Hypo voorkomen
Spread the love

Een hypo voorkomen is niet altijd mogelijk, maar met een evenwichtige voeding ben je goed op weg om je hypo’s drastisch te verminderen.

Een hypo of hypoglykemie, is een aandoening waarbij je bloedsuikerspiegel abnormaal laag wordt. Dit kan leiden tot diverse symptomen en ongemakken.

Hypo’s treden vaak op bij mensen met diabetes, maar kunnen ook voorkomen zonder deze aandoening. Gelukkig kan het risico op hypo’s worden verminderd met een evenwichtige voeding, ondersteunt met natuurlijke voedingssupplementen.

Een hypo voorkomen doe je met een combinatie van een evenwichtige voeding en deze supplementen:

Waaruit bestaat een evenwichtige voeding om hypo’s te voorkomen of te verminderen?

Een hypo treedt op wanneer je bloedsuikerspiegel daalt tot onder normale waarden, meestal lager dan 70 mg/dl (3,9 mmol/L).

Een lage bloedsuikerspiegel of hypo heeft verschillende oorzaken, zoals:

  • Voeding met te weinig gezonde (trage) koolhydraten
  • Te zware of intensieve inspanningen
  • Overmatig gebruik van medicatie voor diabetes zoals teveel insuline ingespoten
  • Een maaltijd overgeslagen.
  • Te veel tijd tussen inspuiting en maaltijd.
  • Warm weer, sauna.
  • Overdreven (occasioneel) alcoholgebruik.

Een hypo kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, zweten, trillen, hongergevoel, hoofdpijn en prikkelbaarheid.

Symptomen van een hypo

De symptomen van een hypo kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren milde symptomen terwijl anderen ernstigere klachten hebben. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Duizeligheid
  • Overmatig Zweten
  • Trillen
  • Hongergevoel
  • Hoofdpijn
  • Verhoogde prikkelbaarheid
  • Concentratieproblemen
  • Angstgevoelens

Het is belangrijk om de symptomen van een hypo tijdig te herkennen, zodat je je bloedsuikerspiegel weer kunt normaliseren.

Dat doe je dus met een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon met relatief veel koolhydraten.

Wat eten om een hypo te voorkomen?

Een evenwichtige voeding speelt een cruciale rol bij het voorkomen van hypo’s. Regelmatig eten met veel eiwitten, voldoende gezonde koolhydraten, gezonde vetten en vetzuren zoals omega-3 zijn onmisbaar om een hypo te voorkomen.

Eiwitten

geven hun energie langzaam af van, terwijl gezonde vetten de opname van glucose (suiker) in het bloed aanzienlijk vertragen en je bloedsuikerspiegel stabiliseren.

Complexe (langzame) koolhydraten

Deze worden langzaam afgebroken en zorgen voor een geleidelijke afgifte van glucose in de bloedbaan

Gezonde vetten zoals onverzadigde vetten en vetzuren

Deze spelen ook een belangrijke rol bij het voorkomen van hypo’s. Gezonde vetten, zoals in onbewerkte noten, zaden en pitten, avocado en olijfolie, vertragen je spijsvertering en het regelen van je bloedsuikerspiegel.

Eet voeding met deze gezonde vetten met mate. Te veel gezonde vetten leidt ook tot overgewicht en ernstige gezondheidsproblemen.

Zo een eetpatroon met kan bestaan uit:

  • Eiwitrijke voeding: vette vis, mager vlees, kip en kalkoen, melk, yoghurt, kwark en skyr, magere kaas en smeerkaas (+20), soja en sojaproducten (melk, tahoe, tempeh, en tofu), linzen, kikkererwten, doperwten, groentekiemen en maïs, onbewerkte noten en pinda’s
  • Gezonde koolhydraten: vooral groenten, volkorengranen (haver, havermout, zemelen, boekweit, gierst en quinoa), volkoren deegwaren en zilvervliesrijst.
  • Gezonde vetzuren zoals omega-3: dat zijn voornamelijk vette vissoorten, noten (walnoten), plantaardige oliën (lijnzaad-, kool-, soja-, walnoot-, olijf- en arachideolie), groenten (veldsla, postelein en spruitjes) en peulvruchten

Een hypo voorkomen doe je door deze voedingsproducten zoveel mogelijk te vermijden:

  • Snoep, koekjes, gebak en chips
  • Kant- en – klare voeding
  • Bewerkte voeding en bewerkt vlees (vooral als broodbeleg)
  • Alle witte broodsoorten, witte deegwaren en witte rijst
  • Frisdranken
  • Energiedranken
  • Kant- en – klare smoothies

Deze voedingsmiddelen veroorzaken een onstabiele bloedsuikerspiegel met hoge pieken, gevolgd door een plotselinge daling, waardoor het risico op hypo’s toeneemt.

Een Hypo voorkomen met kruiden

Sommige kruiden regelen ook je bloedsuikerspiegel. Daardoor kunnen ze een hypo voorkomen of in aantal verminderen.

Kaneel verbetert je insulinegevoeligheid

Kaneel regelt je bloedsuikerspiegel en verbetert je insulinegevoeligheid. Daardoor wordt glucose beter opgenomen.

Het vermindert ontstekingen. Die zijn vaak het gevolg van diabetes.

Fenegriek stimuleert de aanmaak van insuline

Fenegriek bevat trigonelline, een stof dat je bloedsuikerspiegel helpt verlagen. Verder stimuleert het de aanmaak van insuline in onze alvleesklier.

Zo wordt glucose efficiënter opgenomen in door onze lichaamscellen. De resultaten van meerdere studies toonden aan dat fenegriek onze nuchtere glucosespiegels bij diabetici met type 2 vermindert.

Gember tegen misselijkheid

Dit kruid staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antioxidante werking. Daardoor verbetert het je insulinegevoeligheid en verlaagt het je bloedsuikerspiegel.

Het helpt ook tegen misselijkheid, een veelvoorkomend symptoom bij hypo’s.

Een hypo voorkomen met Kurkuma

Curcumine, de werkzame stof in kurkuma, vermindert ontstekingen en hypo’s. Kurkuma is ook rijk aan sterke antioxidanten. Die dragen bij aan een gezonde alvleesklierfunctie.

Ginseng bestrijd vermoeidheid

Ginseng wordt zelfs in onze traditionele geneeskunde al eeuwenlang gebruikt bij de behandeling van diabetes type 2.

Het stabiliseert je bloedsuikerspiegel door de stimulatie van de insulineproductie te stimuleren en door het verbeteren van de opname van glucose in je lichaamscellen.

Ginseng geeft je meer energie en bestrijd vermoeidheid, een ander veelvoorkomend symptoom bij hypo’s.

Oregano beschermt je alvleesklier

Dankzij zijn vele en sterke antioxidanten beschermt dit kruid je alvleesklier tegen schade invloed van de vrije radicalen.

Daarnaast verlaagt kan oregano je bloedsuikerspiegel en zorgt het voor een gezonde spijsvertering.

Munt voor een gezonde spijsvertering

Munt brengt je bloedsuikerspiegel meer in evenwicht en zorgt voor een gezonde spijsvertering.

Een hypo voorkomen met Gymnema Sylvestre

Dit kruid wordt vooral gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om je bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden.

Je gebruikt Gymnema Sylvestre supplement.

Een Hypo voorkomen met supplementen

Naast kruidensupplementen zijn er ook andere supplementen die helpen bij het voorkomen van hypo’s, zoals.

Magnesium

Door het verbeteren van onze insulinegevoeligheid speelt magnesium een hoofdrol bij het regelen van onze bloedsuikerspiegel.

Daarnaast vermindert het ontstekingen Bovendien kan magnesiumsuppletie helpen bij het verminderen van ontstekingen, wat gunstig is voor diabetici die gevoelig zijn aan een hypo.

Chromium picolinaat

Dit mineraal helpt insuline efficiënter te gebruiken, wat resulteert in een betere bloedsuikerspiegel. Studies toonden aan dat vooral chromium picolinaat supplementen hypo’s vermindert.

Een hypo voorkomen met vitamine D

Een tekort aan vitamine D zorgt onder meer voor problemen met de bloedsuikerspiegel. Het gebruik van vitamine D- supplementen verbetert insulinegevoeligheid, waardoor het een hypo kan voorkomen.

Omega-3 vetzuren

Deze essentiële vetzuren hebben een sterke ontstekingsremmende werking, goed voor een stabielere en bloedsuikerspiegel.

Omega-3 supplementen voorkomen niet alleen een hypo. Ze verbeteren tegelijk je algehele gezondheid en welzijn.

Conclusie: Een goede balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten

Een evenwichtige en gevarieerde voeding is onmisbaar voor het voorkomen van hypo’s. Verlaag je risico’s op een hypo met een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten, en door het vermijden van geraffineerde suikers.

Het blijft belangrijk om je arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van supplementen. Door bewuste keuzes te maken in je voeding kun je hypo’s voorkomen en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.