IJsjes zonder toegevoegde suikers
Spread the love

IJsjes zonder toegevoegde suikers koop je niet aan de ijskar of in de supermarkt. Je maakt je makkelijk zelf met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Met de eerste vroege en zonnige lentedagen met bijna zomerse temperaturen was het verlangen naar een verfrissend ijsje groot. Kant-en-klare ijsjes zijn spijtig genoeg echte suikerbommen en niet aanbevelen aan al diegenen die zich focussen op gezonde voeding. En deze ijsjes zijn zeker niet geschikt om te eten door diabetici. Dat betekent niet dat ze geen ijsjes mogen eten. Dat geldt alleen voor commercieel consumptie- ijs. Diabetici en iedereen die met zijn of haar gezondheid begaan is maken hun lekkere en verfrissende ijsjes zelf. Zeker met onze gezonde recepten uitsluitend met gezonde en natuurlijke ingrediënten.

Wat zijn de beste ingrediënten voor ijsjes zonder toegevoegde suikers? 

IJsjes smaken vooral maar lang niet alleen in de lente en de zomer en onder een deugddoend zonnetje. In zomerse weersomstandigheden wordt minder aan het gezonde aspect gedacht. Consumptie-ijs barst namelijk van allerlei toegevoegde suikers. De lekkerste en vooral gezonde ijsjes maak je makkelijk zelf kunt maken. Zonder toegevoegde suikers uiteraard.

Hoeveel toegevoegde suiker in consumptie-ijs?

In alle soorten consumptie-ijs vind je toegevoegde suikers. En die kunnen we best missen. Je eet dus best koolhydraatarm, zeker als je wilt afvallen. Zeker als je op je gezondheid en je lichaamsgewicht let. Toegevoegde suikers zijn namelijk een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten, verstoorde hormonen, een onevenwichtig cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, te veel triglyceriden of zet in je bloed en diabetes.

Hoeveel klontjes suiker zitten in een ijsje?

Het aantal klontjes dat je samen met het ijsje naar binnen krijgt hangt af van je favoriete soort ijsjes. Een klein hoorntje met een bolletje ijs bevat maar liefst vier klontjes suiker. In een chocoladeroom ijsje stijgt de hoeveelheid suiker tot vijf klontjes. Met het drinken van een blikje cola krijg je meteen negen klontjes suiker naar binnen. Een perenijsje bevat met twee klontjes de kleinste hoeveelheid toegevoegde suikers.

Lees ook: Toegevoegde suikers: Wat doen ze in onze gezonde voedingsproducten?

Calorieën, suiker en vet per ijsje

Door de aanwezigheid van deze toegevoegde suikers zijn deze consumptie- ijsjes rijk aan calorieën. Ze bevatten ook ongezonde, verzadigde vetten. Daarom dit handig overzicht van de hoeveelheid calorieën, verzadigd vet en suiker van de populairste soorten ijs:

Ijsjes calorieën

Wél lekker, niet gezond

Uit deze overzichtelijke tabel is dus duidelijk dat consumptie-ijs wél lekker maar zeker niet gezond is. Dat betekent helemaal niet dat je voortaan geen ijsje meer mag eten, maar zeker niet dagelijks. Het gezondheidsaspect van ijsjes is vergelijkbaar met snoep, koekjes, gebak en chips. Gezonde en natuurlijke ingrediënten moet je in kant-en-klare ijsjes dus zeker niet zoeken. Ze zijn er gewoonweg niet.

Geen dorstlesser

Door de aanwezigheid van toegevoegde suikers zijn deze suikerrijke ijsjes zeker geen dorstlessers. Integendeel, je krijgt er alleen meer meer dorst van. Je lichaam wilt van al die suiker zo snel mogelijk af end at doet het door veel te gaan drinken.

IJsjes zonder toegevoegde suikers maak je zelf met natuurlijke suikers en vers fruit

Gelukkig kun je kiezen voor gezonde ijsjes. Meer nog, je maakt ze zelf zodat je weet wat je met het ijsje naar binnen krijgt. Dat betekent niet dat je met deze zelf gemaakte ijsjes helemaal geen suiker binnen krijgt. Het betreft dan wél natuurlijke suikers uit bijvoorbeeld vers fruit. En fruit, met mate gegeten is wél gezond. Zo zijn deze fruitsuikers een belangrijke bron van energie.

Fabel of feit: Hoofdpijn krijgen van suiker: Kan dat en wat doe je er aan?

Waterijsjes bevatten de meeste toegevoegde suikers

Het hoofdingrediënt van de populaire waterijsjes is suiker. Maar liefst tien procent bestaat uit toegevoegde suikers. Dankzij hun zoete smaak zijn ze zo populair bij kinderen. Waterijs is niets anders dan ingevroren superzoete limonade. Bij waterijsjes komt geen fruit aan te pas. Ze hebben hun fruitige smaak te danken aan sterk geconcentreerd vruchtensap, vruchtenpuree en aan geconserveerde vruchten. Naast deze toegevoegde suikers bevatten deze waterijsjes… veel water, toegevoegde geur-, kleur-, smaak- en bewaarstoffen en citroenzuur.

Natuurlijke ingrediënten voor gezonde ijsjes zonder toegevoegde suikers 

Besloot je om voortaan je ijsjes ook om zelf te maken? Gebruik dan uitsluitend verse en natuurlijke ingrediënten, vooral veel vers fruit. Dat is meteen een uitstekende manier om je kids meer fruit te laten eten. Alle soorten fruit zijn uitstekend om te verwerken in je zelf gemaakt ijs. Vooral bananen geven een aangename en smeuïg karakter aan je ijs.

IJsjes zonder toegevoegde suikers: Kies de juiste combinaties

Naast deze bananen zijn ook aardbeien, kiwi, watermeloenen, ananas, alle citrusvruchten, kiwi en kokos veel gebruikte ingrediënten in gezonde ijsjes. Denk aan combinaties van banaan met aardbei, kiwi en watermeloen, ananas en kokosmelk en banaan met sinaasappel. Mix al deze supergezonde ingrediënten in een blender, giet het mengsel in leuke vormpjes en plaats deze in je diepvriezer. Na acht uur heb je de lekkerste en meest gezonde ijsjes die je zelf die je daar boven op zelf maakte. Smakelijk, en op je gezondheid.

Zo maak je gezonde ijsjes zonder toegevoegde suiker  makkelijk zelf

Zélf gezonde ijsjes maken is letterlijk in 1,2,3 gebeurt.

Kies je natuurlijke ingrediënten

Voor je zelf gemaakte gezonde ijsjes gebruik je bij voorkeur een deel diepvriesfruit, een gelijk kwark of yoghurt en een deel vers fruit. Gebruik bijvoorbeeld 225 gram diepvries aardbeien, 225 gram kwark en 110 gram verse aardbeien grof gesneden. Alle fruitsoorten horen thuis in gezonde en zelf gemaakte ijsjes. je kunt dus even goed mango, bosvruchten of elke soort ander fruit gebruiken. Gebruik je liever geen kant-en-klaar diepvriesfruit? Vries dan vers en rijp fruit is.

Ingrediënten mengen in je blender

Doe al deze ingrediënten in je blender of in je keukenmachine en maak er een egaal en romig mengsel van. Vul ijsvormpjes met je zelf gemaakt ijs, zet ze een tijdje in de diepvries en laat alles goed opstijven. om op te laten stijven. Smakelijk!

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.