Gezonde tussendoortjes zonder suiker
Spread the love

Gezonde tussendoortjes zonder suiker zijn voor iedereen gezond. Zeker voor diabetici en voor hen die makkelijker willen afvallen. Gezonde snacks passen in ieder gezond en natuurlijk eetpatroon. Je maakt ze best zelf. Zo weet je wat je eet. Na een kleine aanpassingsperiode ben je eraan gewend. Ze zijn minstens even lekker als hun suikerrijke snacks en verslaan even goed je energiedips.

Wat zijn de meest gezonde tussendoortjes voor diabetici?

Iedereen die met zijn of haar gezondheid begaan is, weet dat eten zonder suiker onmogelijk is. Je vindt namelijk weinig of geen voedingsproducten zonder dit witte goedje. Maar er is wel een groot verschil in gezondheid tussen toegevoegde en geraffineerde (witte) suiker en natuurlijke suikers. Die tref je vooral in fruit aan. Natuurlijke suikers worden niet voor niets fruitsuikers genoemd. Het zijn ook suikers, maar lang niet zo ongezond als toegevoegde pure suikers. En zeker niet vergeten: fruit bevat gelukkig ook nog wat anders dan natuurlijke suikers. Alle soorten fruit zijn namelijk rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en voedingsvezels. Deze laatsten zorgen voor een snel en langdurig verzadigd gevoel waardoor je minder eet en makkelijker afvalt.

Fruit eet je niet onbeperkt

Door de aanwezigheid van fruitsuikers eet je ze niet onbeperkt zoals verse groenten. Diëtisten raden iedereen aan om dagelijks niet meer dan drie verschillende stukken fruit te eten. Wil je iets aan je overgewicht doen? Verminder dan je fruitconsumptie tot één stuk per dag.

Pas je levensstijl geleidelijk aan

Jij wilt toch ook gezonder gaan leven zonder overgewicht? Dan zul je voortaan je eet- en levenspatroon grondig moeten aanpassen. Maar zeker niet van vandaag op morgen maar geleidelijk aan en dus stap voor stap.  Maak zeker niet de fout van velen, namelijk hun manier van eten en leven radicaal veranderen. Dat doe je dus best niet. Integendeel, je doet dit best stapsgewijs.  Door stap voor stap voor gezonde tussendoortjes zonder suiker te kiezen zul je vlug positieve veranderingen merken. Zowel op de weegschaal als aan je buikomtrek.  Zo leer je ook weer wat gezond eten is. Het is de eerste stap richting naar een betere gezondheid, een gezonde leefstijl en een verantwoord gewicht.

Sla nooit een maaltijd over 

Wanneer je geen enkele maaltijd overslaat en die gezond en voedzaam zijn is er geen enkel probleem en heb je zelfs geen tussendoortjes nodig. Heb je tussendoor toch honger, een energiedip of alleen maar zin om te knabbelen? Haal dan voortaan geen zoete en ongezonde tussendoortjes in huis en ga voluit voor gezonde snacks zonder toegevoegde, geraffineerde suikers.

Gezonde tussendoortjes zonder toegevoegde suikers

Kiezen voor gezonde tussendoortjes zonder suiker is makkelijker dan je denkt. Zeker als je de producten kiest die deel uitmaken van de bekende Schijf van Vijf, zoals:

  • Verse groenten en zeker groene bladgroenten: eet dagelijks minstens 250 gram en liefst meer rauwe, gekookte of gestoomde groenten
  • Vers fruit: in tegenstelling met verse groenten eet je fruit niet onbeperkt wegens de aanwezigheid van fruitsuikers. Eet nooit meer dan drie verschillende soorten per dag. Wil je makkelijker afvallen? Dan is je dagelijkse hoeveelheid fruit beperkt tot maar één stuk.
  • Peulvruchten: in de eerste plaats linzen en kikkererwten maar ook doperwtjes, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, en kapucijner. Peulvruchten zijn ook rijk aan hoogwaardige eiwitten.
  • Onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand. Eet er dagelijks een handjevol of 25 gram van. Niet meer want vooral noten zijn rijk aan (gezonde) vetten.
  • Zuivel: en vooral kaas (+20) en onbewerkte natuurlijke yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr zonder toegevoegde geur-, kleur-, smaak- en bewaarstoffen

Deze gezonde tussendoortjes bevatten ook geen toegevoegde suikers:

  • Rijst-, maïs of speltwafels
  • Zelf gemaakte en natuurlijk popcorn met kruiden
  • Olijven
  • Een hardgekookt ei
  • Een sneetje volkorenbrood met gezond beleg zoals magere gekookte ham, kip- of kalkoenfilet
  • Een groot glas water, koffie of thee zonder suiker of een zelf gemaakte smoothie met veel groenten en enkele plakjes vers fruit.

Hoeveel calorieën bevatten gezonde tussendoortjes zonder suiker?

Een gezond tussendoortje zonder suiker, verzadigde vetten en zout bevat weinig calorieën, tussen de 70 en maximaal 100 calorieën. Kant-en-klare tussendoortjes bevatten naast veel suiker vaak ook veel te veel ongezonde, verzadigde vetten en veel zout.

Andere oorzaken van een onweerstaanbare behoefte aan suiker

Niet alleen een ongezond eetpatroon is een belangrijke oorzaak van je trek in  zoet. Dat zijn vaak ook:

  • Een tekort aan slaap: dat zorgt al vlug voor een tekort aan energie. Je hebt dan snelle energie nodig, en die zoek je dan vooral in  suiker en zoete tussendoortjes.
  • Stress: stress zorgt ook al vlug voor een energietekort.
  • Maaltijden overslaan: dan krijg je sowieso honger tussen twee maaltijden waardoor je naar ongezonde en vooral zoete tussendoortjes grijpt.

Hanteer de 80/20 regel

Makkelijk gezond eten zonder suikerrijke tussendoortjes doe je makkelijker met het hanteren van de 80/20 regel. Dat betekent dat je eetpatroon uit 80 procent gezonde en natuurlijke voeding gaat. De overblijvende 20 procent geeft je ruimte om af en toe iets ‘ongezonds’ te eten. Daardoor hou je zo’n gezond eetpatroon makkelijker (levens)lang vol.

Inspiratie voor Gezonde tussendoortjes zonder suiker

Zo weet je perfect wat je eet.

Inspiratie voor het zelf maken van gezonde tussendoortjes zonder suiker:

  • Een mengeling van 25 gram onbewerkte noten, zaden en pitten zonder toevoegingen
  • Smoothie met 50 gram aardbeien, een kiwi, een banaan en 120 milliliter magere yoghurt zonder toevoegingen
  • Een sneetje volkorenbrood met sla, schijfjes komkommer en een sneetje kip of kalkoenfilet
  • 20 gram zelf gemaakte ontbijtgranen zonder melk
  • Twee zelf gemaakte rijstwafels
  • Een zelf gemaakt ijsje
  • Stuk fruit
  • Een portie natuuryoghurt (120 gram), Griekse yoghurt, kwark of skyr zonder toevoegingen

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.