Snelle en langzame suikers en hun invloed op je gezondheid

Snelle en langzame suikers zijn lang niet hetzelfde als snelle en langzame koolhydraten zoals vaak wordt gedacht. Suikers zijn inderdaad koolhydraten, maar het omgekeerde is vaak niet zo. 

Koolhydraten zijn niet altijd suiker. Zetmeel en zetmeelrijke voeding maken ook deel uit van de koolhydraten. 

Je darmen zetten koolhydraten om in glucose. Dat komt op zijn beurt in je bloed terecht als bloedsuiker. Bloedsuiker is een belangrijke bron van energie. 

Niet alle koolhydraten worden even snel omgezet in bloedsuiker. Er is niet alleen een groot verschil in snelle en trage koolhydraten, maar ook in  snelle en langzame suikers.

Wat is nu precies de invloed van snelle en langzame suikers op onze gezondheid?

Snelle en langzame suikersAlle koolhydraten zijn samengesteld uit één of meerdere suikermoleculen.

Het probleem hierbij is dat ons lichaam alleen suiker opneemt bestaande uit één molecule.

Complexe koolhydraten worden afgebroken tot enkelvoudige glucosedeeltjes.

Dat duurt dus veel langer voor ze in ons bloed worden opgenomen.

Enkelvoudige suiker zoals glucose komt veel sneller in je bloed terecht. In dit geval moet je lichaam niets meer afbreken.

 

Enkelvoudige suikers worden onmiddellijk door ons bloed opgenomen. Ze veroorzaken zo een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel.  Om daarna weer even snel te dalen.

Daardoor zijn deze snelle suikers veel ongezonder dan hun trage variant.

JA! ik wil meer informatie over suikervrij eten en suikervrije recepten!

Naast snelle en langzame suikers is er ook nog geraffineerde suiker

Naast snelle en trage suikers is er ook nog geraffineerde suiker. Deze geraffineerde suiker is bewerkt en bevat geen gezonde voedingsstoffen.

In geraffineerde witte suiker vind je dus geen vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

Witte suiker brengt bijgevolg onze gezondheid niets bij. Men noemt het niet voor niets ‘lege calorieën’.

Het is tijdens het productieproces van suiker uit suikerriet dat alle gezonde voedingsstoffen er uit worden gehaald.

Geraffineerde witte suiker is dus puur suiker zonder ook maar enige voedingswaarde. Er is geen of nauwelijks energie nodig om dit te verwerken.

Eens witte suiker gegeten, wordt je drang ernaar alleen maar groter. Je bloedsuiker blijft razendsnel pieken en dalen. 

Snelle en langzame suikersDat heeft op zijn beurt een grote invloed op je insulinegehalte. Hoe onstabieler je bloedsuikerspiegel, hoe meer insuline er wordt aangemaakt.

Insuline is een hormoon dat je vetopslag en je vetverbranding regelt. Hoe hoger je concentratie aan insuline, hoe meer vet je zal opslagen.

JA! ik wil meer informatie over suikervrij eten en suikervrije recepten!

Hoe meer suiker je eet, hoe groter je drang

Hoe meer geraffineerde suiker je eet, hoe meer je er wilt van eten. En zo raak je al vlug verslaafd. Je mag nog zoveel suiker eten, voldaan ben je nooit.

Snelle en langzame suikers: snelle suikers geven geen verzadigd gevoel, met (vr)eetbuien als gevolg.

Het resultaat daarvan is dat je aankomt in plaats van afvalt.

Geraffineerde witte suikers zijn ook een belangrijke oorzaak van diabetes.

Snelle suikers vind je vooral in:

Snoep, koekjes en gebak

In witte deegwaren en rijst

Kant en klare voeding

Alle bewerkte (industriële) voeding

Diepvriesmaaltijden

Groenten uit blik

Snelle en langzame suikersIn fris- en energiedranken

Kant en klare fruit- en vruchtensappen

In melkdrinks met een fruitsmaak

In yoghurt met fruitmousse

JA! ik wil meer informatie over suikervrij eten en suikervrije recepten!

Deze snelle suikers kun je best uit je dagelijks eetpatroon schrappen

Saccharose: afkomstig uit suikerbieten en suikerriet. Is het meest gebruikte soort suiker in allerlei voedingsmiddelen.

Glucose: of druivensuiker wordt opgenomen in je bloed en lichaamscellen waar het gebruikt wordt als energie.

Fructose: of fruitsuiker komt van nature voor in fruit zit. Wordt in je lever omgezet in glucose en daarna opgenomen door onze lichaamscellen. Fructose zorgt voor minder hoge pieken in onze bloedsuikerspiegel dan glucose en is dus geschikter voor diabetici.

Galactose: is chemisch gezien vergelijkbaar met glucose. Je vindt het vooral in melkproducten als onderdeel van lactose.

Lactose: of melksuiker komt van nature voorkomt in alle soorten melk van dierlijke oorsprong. Is minder zoet dan glucose of fructose.

Maltose: of moutsuiker en ontstaat bij de productie van licht en alcoholvrij bier.

Trage suikers

Snelle en langzame suikersLangzame suikers stimuleren de aanmaak van verteringssappen waardoor we deze suikers veel langzamer opnemen.

Deze zogenaamde trage suikers verteren niet of nauwelijks en vragen veel energie (calorieën).

Ze houden je bloedsuiker stabieler waardoor je veel minder insuline aanmaakt en meer vet verbrandt dan er wordt opgeslagen.

Deze trage suikers zorgen voor voldoende langzame koolhydraten. Die hebben we nodig als bron van energie.

Deze trage en gezonde koolhydraten vind je vooral in:

Alle volkoren granen: en vooral in volkorenbrood, volkoren pasta en in zilvervliesrijst

Zoete aardappelen (bataten)

Peulvruchten: zoals erwten, bonen, pindanoten, groentekiemen, kapucijner, linzen en in kikkererwten

Groenten

Suikervrij eten gaat makkelijker met de vele wetenschappelijke voedingstips en recepten van voedingsconsulente Ria Kamele.

Suikervrij dieet

De positieve effecten van suikerarm eten zul je vlug aan je buikomtrek en aan je lichaamsgewicht merken!

Suikervrij eten = grootste winst + blijvend resultaat

In amper 20 dagen definitief verlost geraken van je suikerverslaving, dat wil jij toch ook? In deze korte periode raak je ook gemiddeld tot 5 kilo en één kledingmaat kwijt. 

Hoe dat kan zonder honger te moeten lijden of calorieën tellen lees je HIER.

JA! ik wil meer informatie over suikervrij eten en suikervrije recepten!

2017-11-28T19:41:34+00:00

About the Author:

Francois Appers

Leave A Comment