Suikervrij ontbijten met diabetes
Spread the love
Suikervrij ontbijten met diabetes is onmisbaar maar ook voor iedereen gezond. Een ontbijt met voedingsproducten zonder suiker zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Suikervrij ontbijten is even zoeken, want niet altijd makkelijk om voeding zonder toegevoegde suiker te vinden. Toch zijn er gezonde manieren om gezond te ontbijten zonder suiker. 

Kortom, hoe gezond ontbijten met diabetes?

Volledig suikervrij eten is onmogelijk. Er wordt aan steeds meer voedingsmiddelen suiker aan toegevoegd. Dat doen producenten om de smaak te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Een doorslaggevend argument voor hen is ongetwijfeld dat pure suiker spotgoedkoop is. Gelukkig is er een groot verschil in de gezondheid van toegevoegde en natuurlijke suikers. Toegevoegde suikers zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen, zoals:

  • Overgewicht
  • Aderverkalking
  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes type 2

Suikervrij ontbijten met diabetes: Ook gebruik natuurlijke suikers beperken

Natuurlijke suikers zijn lang niet zo nadelig voor onze gezondheid, maar het blijven suikers. Zorg er voor dat je er niet teveel van eet. Fruit is hiervan een goed voorbeeld. Terwijl we groenten onbeperkt en zelfs liefst zoveel mogelijk mogen eten is dat met fruit dus niet zo. Door de aanwezigheid van fruitsuikers eet je dagelijks best niet meer dan drie verschillende stukken fruit per dag. Met diabetes beperk je je fruitconsumptie best tot een stuk. Met fruitsuikers stijgt je bloedsuiker veel geleidelijker. Eet je ook teveel natuurlijke suikers dan raakt die ook uit evenwicht. ook je , maar tijdens het ontbijt al ontregelt.

JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER SUIKERVRIJ ETEN EN SUIKERVRIJE RECEPTEN!

Lees ook: Bloedsuikerspiegel stabiel houden op een natuurlijke manier

Suikervrij ontbijten met diabetes: Wat doen toegevoegde suikers?

Ons ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Een gezond en suikervrij ontbijt levert genoeg energie om zonder honger of energiedip je volgende maaltijd te bereiken. Eet je bij je ontbijt veel voeding met ongezonde toegevoegde suikers dan krijg je zeker ook met insulinedipjes af te rekenen. Diabetici kunnen dit best voorkomen. Een goed ontbijt bestaat uit veel eiwitten en genoeg gezonde vetten en (trage) koolhydraten. Lang niet alle koolhydraten zijn ongezond.

Suikervrij ontbijten met diabetes: Er zijn gelukkig ook gezonde koolhydraten

Gezonde koolhydraten werden niet toegevoegd. Voeding bevat gezonde koolhydraten van nature uit. Gezonde koolhydraten bevatten naast  vitaminen en mineralen veel voedingsvezels en hoogwaardige eiwitten. Deze koolhydraten verteren traag en vragen veel energie. Ze geven ons snel een langdurig voldaan gevoel waardoor we automatisch minder eten. Deze gezonde koolhydraten zijn vooral aanwezig in:

  • Verse groenten: en vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle groene koolsoorten, broccoli, bloemkool, paksoi, Chinese kool, tuin- en waterkers
  • Peulvruchten: en vooral erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
  • Volkorengranen: zoals haver, zemelen, boekweit, volkoren rogge, volkoren tarwe, quinoa
  • Volkorenproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst (bruine rijst), gekookte aardappelen
  • Vers fruit: avocado, aardbeien, frambozen, bramen, meloenen, nectarinen, alle soorten bessen en perziken

Al deze gezonde voeding geeft je langdurig energie en zorgt er voor dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt om goed te functioneren. Samen met de ongezonde koolhydraten ook de gezonde uit je dagelijks eetpatroon schrappen is dus zeker geen goed idee. Zorg er zeker voor dat je dagelijkse inname aan calorieën uit minstens de helft uit gezonde koolhydraten bestaat (maximaal 65 procent).

Suikervrij ontbijten met diabetes: Dit eet je zeker niet bij je ontbijt

Gezond eten met zo weinig mogelijk toegevoegde suikers is gezond. Suikervrije dranken zijn dat even goed maar dat wordt vaak vergeten. Dagelijks voldoende water drinken, minstens 2,5 liter, is voor iedereen onmisbaar en zeker voor diabetici. Kant en klare fruit en vruchtensappen laat je maar best in de rekken van de supermarkt. Die bevatten namelijk veel toegevoegde suikers en weinig of geen voedingsvezels. Zo zorgen ze voor een erg onstabiele bloedsuikerspiegel met veel pieken en evenveel dalen. Door de afwezigheid van vezels (de draadjes uit het vruchtvlees) is hun glycemische index erg hoog. Het zijn uitgerekend deze vezels die fruit en vruchtensappen zo gezond maken. En het zijn nu net deze vezels die een product zo gezond maken.

Ook deze voeding eten diabetici niet bij hun ontbijt 

Kant en klare ontbijtgranen, cruesli, cornflakes, granola en bewerkte muesli

Door de aanwezigheid van toegevoegde suikers zijn dit echte caloriebommen. Gevaarlijk, want velen denken dat ze met het eten van deze producten goed bezig zijn terwijl dit duidelijk niet het geval is. Hetzelfde geldt voor zogezegd gezonde granenrepen en ontbijtkoeken.


Yoghurt, kwark en zuiveldranken met toegevoegd fruit

Onbewerkte natuuryoghurt, kwark en zuiveldrankjes zonder toegevoegde stoffen zijn gezond. Hun kant en klare versie met veel toegevoegde suikers is dat zeker niet.

Kies voor de juiste soorten brood

Brood wordt namelijk bewerkt. Er wordt bijvoorbeeld veel suiker en vet aan toegevoegd. Toch bestaan er nog genoeg gezonde broodsoorten rijk aan gezonde voedingsstoffen en vooral voedingsvezels. Gezonde broodsoorten leveren zelfs genoeg gezonde koolhydraten, onmisbaar voor de nodige energie. Daarom kies je best voor alle soorten volkorenbrood, voor volkoren meergranenbrood, spelt en desembrood.

Gezond broodbeleg

Brood op zich is geen dikmaker. Dat wordt het pas als je er ongezond broodbeleg rijk aan suikers en ongezonde vetten bij eet zoals hagelslag, muisjes en kant en klare confituren of jam. Vervang zoet broodbeleg door hartige producten zoals sandwich spread, zelf gemaakte groentesalade, magere kaas (+20) en smeerkaas.

Lees ook: Een gezond voedingspatroon voor patiënten met diabetes type

Suikervrij ontbijten met diabetes: Eieren zijn écht suikervrij

Eieren zijn supergezond en bevatten naast veel hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten ook vitamine A en B en selenium. In eieren vinden we nauwelijks koolhydraten en dat is vooral goed nieuws voor patiënten met diabetes type 2. Ze zijn ook rijk aan gezonde HDL- cholesterol en choline, een stof die ons helpt makkelijker afvallen en hebben geen invloed op onze bloedsuikerspiegel. Eieren zijn volledig suikervrij. Eet gerust iedere dag twee (hardgekookte) eieren.

Suikervrij ontbijten met diabetes en Havermout

Haver en dus ook havermout bevat van nature koolhydraten maar dat weegt niet op tegen de vele gezonde voedingsstoffen die we er in terugvinden. Havermout bevat een speciale soort voedingsvezels, namelijk bèta glucan. Deze vezel:
  • Brengt onze cholesterolwaarden in evenwicht
  • Zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel
  • Verbetert de insulinegevoeligheid van onze lichaamscellen
  • Verhoogt ons verzadigingsgevoel waardoor we minder eten en makkelijker afvallen
  • Zorgt voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een regelmatige en soepele stoelgang

Haver en havermout is onbewerkt en bevat geen toegevoegde stoffen. Dit puur natuurproduct is voor ons allemaal en zeker voor diabetici erg gezond.

Suikervrij ontbijten met diabetes en volle natuuryoghurt zonder toevoegingen

Gezonde vetten zijn onmisbaar zijn voor onze gezondheid en als bron van energie. Onbewerkte natuuryoghurt is rijk aan gezonde verzadigde vetten en hebben weinig of geen invloed op onze bloedsuikerspiegel. Alle natuurlijke en volle zuivelproducten zonder toevoegingen zijn gezond, vooral Griekse natuuryoghurt.

Suikervrij ontbijten met diabetes en verse Groenten

Denk hierbij in de eerste plaats aan enkele plakjes komkommer, tomaat of paprika bij een hartig ontbijt. In een omelet zijn groenten niet alleen lekker maar ook gezond. Mijn favoriete groenten in een omelet zijn champignons. Zeker eens proberen! Maar ook een omelet met kaas, ui en paprika zijn meer dan het proberen waard. Ze verlengen je voldaan gevoel en de voordelen die dit oplevert kon je hierboven al uitvoerig lezen.

Suikervrij ontbijten met diabetes: Daar hoort zeker Fruit bij

Net zoals groenten is ook fruit rijk aan alle gezonde voedingsstoffen. Het bevat van nature ook fruitsuiker en dat wordt door diabetici niet goed verwerkt. Diabetici eten dagelijks niet meer dan één stuk fruit en bij voorkeur frambozen, blauwe bessen, zwarte bessen en bramen. Die bevatten de minste fruitsuikers zijn barsten van de voedingsvezels en de sterkste antioxidanten. Eet je ’s morgens niet graag fruit? Geen probleem, een zelf gemaakte smoothie met veel van je favoriete groenten en enkele plakjes vers fruit is een gezond alternatief.

Andere aanraders voor een suikervrij ontbijten met diabetes zijn zeker:

Volkoren Muffins

Je maakt ze makkelijk zelf met volkorenbloem. Geef er een extra tintje aan door er bijvoorbeeld een soeplepel pindakaas, amandelboter, avocado of ricotta aan toe te voegen.

Griekse yoghurt

Mix er enkele plakjes vers fruit door of maak er een romige smoothie van met veel groenten en enkele stukjes vers fruit. Griekse yoghurt bevat meer eiwitten en minder koolhydraten dan gewone yoghurt en is uitstekend als ontbijt, zeker voor diabetici.

Griekse yoghurt op zich kan echter een beetje zuur smaken. Daarom gaan we blauwe bessen toevoegen, eventueel in combinatie met aardbeien of stukjes banaan.

Suikervrij ontbijten met diabetes: Pannenkoeken

Maak je pannenkoeken zelf met volkorenbloem. Die is rijker aan vitaminen, mineralen en vezels vitamines bevat. Voeg er bijvoorbeeld ook wat chiazaadolie en een beetje ongeraffineerde suiker aan. Combineer ze met bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, allerlei soorten bessen, kersen, perziken, abrikozen of nectarinen.

Alle producten zonder suiker vind je zeker in ‘Twintig dagen zonder suiker van Ria Kamelle.

Suikervrij dieet

Zo ben je in slechts 20 dagen suikervrij!

De positieve effecten van suikerarm eten zul je vlug aan je buikomtrek en aan je lichaamsgewicht merken!

Suikervrij eten = grootste winst + blijvend resultaat

In amper 20 dagen definitief verlost raken van je suikerverslaving dat wil jij toch ook? In deze korte periode raak je ook gemiddeld tot 5 kilo en één kledingmaat kwijt. 

Hoe dat kan zonder honger lijden of calorieën tellen lees je HIER.

JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER SUIKERVRIJ ETEN EN SUIKERVRIJE RECEPTEN!

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.