Diabetes en light producten worden vaak in een adem genoemd. Diabetici zijn immers constant op zoek naar een gezondere eet- en levensstijl.
Dat is nodig om hun bloedsuikerspiegel te stabiliseren en hun diabetes beter onder controle te houden.
Daarom kiezen diabetici steeds meer voor light producten als alternatief voor traditionele en suikerrijke voedingsmiddelen.
Producenten van deze light producten beloven dezelfde smaakervaring, maar dan met veel minder calorieën, vetten en toegevoegde suikers.
Bekijk de beste manier om suikervrij te eten.
Zijn light producten een gezond alternatief voor diabetici?
Light voeding verwijst naar voedingsproducten die zijn aangepast om minder energie (calorieën), vetten of suikers te bevatten dan hun standaard tegenhangers.
Dit wordt bereikt door ingrediënten te vervangen of te verminderen. Suiker wordt dan vervangen door zoetstoffen en volle melk door magere.
Wanneer spreken we van light voedingsproducten?
De groep die constant op zoek is naar gezonder te eten om hun gewicht beter onder controle te houden groeit sterk.
Daarbij staat relatie tussen gezonde voeding en light producten meer en meer centraal. Maar wanneer wordt een product als light beschouwen?
Minder suiker of minder vet vet?
In plaats van een en -en verhaal is het in geval van light voeding of of. Het begrip “light” wordt gebruikt om aan te geven dat het suiker of vet of andere voedingsstoffen en dus minder calorieën bevat dan het originele product.
Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het verminderen van de algehele calorie-inname, het verlagen van het risico op bepaalde ziekten of het helpen bij gewichtsverlies.
Producenten van deze licht voedingsproducten moeten voldoen aan specifieke richtlijnen die zijn vastgesteld door overheidsinstanties.
Deze richtlijnen variëren per land en kunnen betrekking hebben op verschillende voedingsstoffen.
Light producten bevatten minstens 30 procent calorieën
Eén veelvoorkomend criterium voor light producten is dat ze ten minste 30 procent minder calorieën bevatten dan het originele product.
Dit kan bereikt worden door bijvoorbeeld vet te verminderen of suiker te vervangen door een kunstmatige zoetstof.
Het verminderen van suikers en -of vetten leidt vaak tot een verandering in smaak en textuur. Om dit tegen te gaan, voegen producenten extra ingrediënten toe.
Deze extra ingrediënten lang niet altijd even gezond zijn dan het origineel. Het is dus essentieel steeds grondig het etiket te lezen.
Bekijk de beste manier om suikervrij te eten.
Zijn light producten altijd gezonder dan het originele?
Light voedingsproducten zijn immers lang niet altijd even gezond dan hun reguliere tegenhangers. Hoewel ze minder calorieën, toegevoegde suikers of vetten bevatten, kunnen ze nog steeds andere ongezonde ingrediënten bevatten.
Neem bijvoorbeeld een product met 30 procent minder vetten. Dan kan het nog altijd meer vetten en calorieën bevatten dan het oorspronkelijke product en toch het label ‘light’ dragen.
De Impact van Light Voeding op Diabetes
Het stabiliseren van hun bloedsuikerspiegels is cruciaal voor mensen met diabetes. Daarom klinkt het gebruik van light producten aantrekkelijk.
Ze hebben immers potentieel minder impact op onze suikerwaarden. De realiteit is is vaak anders complexer.
Bekijk de beste manier om suikervrij te eten.
Zoetstoffen in Light Producten
Veel light voedingsmiddelen bevatten kunstmatige zoetstoffen als vervanging voor suiker. Deze zoetstoffen bevatten weinig of geen calorieën, waardoor ze onze bloedsuikerspiegel niet verhogen.
Volgens de resultaten van heel wat wetenschappelijke studies hebben light voedingsproducten een negatieve invloed op effect onze insulinegevoeligheid en insulinerespons.
Vetten in Light Producten
Het verminderd vetgehalte in light producten lijkt voordelig. Belangrijk in deze discussie is de vraag welk soort vet werd verminderd en door wat dit werd vervangen.
Soms worden gezonde onverzadigde vetten vervangen door ingrediënten die niet per se beter zijn voor onze bloedsuikerspiegel.
Kunnen Light Producten Help bij Gewichtsbeheersing?
Gewichtsbeheersing speelt een sleutelrol in het managen van diabetes type 2. Vergeleken met standaard producten kunnen light producten het caloriegehalte verlagen.
Desondanks waarschuwen experts dat deze producten consumenten kunnen misleiden tot overconsumptie, wat gewichtsverlies kan bemoeilijken.
De Glycemische Index (GI) van voedingsproducten
Een ander belangrijk aspect waar zeker diabetici rekening moeten mee houden is de glycemische index (GI) van voedingsproducten.
Snelle stijging bloedsuikerspiegel voorkomen
Die geeft aan hoe snel koolhydraten in voeding worden afgebroken en je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Diabetici moeten voedingsmiddelen met een hoge GI zoveel mogelijk vermijden. Deze zorgen immers voor een snelle stijging van onze bloedsuikerspiegel.
Kies daarom voor light producten met een lage GI, zoals groenten, peulvruchten, noten, zaden en pitten, volkorengranen en volkorenproducten.
Bekijk de beste manier om suikervrij te eten.
Magere zuivelproducten, vooral yoghurt
Een voorbeeld van een gezonde light producten voor diabetici zijn magere zuivelproducten, vooral magere yoghurt, Griekse yoghurt, magere kwark en skyr.
Je kunt dit combineren met enkele plakjes van je favoriete fruit en ongezoete muesli. Yoghurt is vaak laag in vet en suiker, maar des te rijker aan eiwitten.
Vers fruit
Het toegevoegde fruit zorgt naast een natuurlijke zoetheid, ook voor extra vezels en gezonde voedingsstoffen.
Ongezoete muesli verbetert de textuur zonder extra suiker toe te voegen.
Naast het kiezen van gezonde light producten is het ook belangrijk om te onthouden dat variatie in de voeding essentieel is voor een gebalanceerd dieet. Diabetici moeten streven naar een combinatie van eiwitten, complexe koolhydraten, gezonde vetten en vezels om hun bloedsuikerspiegels stabiel te houden.
Natuurlijke producten zonder toegevoegde suiker
Met diabetes type 2 kies je beter voor natuurlijke, gezonde en suikervrije voedingsproducten in plaats van hun light versie, zoals:
- Groene bladgroenten
- Peulvruchten
- Vette vis
- Eieren
- Kaneel
- Chiazaad
- Kurkuma
- Griekse yoghurt
- Volkorengranen
- Volkorenproducten
- Onbewerkte noten
- Suikervrije zuivelproducten
- Gezonde vetten
Conclusie: een evenwichtig en gevarieerd eet- en leefpatroon helpt
Variatie in wat je eet, is onmisbaar voor een stabiele bloedsuikerspiegel en voor het beheersen van diabetes.
Diabetici hebben een goede combinatie van magere eiwitten, complexe koolhydraten, gezonde vetten en vezels nodig om hun bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.
Bekijk de beste manier om suikervrij te eten.