Vasten en diabetesDoor te vasten is het zelfs mogelijk je diabetes om te keren zodat je diabetesmedicijnen geheel of gedeeltelijk kunt achterwege laten. Maar vasten geeft nog meer gezondheidsvoordelen. Het is dus zeker de moeite waard om het te proberen.
Spread the love

Vasten en diabetes blijkt een betere combinatie diabetes beter onder controle te krijgen en te houden dan tot hiertoe werd gedacht.

Dat tonen zelfs de resultaten van verschillende onderzoeken aan.

Vasten met het intermittent fasting dieet zorgt niet alleen voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Het stimuleert tegelijk gewichtsverlies en verbetert je insulinegevoeligheid.

Het vastendieet of intermittent fasting wordt nu ook populair bij diabetici. In eetpatroon wissel je periodes van eten af vasten.

Dat verbetert niet alleen je bloedsuikerspiegel en je diabetes. Het heeft ook een gunstige invloed op je algehele gezondheid en welzijn.

Hoe kan vasten je bloedsuikerspiegel stabiliseren en diabetes omkeerbaar maken?

Maximaal genieten van alle voordelen van vasten en diabetes kun je met deze supplementen:

Van diabetes type 2 is een chronische aandoening. Je kunt er dus niet van genezen. Diabetes omkeerbaar maken is wel mogelijk. Door je eet- en levensstijl aan te passen hou je diabetes onder controle zonder medicijnen.

Door gezond, evenwichtig en gevarieerd te eten, voldoende te bewegen en door je gezond gewicht te bereiken en te behouden zal je beter reageren op insuline.

Daardoor word je bloedsuikerspiegel weer stabieler. Zo zijn er heel wat diabetici die daardoor helemaal geen insuline of medicijnen meer nodig hebben.

Wat is het vasten dieet of intermittent fasting?

Het vastendieet is zoveel meer dat een klassiek dieet. Het is meer een gezond eetpatroon waarbij je periodes van eten afwisselt en periodes van vasten.

Je kunt kiezen uit verschillende manieren om op een gezonde en verantwoorde manier te vasten met diabetes.

Vasten volgens de 16 : 8 methode

Een populaire manier van vasten is de zogenoemde 16 : 8 methode. In dit plan vast je gedurende zestien uur. Tijdens de overige acht verdeel je dan je maaltijden.

Elke twee dagen vasten

Een andere populaire methode is een dag vasten afwisselen met een beperkte calorie-inname.

Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld 16 : 6 en 14 : 10.

Wat doet vasten met je bloedsuikerspiegel?

Tijdens het vasten verminder je de inname van snelle koolhydraten. Daardoor komt er uiteraard minder glucose in je bloedbaan terecht.

Dat vermindert de sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Een onstabiele bloedsuikerspiegel is een van de belangrijkste oorzaken van diabetes.

Stabiele bloedsuikerwaarden doen je makkelijker overgewicht verliezen. Een gezond gewicht heeft dan weer een gunstige invloed op diabetes

Wat doet vasten met diabetes?

Door regelmatig te vasten verbetert dus je insulinegevoeligheid verbeteren. Daardoor reageer je beter op insuline, het hormoon dat helpt je bloedsuikerspiegel te regelen.

Voordelen van vasten en diabetes

Naast het verbeteren van hun insulinegevoeligheid en stabilisatie van de bloedsuikerspiegel, heeft het vastendieet nog andere voordelen voor diabetici. Vasten met diabetes:

 • Helpt je makkelijker je overgewicht te verliezen
 • Verbetert hoge bloeddruk
 • Vermindert ontstekingen
 • Beschermt je hart en je bloedvaten
 • Versterkt je immuunsysteem
 • Verhoogt je natuurlijke weerstand
 • Verbetert zowel je geheugen als je concentratie
 • Stimuleert de aanmaak van je groeihormoon
 • Vergroot je spiermassa

Wanneer eten bij vasten en diabetes?

Bij het vastendieet bepaal je zelf bepalen wanneer je eet en wanneer je vast. Eet wel zoveel mogelijk op vaste tijdstippen.

Pas je maaltijden aan je medicatieschema en bloedsuikercontroles aan en zorg er voor dat je alle gezonde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnen krijgt.

Wat eten tijdens het vastendieet?

Gezonde, evenwichtige en gevarieerde maaltijden blijven belangrijk in dit vastendieet. Kies voor voeding met:

Een lage glycemische index:

 • Verse groenten: vooral alle groene bladgroenten
 • Volkoren granen: zoals haver, havermout, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
 • Volkorenproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
 • Gezonde vetten: vette vis, in alle plantaardige oliën, vloeibare bak- en braadproducten, zachte margarine en halvarine, onbewerkte noten, zaden en zaden en in avocado.
 • Omega-3 vetzuren: in alle soorten vette vis en in schaal- en schelpdieren zoals mosselen, oesters, garnaal en krab.

In het vastendieet vermijd je zoveel mogelijk:

 • Snoep, koekjes, gebak en chips
 • Frisdranken en energiedranken
 • Bewerkte voeding en vooral bewerkte vleeswaren (charcuterie)

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Een gedachte over “Vasten en diabetes voor een stabielere bloedsuikerspiegel?”
 1. Goede middag:
  Ik heb hoge bloeddruk en DB 2, voel mij niet goed ,ben heel Duizelig ,is heel naar heb op het ogenblik geen Medicijn voor DB,wel voor de hoge bloeddruk ,ook die blijf hoog ,wat denk u wat ik het beste kunt doen .ben 83 jaar ,en een mevr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.