Boekweit en diabetes
Spread the love

Boekweit en diabetes type 2 zijn een verrassend goede combinatie. Boekweit is namelijk in staat om zowel de insulineresistentie als de cholesterolwaarden te verbeteren.

Daardoor is boekweit uitstekend om diabetes beter te beheersen.geschikt voor gebruik bij diabetes type 2 en het metabool syndroom.

Uit de resultaten van meerdere onderzoeken bleek dat het gebruik van 110 gram boekweit per dag onze bloedwaarden aanzienlijk verbetert.

Wat is de basis van het boekweitdieet en wat zijn de voordelen bij diabetes?

Boekweitkorrels lijken op een graan, maar ze zijn geen graan. Het is een glutenvrij alternatief voor bijvoorbeeld tarwe en rogge.

Boekweit is zowel eiwit- als vezelrijk. Daardoor geeft het een snel langdurig voldaan gevoel. Daardoor eten we minder en vallen we makkelijker af.

Het eten van slechts 110 gram boekweit per dag verbetert tegelijk onze bloedwaarden.

Deze natuurlijke supplementen ondersteunen de voordelen van boekweit:

Boekweit verbetert je nuchtere bloedsuikerspiegel

Meerdere onderzoeken toonden aan dat diegenen die boekweit aan hun gezond eetpatroon toevoegden, al na vier weken een opvallend betere nuchtere glucosespiegel hadden en een evenwichtiger cholesterolgehalte.

En ook hun insulineresistentie was opmerkelijk beter.

Gefermenteerde boekweit zorgt voor nog betere resultaten

Gefermenteerde boekweit laat nog betere resultaten zien bij insulineresistentie dan gewone boekweit. Boekweit fermenteren kun je makkelijk zelf.

Voeg een kop boekweitkorrels toe aan twee kopjes water. Laat dit gedurende 24 uur weken. Vervang daarna het water en laat het nog acht tot twaalf uur staan.

Gefermenteerde boekweit pannenkoeken als eiwitrijk ontbijt

In dit geval zijn de boekweitkorrels gekiemd, waardoor ze een lichtzure smaak hebben. Meng nu de gekiemde boekweitkorrels met magere yoghurt, Griekse yoghurt, kwark, skyr of waterkefir.

Mix het geheel tot een glad beslag, goed voor gezonde boekweit pannenkoeken.

Boekweit en diabetes voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Boekweit heeft een lage glycemische index (GI), wat betekent dat de koolhydraten langzaam worden afgebroken en glucose geleidelijk in het bloed wordt opgenomen.

Dit zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel met minder pieken en dalen te voorkomen. Daardoor is boekweit geschikt voor diabetici.

Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van boekweit leidt tot lagere glucosewaarden kort na het eten bij mensen met diabetes type 2.

De glycemische index (GI) is daarbij doorslaggevend. Die meet hoe snel koolhydraten uit voedingsmiddelen verteren en als glucose in het bloed worden opgenomen.

Voedingsmiddelen met een hoge GI verhogen je bloedsuikerspiegel razendsnel, om daarna even snel weer te dalen.

Deze voeding met een hoge GI kun je dus maar best vermijden:

  • Groenten: gekookte wortelen en pompoen
  • Fruit: watermeloen
  • Granen: alle soorten witbrood, witte deegwaren, witte rijst, aardappelen en zoete aardappelen

Voeding met een lage GI doen dit geleidelijker.

Voeding met de laagste GI zijn vooral:

  • Verse groenten: naast groene bladgroenten zijn dit ook sla, ui, tomaat, aubergine, spruitjes, knolselderij, sperziebonen, rauwe wortelen, erwten en pastinaak
  • Peulvruchten: vooral linzen en kikkererwten, maar ook doperwten, alle soorten bonen, groentekiemen en maïs
  • Fruit: vooral citrusvruchten, verse en gedroogde abrikozen, kersen, grapefruit, pruimen, aardbeien peer, appel, perzik, banaan en kiwi
  • Volkorengranen: haver en havermout, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
  • Volkorenproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
  • Onbewerkte noten, zaden en pitten
  • Zuivel: magere en halfvolle melk, magere yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr

Voordelen van boekweit bij diabetes

Naast het feit dat boekweit een lage GI, biedt het nog andere voordelen die nuttig kunnen zijn voor mensen met diabetes:

Boekweit is rijk aan voedingsvezels

Vezels uit onze voeding helpen bij het reguleren van onze bloedsuikerspiegel. Ze vertragen onze spijsvertering en bij de opname koolhydraten.

Daardoor hebben ze minder invloed op onze bloedsuikerspiegel.

Bevatten hoge concentraties hoogwaardige eiwitten

Boekweit is ook een goede bron van eiwitten. Die zorgen ervoor dat we onze spiermassa behouden. Dat zorgt voor een snel en langdurig voldaan gevoel na elke maaltijd.

Spieren helpen je zo sneller afvallen. Ze verbruiken namelijk ook energie (calorieën), ook wanneer je rust en zelfs tijdens je slaap.

Rijk aan gezonde Voedingsstoffen

In boekweit vinden we veel voedingsstoffen, vooral vitaminen van het B- complex en mineralen zoals magnesium en fosfor

Boekweit is Glutenvrij

Boekweit is van naturen glutenvrij. Daardoor is het geschikt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.