Spread the love

Volgens wetenschappers van het Amerikaanse US Centers of Disease Control and Prevention kan het eten van teveel suiker zelfs dodelijk zijn. De resultaten van hun recente en grootschalige studies naar de gevolgen van suiker op onze gezondheid blijkt dat het eten van suikerrijke voeding oorzaak kan zijn van fatale hartaandoeningen. Te veel suiker eten kan dodelijk zijn en leiden tot fatale hartaandoeningen.


Wie start het weekend niet met het eten van koffiekoeken? De Amerikaanse wetenschappers stelden tijdens hun recente onderzoeken vast dat diegenen die één koffiekoek eten als ontbijt of  bij hun lunch, één groot glas gesuikerde frisdrank drinken en kun avondmaal beëindigen met hun favoriete dessert, tot de hoogste risicogroep behoren. Zij lopen driemaal meer kans op een vroegtijdig overlijden aan hartproblemen dan diegenen die de consumptie van suikerrijke voeding beperken.

Snel afvallen? Klik hier!

Fatale hartaandoeningen

Veel hangt af van het aantal calorieën die je dagelijks opneemt. Bij mannen die dagelijks normale fysieke inspanningen leveren ligt de maximum grens aan 2500 calorieën per dag. Als je daarbij weet dat iemand met een gemiddelde opname van 2000 calorieën al met twee blikjes frisdrank tot de risicogroep behoort, kan je een beeld vormen welk gevaar suiker voor onze gezondheid betekent.

 Grootschalig onderzoek

Aan dit Amerikaans onderzoek namen in totaal méér dan 30.000 Amerikaanse volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar deel. De studie analyseerde alle gezondheidsenquêtes die in de VS werden uitgevoerd tussen 1988 en 2010. Met die massa aan gegevens peilde men naar de eetgewoontes van de deelnemers. De onderzoekers gebruikten ook alle beschikbare gegevens over overlijdens in de VS en dit gedurende een periode van vijftien jaar. Met deze cijfers wilde men berekenen hoe groot het risico op vroegtijdig overlijden was van alle deelnemers aan het onderzoek.

Er stierven welgeteld 831 stierven aan een hartaandoening. Met andere factoren die het risico op hartproblemen sterk verhogen zoals roken, gebrek aan beweging en overgewicht, werd daarbij ook rekening gehouden. Daaruit bleek dat voeding rijk aan suiker het risico op vroegtijdig te overlijden door hartfalen sterk verhoogde.

Toegevoegde suikers

Om het risico op levensbedreigende hartaandoeningen te verkleinen mag je dosis suiker niet hoger liggen dan tien procent van je dagelijkse hoeveelheid calorieën. Volwassenen die minstens 25% van hun dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers haalden, lopen al drie keer meer kans om te sterven aan een hartaandoening, dan de veilige groep. Meer dan 15% suiker van je dagelijks aantal calorieën opnemen (goed voor amper twee blikjes frisdrank per dag) zorgt al voor een verhoging van je risico met 20%.

Obesitas

Deze resultaten liggen in de lijn van vorige onderzoeken. Dan al legden wetenschappers het verband tussen het eten van te veel suiker en een verhoogd risico op hartproblemen, obesitas, zwaarlijvigheid en overgewicht wat even goed voor ernstige hartproblemen kan zorgen. Mensen met een gezond lichaamsgewicht lopen een even groot risico op het ontwikkelen van hartziekten.

De onderzoekers focusten zich tijdens hun onderzoek vooral op toegevoegde suikers en verborgen suikers in bewerkte voedingsmiddelen en dranken, maar ook in instant koffie en in als gezond beschouwde ontbijtgranen. Ook voeding die niet meteen zoet smaakt bevat extra suiker. Dat is zeker het geval met alle kant- en klare gerechten, voorverpakte voedingswaren zoals vlees en brood, tomatenpuree- of concentraat en dressings. Natuurlijk aanwezige suikers in fruit en andere voeding werden niet meegerekend.

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.