Gezonde suikervervangers
Spread the love

Gezonde suikervervangers zijn vooral geschikt diabetici en mensen met overgewicht.

Wil jij diabetes beter onder controle houden, je overgewicht definitief kwijtraken en tegelijkertijd gezond blijven eten?

Ontdek dan de kracht van natuurlijke suikervervangers. In dit artikel stellen we je de gezondste alternatieven voor geraffineerde suiker voor.

Die zijn minstens even zoet en hebben meerdere voordelen op het vlak van onze gezondheid. Vervang voortaan geraffineerde suikers door natuurlijke zoetstoffen.

Die geven je extra energie, zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel en helpen je makkelijker afvallen.

Bekijk hier wat voor jou de beste suikervervanger is:

Wat zijn gezonde suikervervangers?

Ben je op zoek naar gezonde alternatieven voor geraffineerde suiker? Dan zijn gezonde suikervervangers een uitstekende keuze.

Het zijn plantaardige en ongeraffineerde zoetstoffen die een beter alternatief bieden voor traditionele tafelsuiker.

Ze worden steeds populairder vanwege hun voordelen voor de gezondheid en het verminderen van de inname van toegevoegde suikers.

Waarom kiezen voor gezonde suikervervangers?

Het gebruik van gezonde suikervervangers heeft verschillende voordelen vergeleken met geraffineerde suiker.

Ze bevatten veel minder calorieën dan gewone suiker. Dat helpt bij gewichtsverlies of het behoud van je gezond gewicht.

Gezonde suikervervangers hebben een lage Glycemische Index (GI)

Natuurlijke suikervervangers hebben een lagere glycemische index (GI) dan geraffineerde suiker. Daardoor laten ze onze bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen en worden pieken en dalen in energieniveaus vermeden.

Gezonde voedingsstoffen

Natuurlijke suikervervangers bevatten voedingsstoffen die ontbreken in geraffineerde suiker. Zo zijn er bijvoorbeeld suikervervangers zoals ahornsiroop en honing, die sterke antioxidanten en andere voedingsstoffen bevatten.

Afkomstig uit natuurlijke bronnen

Deze suikervervangers worden gewonnen uit natuurlijke bronnen zoals fruit, stevia of kokosnoot en hebben vaak een lagere calorische waarde dan traditionele suiker.

Natuurlijke suikervervangers zijn geschikt voor iedereen die met zijn of haar gezondheid begaan is. en zeker voor diabetici of voor diegenen die willen afvallen.

Toegevoegde suikers oorzaak van diabetes en overgewicht

Dat staat in schril contrast met toegevoegde, geraffineerde suikers. Die zijn een belangrijke oorzaak van:

 • Overgewicht
 • Diabetes type 2
 • Onstabiele bloedsuikerspiegel
 • Werkt verslavend
 • Onevenwichtig cholesterolgehalte
 • Hoge bloeddruk
 • Vergroot je risico op dementie, alzheimer, meerdere soorten kanker en depressie
 • Werkt vermoeidheid en chronische vermoeidheid in de hand
 • Werkt verslavend
 • Versnelt ons natuurlijk verouderingsproces
 • Is oorzaak van slechts tanden

Voeding rijk aan toegevoegde suikers

Toegevoegde suikers vinden we vooral in bewerkte voedingsmiddelen zoals in:

 • Snoep, koekjes, gebak en in chips
 • Frisdranken, energiedranken en in kant-en-klare fruit- en vruchtensappen
 • Bewerkte voeding
 • Vlees als broodbeleg
 • Diepvriesproducten
 • Vruchtenyoghurt, kwark en skyr
 • Kant- en – klare ontbijtgranen en muesli
 • Soep en sauzen in blik
 • Groenten en fruit in blik

Gezonde suikervervangers: Stevia

Een populaire natuurlijke suikervervanger is stevia, afkomstig van de bladeren van de gelijknamige plant. Stevia heeft geen calorieën en heeft een zoetkracht die tot wel 200 keer sterker is dan gewone tafelsuiker.

Het wordt vaak gebruikt als zoetstof in drankjes, yoghurt en andere voedingsmiddelen. Onderzoeken hebben aangetoond dat stevia veilig is voor consumptie en geen nadelige effecten heeft op de bloedsuikerspiegel.

Natuurlijke suikervervangers: Erythritol

Deze natuurlijke suikervervanger komt van nature voor in fruit en in gefermenteerde voedingsmiddelen. Erythritol bevat slechts 0,24 calorieën per gram en heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel of insulinerespons.

Het wordt vaak gebruikt als vervanging voor suiker in snoep, gebak en in ijs.

Gebruik natuurlijke suikervervangers met mate

Het overmatig gebruik van deze natuurlijke suikervervangers kan immers leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree of winderigheid.

Wat kun je gebruiken in plaats van geraffineerde suiker?

Er zijn verschillende natuurlijke suikervervangers die in aanmerking komen om geraffineerde suiker te vervangen. Dat zijn vooral:

 • Ahornsiroop: uit het sap van de esdoornboom. Combineert zijn zoete smaak met een vleugje karamel. Het bevat mineralen zoals calcium, kalium en magnesium.
 • Honing: is al eeuwenlang een natuurlijke zoetstof en staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Honing is rijk aan enzymen, sterke antioxidanten en vitamines. Geef de voorkeur aan onbewerkte honing rechtstreeks van bij de imker.
 • Kokosbloesemsuiker: wordt gemaakt uit het sap van de kokospalm. Het heeft een lage GI en bevat mineralen zoals ijzer, zink en kalium.
 • Dadelsiroop: voor dadelsiroop worden dadels gekookt en het resulterende sap geconcentreerd. Het heeft een rijke, zoete smaak.
 • Xylitol: dit natuurlijke suikeralcohol is afkomstig uit verschillende plantenvezels. Het heeft een laag caloriegehalte en is tandvriendelijk.

De beste natuurlijke suikervervangers

De keuze voor de beste suikervervanger hangt af van je persoonlijke voorkeur en voedingsbehoeften. Elk van de bovengenoemde opties heeft zijn eigen specifieke eigenschappen.

Ze kunnen gebruikt worden in allerlei gerechten van gebak tot warme dranken.

Ahornsiroop, honing en kokossuiker zijn goede keuzes als je op zoek bent naar natuurlijke zoetstoffen met extra voedingsstoffen.

Ze zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten en kunnen worden gebruikt als vervanging voor geraffineerde suiker in zowel warme als koude gerechten.

Dadelsiroop

Dadelsiroop is ideaal in smoothies, desserts of in zelfgemaakte energierepen. Het geeft een heerlijke smaak en bevat vezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

Xylitol

Bevat minder calorieën en is tandvriendelijk is. Het wordt vaak gebruikt in kauwgom, tandpasta’s en andere producten die bedoeld zijn om de mondgezondheid te bevorderen.

Oppassen met agavesiroop

Daarnaast is het oppassen geblazen met agavesiroop, omdat het een hoog gehalte aan fructose (fruitsuikers) heeft.

Fructose kan bij overmatig gebruik leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

Ongezonde suikervervangers

Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en sacharine bevatten weinig tot geen calorieën, maar hebben mogelijk negatieve effecten op de gezondheid.

Suikervervangers bij diabetes

Voor mensen met diabetes kunnen natuurlijke suikervervangers een goede optie zijn om hun bloedsuikerspiegel en gewicht onder controle te houden.

Het is echter belangrijk om het gebruik van suikervervangers met uw arts of diëtist te bespreken, aangezien sommige vervangers nog steeds invloed kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel.

Natuurlijke suikervervangers en je bloedsuikerspiegel

Bepaalde suikervervangers zoals xylitol en erythritol hebben minimale invloed op onze bloedsuikerspiegel.

Ze worden vaak gebruikt in dieetproducten voor diabetici.

Anderzijds moeten natuurlijke suikervervangers zoals ahornsiroop en honing in beperkte mate worden geconsumeerd vanwege hun hogere koolhydraatgehalte.

Conclusie: Gezond alternatief voor suiker

Natuurlijke suikervervangers bieden een gezonder alternatief voor geraffineerde suiker. Ze bevatten minder calorieën, hebben een lagere glycemische index en bevatten vaak extra voedingsstoffen.

Ahornsiroop, honing, kokossuiker, dadelsiroop en xylitol zijn slechts enkele van de vele opties die beschikbaar zijn.

Ze houden zowel je diabetes als je gewicht beter onder controle en toch genieten van je zoete favoriete gerechten en drankjes.

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights