Hoge bloedsuiker in de ochtend
Spread the love

Hoge bloedsuiker in de ochtend voorkomen garandeert je een goede start van je dag. Wil je ook de dag vol energie beginnen zonder hoge bloedsuikerwaarden?

Ontdek in dit artikel dan de beste manieren om ’s ochtends je bloedsuiker onder controle te houden.

Leer hoe je best je ontbijt aanpast en welke simpele tips je makkelijk kunt toepassen voor een, stabiele suikerspiegels gedurende de hele dag.

Dit zijn de beste supplementen om je hoge bloedsuiker in de ochtend te voorkomen of te verlagen:

Wat zijn de oorzaken van een hoge bloedsuikerspiegel in de ochtend en wat kun je eraan doen?

Onze bloedsuikerspiegel is een belangrijke indicator van onze gezondheid. Een te hoge bloedsuiker in de ochtend kan een teken zijn van onderliggende problemen zoals diabetes of insulineresistentie.

Het is essentieel om de symptomen, oorzaken en behandelingsopties van hoge bloedsuiker in de ochtend te begrijpen om verdere complicaties te voorkomen.

Bekijk de beste manier om je hoge bloedsuiker in de ochtend te verlagen

Symptomen van hoge bloedsuiker in de ochtend

Een verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

 • Frequent urineren
 • Dorst hebben
 • Vermoeidheid en zwakte
 • Wazig zicht
 • Gewichtsverlies (bij onbehandelde diabetes)

Merkte je deze symptomen al bij jezelf op? Contacteer dan zeker je vertrouwde (huis) arts voor verder onderzoek en diagnose.

Oorzaken van hoge bloedsuiker in de ochtend

Het fenomeen van een hoge bloedsuiker in de ochtend wordt ook wel het “dawn fenomeen” genoemd. Dit treedt op als gevolg van natuurlijke hormonale schommelingen die ons lichaam ’s nachts ondergaat.

Het hormoon cortisol kan in de vroege ochtenduren stijgen. Dit kan leiden tot een hogere bloedsuikerspiegel bij het ontwaken.

Bovendien kunnen andere factoren zoals een late avondsnack of insulineresistentie ook bijdragen aan een hoge bloedsuiker.

Wat is een normale bloedsuikerspiegel in de ochtend?

Een normale nuchtere bloedsuikerspiegel schommelt tussen de 70 en 100 mg/dL (3,9-5,6 mmol/L).

Het is echter belangrijk om op te merken dat ideale bloedsuikerniveaus kunnen variëren afhankelijk van individuele factoren en medische geschiedenis.

Raadpleeg altijd uw arts voor specifieke richtlijnen en advies.

Bekijk de beste manier om je hoge bloedsuiker in de ochtend te verlagen

Hoe een hoge bloedsuiker in de ochtend voorkomen?

Een hoge bloedsuiker voorkomen is gelukkig makkelijker dan het lijkt. Heb je regelmatig last van een hoge bloedsuiker in de ochtend? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen om je gezondheid te verbeteren. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen:

 • Pas dieet aan: beperk de consumptie van geraffineerde suikers en koolhydraten en kies voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals volkorengranen, volkorenproducten, verse groenten en groene bladgroenten en eiwitrijke voedingsmiddelen.
 • Beweeg regelmatig: fysieke activiteit helpt je bloedsuiker verlagen. Dagelijks minstens een half uurtje wandelen, lopen of fietsen volstaan om je doel te bereiken.
 • Volg medicatievoorschriften op: gebruik je medicijnen voor diabetes of insulineresistentie? Neem ze dan op de juiste manier, dus altijd volgens het voorschrift van uw arts.
 • Overleg met uw arts: bespreek je situatie met je huisarts om een ​​adequate behandeling en begeleiding te krijgen die is afgestemd op je individuele behoeften.

Waarom stijgt mijn bloedsuiker ’s nachts?

Zoals eerder genoemd, kan een hoge bloedsuiker worden toegeschreven aan hormonale schommelingen, met name het cortisolniveau.

Daarnaast kan onvoldoende slaap, stress en een ongezonde levensstijl ook bijdragen aan een hogere nuchtere bloedsuiker.

Het handhaven van een consistente slaaproutine en het verminderen van stressfactoren helpen om deze pieken in je bloedsuikerspiegel te verminderen.

Bekijk de beste manier om je hoge bloedsuiker in de ochtend te verlagen

Voeding bij hoge bloedsuiker in de ochtend

Een gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon speelt een hoofdrol bij het beheersen van onze bloedsuikerspiegel, vooral in de ochtenduren. Hier zijn enkele voedingsrichtlijnen om te volgen:

 • Eet regelmatig: verspreid je maaltijden gelijkmatig over de dag om pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen.
 • Kies voor complexe koolhydraten: vervang geraffineerde (toegevoegde) suikers en witte bloemproducten door volkoren granen, volkorenproducten, peulvruchten en groenten, vooral groene bladgroenten.
 • Eet eiwitrijk: eiwitrijke voedingsmiddelen stabiliseren je bloedsuikerspiegel. Denk aan magere vleessoorten, vis, eieren, noten en zaden.
 • Beperk je alcoholgebruik: alcohol heeft een negatieve invloed op de bloedsuiker. Matig je alcoholconsumptie of vermijd het indien mogelijk.

Natuurlijke remedies tegen hoge bloedsuiker in de ochtend

Naast aanpassingen in je eetpatroon en aan je levensstijl, zijn er ook natuurlijke remedies voor het verlagen van je nuchtere bloedsuiker, zoals:

 • Kaneel extract: van kaneel werd zelfs wetenschappelijk bewezen dat het je insulinegevoeligheid verbetert. Voeg daarom aan zoveel mogelijk gerechten een snuifje kaneelpoeder toe of neem een ​​kaneelsupplement na overleg met uw arts.
 • Chromium supplementen: dit mineraal regelt bloedsuikerspiegel. Raadpleeg zeker je arts voordat je chroomsupplementen gebruikt.
 • Op tijd naar bed gaan: zorg voor voldoende slaap en een consistente slaaproutine om de hormonale schommelingen te verminderen. Ze zijn namelijk een belangrijke oorzaak van een verhoogde bloedsuikerspiegel in de ochtend. Acht uur slaap wordt als ideaal beschouwd. Maar de hoeveelheid slaap die we nodig hebben varieert van persoon tot persoon.

Bekijk de beste manier om je hoge bloedsuiker in de ochtend te verlagen

Kruiden die een hoge bloedsuiker in de ochtend voorkomen

Bij natuurlijke remedies tegen hoge bloedsuiker in de ochtend mogen we zeker geen kruiden vergeten.

Verse kruiden die onze nuchtere bloedsuikerspiegel verlagen zijn:

 • Fenegriek
 • Gember
 • Basilicum
 • Knoflook
 • Weegbreezaad
 • Lange peper

Conclusie: Erger voorkomen met een gezonde eet- en levensstijl

Ben je gevoelig aan een hoge bloedsuiker in de ochtend? met een gezonde levensstijl, passende medicatie en medische begeleiding hou je je bloedsuikerspiegel beter onder controle en kun je verdere complicaties voorkomen.

Bekijk de beste manier om je hoge bloedsuiker in de ochtend te verlagen

Hoe verlaag jij je hoge bloedsuiker in de ochtend?

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights