Te weinig suiker eten
Spread the love

Te weinig suiker eten zorgt even goed voor ernstige gezondheidsnadelen dan teveel suiker eten.  We raken er gelukkig van overtuigd dat teveel suiker eten ongezond is. Tegelijk is het een van de belangrijkste oorzaken van teveel buikvet en overgewichtWe eten dan ook steeds meer suikervrij, maar wat als we te weinig suiker eten?

Wat zijn de symptomen van te weinig suiker eten en wat kun je eraan doen?

Vooral geraffineerde witte en toegevoegde suikers zijn ongezond. We raken daar gelukkig van bewust, maar dat betekent niet dat het algemeen suikerverbruik daalt, integendeel.

Te weinig suiker eten Diegenen die definitief kappen met suiker eten, schrappen vaak meteen alle soorten suikers van hun dagelijks menu. Maar wat als we te weinig suiker eten? Wat zijn dan de gevolgen op het vlak van onze lichamelijke en geestelijke gezondheid?

Suiker en onze bloedsuikerspiegel

De hoeveelheid suiker die we dagelijks eten heeft een belangrijke invloed op onze bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel of bloedglucosespiegel is de maat voor de hoeveelheid glucose die opgelost in ons bloed. Het wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/). Je bloedsuikerspiegel varieert en wordt vooral beïnvloed door wat je eten.

Vlak voor het eten gaat die lichtjes lager dan anderhalf uur na je maaltijd. Zowel een hoge als een lage bloedsuikerspiegel zorgt voor vervelende klachten.

 • Te weinig suiker eten en de mogelijke oorzaken van een hypoglycemie
 • Te weinig suiker (koolhydraten) gegeten
 • Een maaltijd overslaan 
 • Teveel lichaamsbeweging
 • Te warm weer of een bezoek aan de sauna
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Gewijzigde eetgewoonten: te laat eten
 • Slecht slapen
 • Te veel insuline ingespoten of te veel tabletten ingenomen
 • Te veel tijd tussen inspuiting en je maaltijd

Een hoge bloedsuikerspiegel:

Is een belangrijke oorzaak van overgewicht en teveel opgeslagen vet

Verhoogt je risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten

Te weinig suiker etenZorgt voor allerlei ontstekingen

Verzwakt je immuunsysteem

Kan depressie veroorzaken

Vergroot de kans op dementie en Alzheimer

Vermindert je zicht

Een te lage bloedsuiker:

 • Plots opkomende honger
 • Veroorzaakt hartkloppingen
 • Doe je flauwvallen
 • Zorgt voor tintelingen in handen en voeten
 • In buitengewone gevallen kun je in coma vallen
 • Je beeft
 • Je ziet troebel
 • Hoofdpijn en migraine
 • Plotse stemmingswisselingen

Je wordt bleek

Je kunt je moeilijk concentreren

Een te lage bloedsuiker kan ontstaan wanneer je te weinig eet of teveel te sport. Diabetici kunnen een te lage bloedsuiker krijgen, door teveel insuline te spuiten. Ook gebruik van sommige geneesmiddelen is vaak oorzaak vaak van een te lage bloedsuiker.

Te weinig suiker eten en onze hormonen

Ons bloedsuikergehalte wordt vooral beïnvloed door wat we dagelijks eten, maar dat is niet de enige oorzaak. Ook onze hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. Er zijn heel wat hormonen die ons bloedsuiker op peil houden als een te lage bloedsuikerspiegel te laag wordt. Het zijn dan de hormonen die in onze bijnieren worden aangemaakt die  bijspringen en de afgifte van glucose uit onze lever stimuleren. In het tegenovergestelde geval dat ons bloedsuikergehalte te hoog wordt dan maakt onze pancreas of alvleesklier meer insuline aan. Dat is een hormoon dat onze bloedsuiker regelt

Te weinig suiker eten: Dit doe je tegen een hypo

Te weinig suiker etenGebruikte je te weinig suiker en herken je een van de symptomen van een hypo? Meet dan eerst je bloedsuiker. Neem zo vlug mogelijk een dosis snelle koolhydraten zoals:

Vijf porties druivensuiker

Drink een groot glas frisdrank 

Drink een groot glas energie sportdrank

Eet vier suikerklontjes 4 

 

Is je bloedsuikerspiegel nog altijd te laag? Neem dan een tweede portie koolhydraten, maar alleen als alle symptomen nog niet volledig zijn verdwenen.

Krijg je tussen twee maaltijden of ’s nachts een hypo, dan volstaat een portie snelwerkende suikers meestal niet. Neem dan een volkoren boterham, een stuk fruit of een vezelrijke koek.

Met een gezond voedingspatroon natuurlijke voeding zoals dat van Richard Ridder, uitvoerig beschreven in zijn Afslank Receptenbijbel (Gratis Webinar), kun je gemakkelijk een hypo voorkomen.

Gezond vetpercentage

[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/22506/weekmenu/weekmenu-af//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid zonder hypo[/fusion_button]

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.