Gezond broodbeleg bij diabetes
Spread the love

Gezond broodbeleg, wil je genieten van gezond broodbeleg, zelfs als je diabetes hebt? Ontdek nu hoe je met gezonde alternatieven je boterhammen kunt beleggen zonder je bloedsuikerspiegel in gevaar te brengen.

Lees snel verder en ontdek de verrassende smaken die jouw ontbijt en lunch naar een hoger niveau tillen.

Wat is gezond broodbeleg bij diabetes?

Bij diabetes is het belangrijk om bewuste keuzes te maken wat betreft voeding, inclusief het broodbeleg. Het juiste broodbeleg helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je algemene gezondheid te ondersteunen.

In dit artikel bespreken we verschillende soorten gezond broodbeleg voor mensen met diabetes.

Wat is gezond broodbeleg bij diabetes?

Bij diabetes is het belangrijk om de inname van suiker en koolhydraten te beperken. Die verhogen immers je bloedsuikerspiegel.

Gezond broodbeleg voor diabetici bevat weinig tot geen toegevoegde suikers en heeft een lage glycemische index (GI). De GI geeft aan hoe snel een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel doet stijgen.

Welk beleg mag je eten als je diabetes hebt?

Gelukkig zijn er heel wat opties voor gezond broodbeleg als je diabetes hebt, zoals:

 • Kaas: kaas is een goede keuze omdat het nauwelijks koolhydraten bevat. Kies wel voor magere kaassoorten (+20)om je vetinname in balans te houden.
 • Smeerkaas: smeerkaas op basis van magere kwark of cottage cheese is ook een gezonde optie. Controleer wel altijd het etiket om te zien of er geen toegevoegde suikers in zitten.
 • Groentespreads: bevatten weinig koolhydraten en des te meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Denk aan spreads op basis van komkommer, tomaat of paprika.
 • Eiwitrijk broodbeleg: eiwitten stabiliseren je bloedsuikerspiegel. Kies voor mager vleeswaren zoals kip- en kalkoenfilet, rosbief, magere biefstuk of magere ham.

Leer hier hoe je snel suikervrij eet

In welk broodbeleg zit geen suiker?

Diabetici kiezen bij voorkeur broodbeleg zonder toegevoegde suikers. Suiker veroorzaken namelijk snelle schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Gelukkig zijn er verschillende opties zonder suiker beschikbaar:

 • Suikervrije spreads: er zijn diverse suikervrije spreads verkrijgbaar, zoals jam zonder toegevoegde suikers of chocopasta op basis van zoetstoffen.
 • Hartig beleg: gezonde opties zijn zeker zelf gemaakte hummus, guacamole of olijventapenade.
 • Pindakaas: natuurlijke pindakaas zonder toegevoegde suikers is een goed idee voor diabetici.

Kaas en diabetes

Kaas is een populair broodbeleg, ook bij mensen met diabetes. Het bevat nauwelijks koolhydraten en heeft doorgaans een lage GI.

Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler en zal minder snel stijgen. Kaas bevat wel relatief veel vet. Het is verstandig om te kiezen voor magere kaassoorten (+20) en de portiegrootte in de gaten te houden.

Smeerkaas en diabetes

Smeerkaas op basis van magere kwark of cottage cheese is een gezond alternatief zijn voor mensen met diabetes.

Deze varianten bevatten vaak minder vet dan andere vette soorten smeerkaas en hebben meestal weinig tot geen toegevoegde suikers.

Controleer altijd het etiket om er zeker van te zijn dat je smeerkaas zonder toegevoegde suikers kiest.

Leer hier hoe je snel suikervrij eet

Zoet beleg bij diabetes

Als je behoefte hebt aan zoet broodbeleg, zijn er verschillende opties die geschikt kunnen zijn voor diabetici. Denk hierbij aan:

 • Suikervrije jam: suikervrije jam bevat zoetstoffen in plaats van suiker, waardoor het een veilige keuze kan zijn voor diabetici.
 • Verse vruchten: verse vruchten zoals plakjes aardbei of banaan kunnen voegen zoetheid toe aan je brood zonder je bloedsuikerspiegel te veel te beïnvloeden. Het gaat hier immers om natuurlijke suikers
 • Notenpasta: notenpasta zoals amandelpasta of cashewpasta is een gezonde keuze voor zoet broodbeleg.

Bij het kiezen van zoet broodbeleg is het belangrijk om altijd het etiket te lezen en te controleren op toegevoegde suikers.

Hoewel sommige zoetstoffen veilig kunnen zijn voor mensen met diabetes, is het nog steeds raadzaam om ze met mate te consumeren.

Groentespreads bij diabetes

Groentespreads zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze bevatten vaak weinig koolhydraten en zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen.

Groentespread maak je bij voorkeur zelf.

Eiwitrijk broodbeleg bij diabetes

Eiwitten hebben een minimale invloed op Je bloedsuikerspiegel en houden deze stabiel. Eiwitrijk broodbeleg is vooral:

 • Kip- en kalkoenfilet: het gaat hier om magere vleessoorten met weinig of geen koolhydraten.
 • Rosbief: is mager vlees, rijk aan eiwitten en arm aan koolhydraten.
 • Magere ham: heeft ook een laag koolhydraatgehalte.

Het is altijd verstandig om de voedingswaarde-informatie op de verpakking te controleren, aangezien sommige vleeswaren toegevoegde suikers kunnen bevatten. Kies indien mogelijk voor magere varianten zonder toegevoegde suikers.

Conclusie: Suikervrij en vetarm kan ook lekker zijn

Diabetici eten bij voorkeur suikervrij en vetarm. Het vermijden van toegevoegde suikers en het letten op hun glycemische index houdt je bloedsuikerspiegel stabieler.

Experimenteer met verschillende soorten beleg en geniet van smakelijke en voedzame combinaties op je boterhammen!

Leer hier hoe je snel suikervrij eet

Wat eet jij als suikervrij broodbeleg?

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.