Hoeveel suiker per dag
Spread the love

Hoeveel suiker per dag is toegelaten voor diabetici? Zoveel mogelijk suikervrij eten is gezond, maar suiker volledig van je dagelijks menu schrappen is zo goed als onmogelijk. Alle voeding bevat suiker, zelfs de gezondste zoals groenten en fruit. Trouwens, suiker is onmisbaar om gezond te kunnen functioneren. Het zorgt namelijk voor de onmisbare energie.

Maar hoeveel suiker per dag is toegelaten om nog gezond te zijn? 

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) maakt ook op het vlak van ons suikerverbruik een verschil tussen mannen en vrouwen. Terwijl die grens voor mannen op vijftien klontjes per dag ligt, bedraagt dit voor vrouwen 12,5 klontjes. Diabetici beperken uiteraard zoveel mogelijk het gebruik van geraffineerde suiker.

De beste natuurlijke suikervervangers.

Hoeveel suiker per dag is toegelaten voor diabetici?

Dat diabetici helemaal geen suiker mogen eten is een fabeltje. Van alleen veel suiker eten krijg je niet zomaar diabetes. Belangrijke oorzaken van diabetes zijn overgewicht, een slecht werkende alvleesklier die te weinig insuline aanmaakt of het niet meer reageren van je lichaam op insuline. Diabetici beperken het gebruik van suiker zoveel mogelijk en eten dus zo weinig mogelijk snoep, koekjes, gebak en chips maar ook alle witte soorten brood, witte deegwaren en rijst. Je vervangt deze ongezonde voeding best door hun volkoren varianten.

Diabetici mogen suiker eten

Diabetici mogen dus wel nog suiker eten, maar met mate en liefst zo weinig mogelijk. Suiker is namelijk een belangrijke bron van energie. Suiker doet je bloedsuiker snel stijgen. Daarnaast bevat het geen gezonde voedingsproducten zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels.  We maken trouwens ook bloedsuiker aan uit voedsel zoals brood en aardappelen.

Hoeveel suiker per dag is toegelaten uit fruit?

Volgens het Diabetesfonds mogen we dagelijks 25 gram suiker per dag halen uit fruit. Verse groenten horen hier niet bij, die mogen we namelijk onbeperkt eten. Omdat fruit natuurlijke fruitsuikers bevat, eet je best niet meer dan drie verschillende stukken fruit per dag. Als je makkelijker wilt afvallen beperk je je dagelijkse fruitconsumptie tot maar één stuk.

Hoeveel suiker per dag bij afvallen?

Wilk je makkelijker afvallen? Dan moet je zowel het gebruik van suiker, vetten als calorieën terugschroeven.

Teveel suiker is samen met vet een belangrijke oorzaak van overgewicht en teveel buikvet. Om makkelijker je overgewicht te verliezen eet je zo natuurlijk mogelijk en schrap je zoveel mogelijk voeding met toegevoegde suikers. Je kunt dit ondersteunen met het gebruik van natuurlijke suikervervangers.

De beste natuurlijke suikervervangers zijn:

Hoeveel suiker per dag mogen baby’s en kinderen?

Zeker bij baby’s en kinderen moeten we voorzichtig zijn met het gebruik van suiker. Die mogen namelijk lang niet zoveel suiker hebben dan volwassenen. Kinderen tussen twee en achttien jaar moeten hun suikerinname beperken tot zes theelepels suiker per dag. Kinderen tussen een en vier jaar ligt de dagelijkse limiet op zes klontjes en tussen acht en negen jaar tot negen klontjes. bedraagt de maximale hoeveelheid suiker per dag zes.

De nadelen van teveel suiker 

Het massaal gebruik van suiker is verantwoordelijk voor ernstige gezondheidsklachten zoals overgewicht, aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes.

Suiker is in zowat alle voedingsproducten aanwezig. Ook in natuurlijke voedingsmiddelen zoals groenten en fruit. Wist je dat één banaan goed is voor maar liefst 17 gram suiker? In een blik frisdrank loopt het suikergehalte op tot tien theelepels of veertig gram suiker.

Suiker is in veel meer producten aanwezig. Zelfs in voeding die als uiterst gezond wordt beschouwd zoals yoghurt en allerlei ontbijtgranen.

Wereldgezondheidsorganisatie maakt nu zelfs geen verschil meer tussen toegevoegde en natuurlijke suikers, ook al zijn deze laatste veel gezonder.

Hoeveel suiker per dag: Light is even ongezond

Om voeding met toegevoegde suikers zoveel mogelijk te omzeilen, kiezen we massaal voor light voeding en drank. Daarbij worden deze toegevoegde suikers vervangen door kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sacharose. Toch deze licht voeding en drank daardoor zeker niet gezonder. Light producten bevatten inderdaad veel minder suiker, maar des te meer vet. Dat is minstens even ongezond als suiker.

Hoeveel suiker bevat onze voeding?

De hoeveelheid suiker in veel gebruikte voedingsmiddelen:

 • Fruit in blik van 250 gram: bevat 40 gram suiker
 • Chocolademelk van 33 cl: tot 35 gram suiker
 • Eén blikje cola van 33 cl: 40 gram suiker
 • Eén energiedrankje van 25 cl:35 gram suiker
 • Eén smoothie van 25 cl uit de supermarkt: 35 gram suiker
 • Veertig gram ontbijtgranen: bevat 20 gram suiker
 • Eén flesje fruitsap van 25 cl: 30 gram suiker
 • Yoghurt met fruit en granen van 25 gram: 18 gram suiker
 • Eén banaan: 16 gram suiker
 • Vijftig gram gedroogde abrikozen: 27 gram suiker
 • Eén appel: tot 11 gram suiker
 • Honderd gram blauwe druiven: 11,3 gram suiker
 • Eén glas appelsap (150 ml): 15 gram suiker
 • Honderd gram quinoa: 10 gram suiker
 • Honderd gram havervlokken: 0,6 gram suiker
 • Twintig gram magere smeerkaas: 1,1 gram suiker
 • Eén glas of 150 ml gewone magere melk: 7,3 gram suiker

Waar zit het meeste suiker in?

Zoals je merkt vinden we het meeste suiker in frisdranken, snoep, koek, chocola en ijs. Deze suikers komen van nature niet in het producten voor. Het zijn de zogenoemde toegevoegde suikers of vrije suikers. Daarentegen zijn er ook heel wat voedingsmiddelen waar suiker wel van nature aanwezig is. Dat is het geval in verse groenten en fruit, in aardappelen, granen, melkproducten en peulvruchten.

Conclusie

Suiker blijft ongezond en draagt niet bij aan een gezonde eet- en levensstijl. Helaas is het bijna niet mogelijk om alle suikers te vermijden. Daarom raden we je aan om suiker met mate te gebruiken en vooral natuurlijke suikervervangers te kiezen.

Door

2 gedachte over “Hoeveel suiker per dag is toegelaten voor diabetici?”
 1. Goedenavond, interessant artikel. Ik wil meer suikerbewust eten en zoek richtlijnen omtrent de toegestane hoeveelheid van nature aanwezige suikers in fruit, groenten, etc die wij per dag zouden mogen eten. Ik bedoel dus niet de vrije suikers (toegevoegd of van nature aanwezig in vruchtensappen etc). U schrijft hierboven over het maximum van 25 gram per dag dat dit maximum inclusief van nature aanwezige suikers is. Bedoelt u hiermee ook de suikers in fruit, groenten, etc? Alvast bedankt

  1. Dag Amar,

   Bedankt voor je reactie. Inderdaad, dat heb je goed begrepen. Die 25 gram is inderdaad het totale maximum aan suikers die je dagelijks mag eten, liefst minder natuurlijk.
   Hou het vooral gezond!

   Groetjes,
   Leefnugezonder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.