Hoeveel suiker eten om je gezondheid niet in gevaar te brengen?

Spread the love

Hoeveel suiker eten per dag om je gezondheid niet in gevaar te brengen? Diegenen die zich meer en meer op hun gezondheid letten stellen ons regelmatig deze vroeg. Het antwoord daarop is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor diegenen die hun bloedsuikerspiegel moeten in toom houden om geen diabetes te ontwikkelen. Te veel toegevoegde suiker is een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen, vooral diabetes. Daarnaast brengt het ook je cholesterolgehalte uit evenwicht, ligt het aan de basis van aderverkalking, hart- en vaatziekten, verstoorde hormonen, van te veel triglyceriden (vetten) in je bloed en van hoge bloeddruk. Meteen voldoende motivatie om voortaan minder voedingsproducten met toegevoegde suikers te eten.

Hoeveel suiker mag je dagelijks eten gezond te blijven? 

Van suiker eten wordt je te dik en krijg je  te veel buikvet. Het zorgt er namelijk voor dat je vet opslaat waardoor je moeilijk en uiteindelijk zelfs niet meer afvalt, integendeel. We eten allemaal teveel toegevoegde suikers zonder dat we dat beseffen  suiker. Suiker of snelle koolhydraten wordt aan steeds meer voedingsproducten toegevoegd, zelfs aan gezonde producten. Daardoor denken we dat we goed bezig zijn terwijl dat dus helemaal niet zo is. Met het toevoegen van suiker willen voedingsproducenten zowel de geur als de smaak, de kleur en de bewaartijd verbeteren. Suiker doet dat allemaal en is bovendien spotgoedkoop.

Hoeveel suiker eten: we eten jaarlijks 45 kilo toegevoegde suikers

Dat de meesten onder ons veel te veel suiker eten weten we ondertussen allemaal. En hoe ongezond suiker is ook. En toch blijven we verslaafd aan dit witte goedje. Wetenschappers van De Universiteit van van het Nederlandse Wageningen deden al heel wat onderzoek naar onze consumptie van suikers. Uit de resultaten van die studies blijkt dat we 122 gram suiker per dag eten. Dat staat gelijk met 30 klontjes bij bijna 45 kilo suiker per jaar. Dit betreft uitsluitend toegevoegde suikers. Suiker uit natuurlijke voeding zoals fruit is hier nog niet eens meegerekend.

Hoeveel suiker eten per dag om nog gezond te zijn?

Deze hoeveelheid suiker is uiteraard te veel om gezond te zijn. Alle gezondheidsinstanties en diëtisten raden ons aan om dagelijks niet meer dan 25 gram toegevoegde suikers te eten. We eten dus vier keer zo veel toegevoegde suiker dan is toegelaten om gezond te zijn.  Deze hoeveelheid is inclusief de suikers uit fruit (fructose). Natuurlijke suikers uit groentes tellen niet mee. Verse groenten mag je namelijk onbeperkt eten.

Lees ook: Gezonde tussendoortjes zonder suiker die ook diabetici kunnen eten

De vele nadelen van te veel toegevoegde suikers

Hoe meer toegevoegde suiker je eet, hoe groter je risico op allerlei ernstige gezondheidsproblemen. Te veel toegevoegde suikers:

  • Zorgen voor meer ongezond buikvet en overgewicht
  • Werken verslavend: hoe meer suiker je eet hoe groter je behoefde aan het witte goedje
  • Maakt je insuline resistent: door regelmatig suikerrijke voeding te eten word je ongevoelig voor insuline. Dit hormoon regelt zowel je vetverbranding als je vetopslag en laat suiker uit je bloed in je lichaamscellen achter.
  • Van insuline resistentie naar diabetes type 2 is een kleine stap.
  • Oorzaak van aderverkalking en van hart- en vaatziekten: toegevoegde suiker en niet vet is de belangrijkste oorzaak van aderverkalking en van levensbedreigende van hart- en vaatziekten. Suiker verhoogt ook de slechte LDL- cholesterol in je bloed dat zich vasthecht aan de wanden van je bloedvaten. Met aderverkalking en hoge bloeddruk als resultaat.
  • Toegevoegde suikers bevatten geen gezonde voedingsstoffen: zo worden ze niet voor niets ‘lege calorieën’ genoemd. Ze bevatten dus geen gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, onmisbare voedingsvezels of andere nutriënten.  Ze brengen je gezondheid dus niets positiefs bij. Integendeel, als je verslaafd bent aan suiker vergroot je het risico op een tekort aan gezonde voedingsstoffen.

Voedingsproducten met de meeste toegevoegde suikers die je best zo weinig mogelijk eet zijn vooral:

  • Snoep, koekjes, gebak en chips
  • Witte deegwaren, rijst en witte broodsoorten
  • Frisdrank en energiedrankjes, maar ook hun light versie is ongezond
  • Zuiveldrank, yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr met fruitmousse
  • Kant-en-klare fruit- en vruchtensappen
  • Zoet broodbeleg: chocolade, jam, hagelslag
  • Stroop, ontbijtkoek en cruesli
  • Gedroogd fruit: zoals vijgen, dadels en rozijnen
  • Gepaneerd vlees, vis en vleesvervangers
  • Kant- en- klare gerechten
  • Diepvriesmaaltijden
  • Rood en bewerkt vlees: zoals worst, salami, patéé en ham

Ook interessant: Dieet plan zonder suiker en wat dit voor je gezondheid kan betekenen

Schuilnamen voor toegevoegde suikers

Voedingsproducten proberen toegevoegde suikers op hun labels zoveel mogelijk te vervangen door bijna 200 schuilnamen die minder of niet bekend zijn bij de consument. Je herkent verborgen suikers aan deze meest gebruikte schuilnamen:

  • Glucose(stroop)
  • Fructose(stroop)
  • Glucose-fructosestroop
  • Maltodextrine
  • Maltose
  • Dextrose
  • Sucrose
  • Sacharose
  • Melasse
  • Moutstroop
  • Rijststroop
  • Kandij
  • Invertsuiker
  • Ahornsiroop
  • Nectar
  • Honing
  • Oerzoet
  • Karamel
  • Fruitsap concentraat

Hoeveel suiker eten: verschil tussen toegevoegde en natuurlijke suikers

Dat steeds meer suiker in onze voeding zit kon je hierboven al lezen. Zelfs gezonde voeding ontsnapt niet aan deze ongelukkige trend. Dat je best helemaal geen suiker eet zoals vele dieetgoeroes beweren, is ook helemaal niet juist. Je moet wél het onderscheid maken tussen toegevoegde en natuurlijke suikers.

Natuurlijke suikers

Dit soort suiker komt van nature voor in verse groenten en in fruit maar even goed in aardappelen, peulvruchten en in zuivel en zuivelproducten. Met deze natuurlijke suikers is niets mis mee. Integendeel, we hebben ze zelfs nodig als bron van energie. Dat betekent niet dat je bijvoorbeeld fruit onbeperkt mag eten zoals verse groenten. Fruitsuikers zijn namelijk ook suikers maar hun nadelen wegen lang niet op tegen hun vele voordelen. Toch raden diëtisten ons aan om dagelijks niet meer dan drie verschillende stukken fruit te eten. Als je iets aan je overgewicht wilt doen, beperk je de consumptie van fruit tot slechts één stuk. Maar fruit is en blijft gezond. Dat dankt het aan de vele vitaminen, mineralen, voedingsvezels en andere onmisbare nutriënten die we in fruit terugvinden.

Hoeveel suiker eten: Toegevoegde suikers zijn het grote probleem

Ons lichaam kan prima omgaan met deze fruitsuikers. Door gezond, natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd te eten zul je nooit te veel toegevoegde suiker binnenkrijgen. Toegevoegde suikers zijn suikers die van natuur niet voorkomen in je voeding. Vooral snoek, koekjes, gebak en chips maar ook frisdranken en kant-en-klare voeding barsten van de toegevoegde suikers. Maar ook in soep uit blik, brood, plakjes kipfilet en zelfs in babyvoeding worden toegevoegde suikers verwerkt. We krijgen het witte goedje met de paplepel toegediend.

Zoetstoffen en lightproducten 

Zoetjes en lightproducten zijn ook niet gezond. Op relatief langere termijn kunnen ze even goed schadelijk zijn voor je gezondheid.  Met chemische zoetstoffen blijft je drang naar zoet behouden. houd je de drang naar suiker in stand.

Natuurlijke zoetstoffen

Zoals stevia en xylitol zijn wel gezonde zoetstoffen die je met een gerust geweten kunt toevoegen aan al je gerechten en dranken.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.