraten (suiker en zetmeel) eten. Anders zijn volkorengranen een belangrijk onderdeel van een gezond en suikervrij dieet. Controleer altijd het label van een voedingsproduct voor je het koopt. Sommige voedingsproducten bevatten namelijk toegevoegde suikers waar je het niet verwacht. Dat is vooral zo met volkorenbrood of volkoren crackers uit de supermarkt. Die bevatten vaak kleine hoeveelheden volkorenmeel en veel witmeel. en toegevoegde suikers. Volkorengranen en volkorenproducten die je in een suikervrij voedingspatroon gerust kunt eten zijn:

  • Volkorengranen: en vooral haver, zemelen, boekweit, gierst, volkoren gerst en spelt, quinoa en teff
  • Volkorenproducten: zoals alle soorten volkorenbrood, havermout, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst en bruine rijst

Lees ook: Suikervrij ontbijten met diabetes + aangepaste-recepten

Natuurlijke voeding zonder suiker: Onbewerkte noten, zaden en pitten

Onbewerkte noten, zaden en pitten zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand en horen thuis in ieder gezond eetpatroon. Ze bevatten vooral gezonde (trage) koolhydraten en veel vitaminen, mineralen voedingsvezels en goede vetten. Om van hun vele gezondheidsvoordelen te genieten eet je ze als gezond tussendoortje, in de meeste gerechten, in zelf gebakken koekjes of taart, in havermout of in natuuryoghurt en kwark zonder toevoegingen. Sterke aanraders zijn vooral:

  • Noten: walnoten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten, pecannoten, paranoten en macadamianoten
  • Zaden: lijnzaad en sesamzaad
  • Pitten: zonnebloem- en pompoenpitten

Eieren, tofu en tempeh

Eieren, tofu en tempeh zijn gezonde bronnen van hoogwaardige eiwitten. Ze zijn arm aan koolhydraten en hebben een lage glycemische index. Eieren brengen onze cholesterol niet uit evenwicht zoals altijd werd gedacht. Dagelijks twee hardgekookte eieren eten bij je ontbijt wordt nu zelfs aangeraden. Ook sojaproducten zoals tofu en tempeh zijn uitstekend bij een eiwitrijk ontbijt.

Gezonde plantaardige oliën

Vooral olijfolie is een belangrijke leverancier van gezonde vetten. Die hebben we nodig als bron van energie. Azijn, rodewijnazijn en appelazijn zijn ook uitstekend als gezonde dressings. Wees voorzichtig met het gebruik van balsamico azijn waar veel suikers worden aan toegevoegd. Gezonde plantaardige oliën

Natuurlijke voeding zonder suiker: Verse kruiden

Vervang zoveel mogelijk zout door verse kruiden om je gerechten op smaak te brengen. Denk daarbij vooral aan kaneel, vanille, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kurkuma of currypoeder.

Suikervrije dranken 

Het is belangrijk om voldoende water te drinken, bij voorkeur 2,5 liter per dag. Gezonde en suikervrije alternatieven  zijn koffie en thee zonder melk en suiker

Natuurlijke suikervervangers

In een suikervrij eetpatroon breng je zelf gemaakte koekjes, toetjes of gebak best op smaak met een natuurlijk zoetstoffen, bij voorkeur stevia.

Gezonder eten met diabetes vind je zeker in ‘Twintig dagen zonder suiker van Ria Kamelle.

Suikervrij dieet

Zo ben je in slechts 20 dagen suikervrij!

De positieve effecten van suikerarm eten zul je vlug aan je buikomtrek en aan je lichaamsgewicht merken!

Suikervrij eten = grootste winst + blijvend resultaat

In amper 20 dagen definitief verlost raken van je suikerverslaving dat wil jij toch ook? In deze korte periode raak je ook gemiddeld tot 5 kilo en één kledingmaat kwijt. 

Hoe dat kan zonder honger lijden of calorieën tellen lees je HIER.

JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER SUIKERVRIJ ETEN EN SUIKERVRIJE RECEPTEN!

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.