Toegevoegde suiker verlengt houdbaarheidsdatum
Spread the love

Toegevoegde suikers hebben niet alleen een belangrijke invloed op je gezondheid en lichaamsgewicht. Ze veranderen tegelijk de voedingswaarde en zeker het gezondheidsaspect van datgene wat je dagelijks eet. Vooral geraffineerde witte suikers vinden we steeds in meer voedingsmiddelen terug. Voedingsproducenten hebben daar uiteraard hun redenen voor. De kostprijs is er een van, maar er is nog veel meer aan de hand met deze ongezonde suikers in onze voeding. Toegevoegde suikers worden gebruikt als zoetstof en smaakmaker, als vulmiddel, conserveermiddel, gelvormer, stabilisator, kleurmiddel. We gingen op onderzoek en kwamen tot enkele onthutsende vaststellingen. Er zijn toch ook goede alternatieven voor pure suiker. Eén ervan is stevia.

Maar wat doen die toegevoegde suikers in onze voedingsproducten?

Veel voedingsmiddelen bevatten van nature suiker in de vorm van glucose en fructose. Deze natuurlijke suikers vinden we vaak in fruit voorkomen, daarom worden ze meestal fruitsuikers genoemd. Velen vragen zich terecht af waarom voedingsproducenten zoveel suiker aan hun producten toevoegen. Dat doen ze in de eerste plaats omdat pure suiker vrijwel niets kost. Het geeft extra volume en textuur aan onze voeding. Maar wist je dat suiker ook een uitstekend bewaarmiddel is?

Voeding zonder toegevoegde suikers verkort houdbaarheid aanzienlijk 

We werden er op attent gemaakt door Sven Thijs. Die vond het ‘raar’ dat light voeding en (zero) dranken minder lang houdbaar waren. Onze lezer vroeg zich af of dit door de afwezigheid van suikers kon te maken hebben. Hij vroeg naar onze tussenkomst om hier meer duidelijkheid over te geven.  Weinigen weten dat suikers aan onze voeding worden toegevoegd om ze langer houdbaar te houden. Zo passeren voedingsproducenten extra langs de kassa. Suiker doet veel meer met onze voeding.

Zelfs toegevoegde suiker in producten die we als gezond beschouwen

Naast het verbeteren van de textuur en de houdbaarheid, geeft pure suiker ook een lekker zoete smaak aan onze voeding. Suiker is dus ook een uitstekende smaakversterker. We zijn namelijk verzot op suiker en zoet. Zodanig zelfs dat steeds meer landgenoten verslaafd raken aan dit witte goedje. We weten allemaal dat pure suikers worden toegevoegd aan snoep, koekjes, gebak en chips. Light producten worden door velen als gezond aanzien. Voeding met het light-label moet minstens dertig procent minder vet of suiker bevatten. Maar dat zegt niet over de gezondheid van deze light voeding en drank. Voeding met minder vet bevat meer suiker en omgekeerd en wordt nog altijd als light en gezond beschouwd. Maar daar stopt het niet.

Ook interessant: Diabetes en alcohol: alcoholvrij-bier-een-goede-keuze-voor-diabetici?

Steeds meer voeding die we als gezond aanzien bevat grote hoeveelheden suiker, zoals:

  • Magere yoghurt, Griekse yoghurt, skyr en kwark: zit boordevol toegevoegde suikers om de smaak te verbeteren
  • BBQ saus: twee eetlepels bevatten maar liefst veertien gram of meer bijna drie suikerklontjes
  • Ketchup: wordt als gezonde voeding aanzien wegens de aanwezigheid van tomaten. Maar daarnaast barst ketchup, inderdaad, van de toegevoegde suikers
  • Allerlei frisdranken, energie- en sportdranken en water met een smaakje
  • Muesli en ontbijtgranen: barsten van de calorieën dankzij de toegevoegde suikers. Het belangrijkste ingrediënt van muesli en ontbijtgranen is haver. Dat bevat vooral veel hoogwaardige eiwitten, en gezonde (trage) koolhydraten. Om de smaak te verbeteren worden er grote hoeveelheden vetten, noten en honing als zoetstof aan toegevoegd. Daardoor bevat haver dat van naturen veel voedingsvezels bevat, weinig of geen vezels meer.
  • Proteïne (eiwit) repen: zijn een populair tussendoortje en zeker bij diegenen die snel en veel willen afvallen. Naast deze grote hoeveelheid eiwitten vergeet de producent erbij te vertellen dat in eiwitrepen gemiddeld 30 gram suiker of bijna acht klontjes suiker bevatten.
  • Kant en klare soep en saus uit blik of in poedervorm
  • Graanrepen: zitten vol suiker en weinig of geen voedingsvezels
  • Fruit in blik: barst van de toegevoegde suikers en door de verhitting is bijvoorbeeld vitamine C uit het fruit volledig verdwenen
  • Groenten in blik of bokaal: 250 gram bonen in blik bevat vijf koffielepels suiker of bijna zes klontjes suiker
  • Kant en klare smoothies: bevatten, hou je nu vast 96 gram suiker of precies 24 klontjes

Toegevoegde suikers verlengt houdbaarheid voedingsproducten

Suiker is een goedkoop en uitstekend bewaarmiddel dat de houdbaarheidsdatum van voeding aanzienlijk verlengt.  Hoge suikerspiegels creëren een omgeving die zeer ongunstig is voor bacteriën en andere micro-organismen die voedsel bederven. Voedingsproducenten kiezen voor goedkope toegevoegde suikers omdat je hun producten langer zou kunnen bewaren. Voeding zonder toegevoegde suikers Zal dus veel snel zijn houdbaarheidsdatum verstrijken.

Toegevoegde suikers voorkomen dat gebak droog of oud worden

Het toevoegen van suiker verbetert ook de kleur van onze voeding. Vooral die van koekjes, gebak en taart. Nog belangrijker is dat toegevoegde suikers voorkomen dat gebakken producten droog of oud worden en ook bevroren fruit en gelei zal zijn kleur behouden.

Ook goed om weten: Hoofdpijn krijgen van suiker: kan dat en wat doe je er aan?

Toegevoegde suikers als zoete smaakmaker

Suiker wordt meestal aan het product toegevoegd om het een zoete smaak te geven. Dat verbetert de smaak van voedingsproducten. We zijn nu eenmaal verslaafd aan zoet en is een basissmaak. Naast zoetheid zijn er nog 3 andere basissmaken, namelijk zout, zuur en bitter

Als kleurmiddel

Toegevoegde suikers worden dus ook gebruikt om de kleur van voedingsproducten te verbeteren. Dit proces wordt karamelisatie genoemd. Karamelisatie is belangrijk voor de kleurvorming in vele voedingsmiddelen. Dit proces vindt plaats wanneer de suiker wordt verwarmd tot een bepaalde temperatuur. Op deze manier kan het voor diverse producten worden gebruikt, zoals bij brood, snoep, saus, jam en likeur

Bij Fermentatie

Gefermenteerd voedsel is een proces waarbij micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten energie kunnen produceren door koolhydraten (zoals suiker) onder anaerobe omstandigheden te oxideren. Kefir is er een goed voorbeeld van. Suiker helpt bij de fermentatie van populaire voedings- en drankproducten zoals yoghurt, azijn, zure room, wijn, bier, brood, kaas en zuurkool. Voorbeelden van fermentatie:

  • Bij de bereiding van brood, bier en wijn zet een speciale gist suiker om in alcohol en kooldioxide.
  • Melkzuurbacteriën zijn essentieel bij de productie van yoghurt, kaas en worst. Deze bacteriën zetten suiker om in melkzuur. Zo kunnen schimmels zorgen voor het fermentatieproces van gekookte sojabonen om bonen te produceren. Ook combinaties van bacteriën en schimmels zijn mogelijk. Dit gebeurt met salami en camembertkaas.

Gelvormer

Door suiker aan het vloeibare product toe te voegen, kan het product dichter worden gemaakt.

Betere alternatieven voor geraffineerde suiker

In plaats van suiker gebruik je beter deze natuurlijke zoetstoffen:

  • Stevia
  • Erythrol: natuurlijk zoetmiddel uit meloenen
  • Fruit, gedroogd fruit en gedroogde vruchten
  • Rauwe en onbewerkte honing zonder toevoegingen: je koopt dit best rechtstreeks bij de imker
  • Lucuma: is afkomstig van de lucumaboom en een echt superfood. Vooral online verkrijgbaar. Werkt sterk ontstekingsremmend, versterkt je immuunsysteem en verbetert je natuurlijke weerstand versterken.
  • Rauwe carobepoeder: is afkomstig uit de johannesbroodboom en vind het in de natuurwinkel of online
  • Ahorne en yaconsiroop
  • Kokosbloesemsuiker

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.