Diabetes symptomen verminderenDiabetes symptomen verminderen op een natuurlijke manier is zeker het proberen waard. Desnoods in combinatie met aangepaste medicatie door je arts voorgeschreven.
Spread the love

Diabetes symptomen verminderen op een natuurlijke manier doet je diabetes beter onder controle houden.

Met handige tips en adviezen biedt dit artikel een alternatieve aanpak voor diabetici. Je bloedsuikerspiegel speelt hierbij een hoofdrol.

Je bloedsuikerspiegel stabiliseren doe je best op een natuurlijke manier, eventueel in combinatie met de juiste medicatie.

Zo verbeter je zowel je algemene gezondheid als welzijn.

Welke natuurlijke middelen zijn het geschiktst om je diabetes symptomen te verminderen?

Diabetes type 2 is een chronische aandoening die wereldwijd steeds vaker voorkomt. Het zorgt voor vervelende symptomen die vaak zelfs het dagelijks leven van diabetici beïnvloeden. Zowel op professioneel als sociaal vlak.

Gelukkig zijn er diverse natuurlijke manieren om deze symptomen te verminderen en diabetes beter onder controle te houden.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste symptomen van diabetes type 2 bespreken, en de effectiefste manieren om ze op een natuurlijke wijze te verminderen.

Diabetes symptomen verminderen doe je met deze natuurlijke supplementen:

Belangrijkste symptomen van diabetes type 2

Diabetes type 2 wordt gekenmerkt door een onstabiele bloedsuikerspiegel als gevolg van insulineresistentie.

De belangrijkste symptomen van diabetes type 2 zijn:

 • Overmatig drinken
 • Vaak plassen dorst en veel plassen
 • Vermoeid en chronische vermoeidheid
 • Oog- en zichtproblemen: vooral rode en branderige ogen, droge ogen, wazig zicht, dubbelzien of slecht zien
 • Kortademigheid
 • Pijn in de benen vooral tijdens het lopen
 • Vaak terugkomende infecties zoals blaasontsteking
 • Slecht genezende wondjes

Hypo of hyper

Zowel diabetes type 1 als type 2 zijn oorzaak van hypo of hyper krijgt. Bij een hypo word je geconfronteerd met te weinig suiker in je bloed.

Je herkent dit aan hoofdpijn, overmatig zweten, trillende ledematen (vooral trillende handen) en duizeligheid.

Bij een hyper is er te veel suiker in je bloed waardoor je constant kunt drinken, je vaak moet plassen en vaak vermoeid bent.

Rol van bloedsuikerspiegel bij diabetes

Je bloedsuikerspiegel speelt een cruciale rol bij diabetes. Bij diabetes type 2 is er sprake van insulineresistentie.

Daardoor reageren je lichaamscellen niet goed op insuline. Insuline is een hormoon dat je bloedsuikerspiegel regelt.

Een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel is oorzaak van verschillende symptomen. Een meer stabiele bloedsuikerspiegel vermindert of voorkomt zelfs deze symptomen.

Met een meer stabiele bloedsuikerspiegel krijg je diabetes ook beter onder controle.

Diabetes symptomen verminderen met voeding

Een gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon dieet speelt een essentiële rol bij het verminderen van diabetes symptomen.

Kies daarom voor voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel stabiel houden en insulineresistentie verminderen.

Voedingsmiddelen met een lage glycemische index (GI)

Voeding met een lage glycemische index verteren langzaam en geven de glucose (suiker) geleidelijk aan onze bloedbaan. Daarom zijn ze zo uitstekend voor diabetici.

Voeding met een lage GI zijn vooral:

 • Verse groenten: bij voorkeur groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, spruitjes, sla, alle soorten groene kolen, boerenkool, Chinese kool, paksoi, broccoli en tuin- en waterkers
 • Peulvruchten: naast linzen en kikkererwten zijn dat ook doperwten, alle soorten bonen, groentekiemen en maïs
 • Volkoren granen: zoals haver en havermout, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
 • Volkorenproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
 • Onbewerkte noten, zaden en pitten

Diabetes symptomen verminderen met Vette vis

Daarom raden diëtisten zo sterk aan om wekelijks minstens een keer wilde zalm, tonijn, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring of ansjovis te eten.

Vette vis barst van de gezonde omega-3 vetzuren. Die verminderen ontstekingen en verbeteren de gezondheid van ons hart en van onze bloedvaten.

Vette vissoorten hebben ook een lage glycemische index.

Peulvruchten bevatten veel hoogwaardige eiwitten

Peulvruchten zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en van onmisbare voedingsvezels. Ze hebben tegelijk ook een lage glycemische index.

Dat maakt peulvruchten zo belangrijk voor het regelen van je bloedsuikerspiegel.

Diabetes symptomen verminderen met Griekse yoghurt

Griekse yoghurt bevat veel eiwitten en geen toegevoegde suikers. Daardoor zorgt het voor een stabielere bloedsuikerspiegel en voor een snel en langdurig voldaan gevoel wat ons makkelijker doet afvallen.

Met fruit, vooral Appels

Appels is het fruit met veel voedingsvezels en de sterkste antioxidanten, beiden zijn uitstekend voor onze bloedsuikerspiegel.

Tegelijk verminderen ze allerlei ontstekingen. Eet appels als gezond tussendoortje. Dat vermindert je eetlust en je trek in zoet.

Diabetes symptomen verminderen met Avocado’s

Avocado’s bevatten uitsluitend gezonde onverzadigde vetten en vetzuren (vooral omega-3), veel vezels en weinig of geen snelle koolhydraten.

Ze regelen onze bloedsuikerspiegel, bevorderen gewichtsverlies en verbeteren onze algehele gezondheid en welzijn.

Diabetes symptomen verminderen met kruiden

Sommige kruiden bewezen even goed de symptomen van diabetes te verminderen en een gezonde bloedsuikerspiegel te bevorderen. Dat zijn vooral

Kaneel

De resultaten van meerdere onderzoeken toonden aan dat dit kruid de insulinegevoeligheid verbetert en onze bloedsuikerwaarden verlaagt.

Daarnaast verhoogt het onze gevoeligheid voor insuline. Daardoor wordt glucose beter opgenomen door onze lichaamscellen.

Verder verlaagt kaneel zowel onze cholesterol- als onze en triglyceridengehaltes (vet in ons bloed).

Kurkuma

Dit krachtig ontstekingsremmend kruid vermindert ontstekingen, die bij diabetes vaak voorkomen. Door zijn hoge concentratie aan sterke antioxidanten beschermt kurkuma ons ook tegen de vrije radicalen. Die beschadigen onze lichaamscellen door oxidatieve stress, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces.

Diabetes symptomen verminderen met Gember

Gember heeft verschillende voordelen voor diabetici. Naast het verlagen van onze bloedsuikerspiegel, verbetert het onze insulinegevoeligheid en vermindert het ontstekingen.

Daarnaast zorgt gember voor een gezonde spijsvertering, verbrandt het meer opgeslagen vet en doet ons makkelijker afvallen.

Fenegriek

Fenegriek heeft een sterke hypoglycemische werking, waardoor het onze bloedsuikerspiegel meer stabiliseert.

Het regelt tegelijk de aanmaak van insuline, waardoor de controle over diabetes verbeterd kan worden.

Gymnema Sylvestre

Dit kruid wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om diabetes te behandelen. Gymnema Sylvestre vermindert de opname van suiker in onze darmen en verhoogt de insulineproductie in de alvleesklier.

Gymnema Sylvestre, een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde, kan ook nuttig zijn voor diabetici. Het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door het verminderen van suikeropname in de darm en het stimuleren van insulineproductie in de alvleesklier.

Diabetes symptomen verminderen met supplementen

Naast voeding en kruidensupplementen helpen ook bepaalde voedingssupplementen diabetes symptomen te verminderen. Dat zijn vooral:

 • Vitamine D: een tekort aan deze zonnevitamine verhoogt je risico op geassocieerd op diabetes type 2.
 • Alfa-liponzuur: is een krachtige antioxidant dat onze bloedsuikerspiegel regelt en ontstekingen vermindert. Studies toonden dat alfa-liponzuur ook onze insulinegevoeligheid verbetert, waardoor de bloedsuiker beter wordt gereguleerd.
 • Magnesium: dit mineraal speelt een belangrijke rol bij het glucosemetabolisme en insulineproductie. Magnesium verbetert de insulinegevoeligheid en verlaagt van een hoge bloeddruk.
 • Omega-3 vetzuren: hebben sterke ontstekingsremmende eigenschappen en verminderen insulineresistentie. Omega-3 supplementen verbeteren de bloedsuikercontrole en verminderen ontstekingen.

Diabetes symptomen verminderen door deze voeding te vermijden

Voedingsmiddelen met een hoge GI zoals suikerrijke voeding en tussendoortjes, witbrood en frisdranken moeten zoveel mogelijk vermeden worden, omdat ze snel glucose in je bloedbaan vrijgeven en zo pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Conclusie: Met een gezond eet- en leefpatroon lukt het

Het verminderen van diabetes symptomen op een natuurlijke manier is mogelijk door het aanpassen van de voeding, het gebruik van bepaalde kruidensupplementen en het nemen van relevante voedingssupplementen.

Het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel speelt een cruciale rol bij het verminderen van symptomen en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat diabetes een complexe aandoening is en dat natuurlijke remedies niet altijd voldoende zijn.

Raadpleeg altijd je arts of diabetesverpleegkundige voor advies over de beste behandelingsopties voor je specifieke situatie.

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.