
Kortom, hoe gezond ontbijten met diabetes?
Volledig suikervrij eten is onmogelijk. Er wordt aan steeds meer voedingsmiddelen suiker aan toegevoegd. Dat doen producenten om de smaak te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Een doorslaggevend argument voor hen is ongetwijfeld dat pure suiker spotgoedkoop is. Gelukkig is er een groot verschil in de gezondheid van toegevoegde en natuurlijke suikers. Toegevoegde suikers zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen, zoals:
- Overgewicht
- Aderverkalking
- Hart- en vaatziekten
- Diabetes type 2
Suikervrij ontbijten met diabetes: Ook gebruik natuurlijke suikers beperken
Natuurlijke suikers zijn lang niet zo nadelig voor onze gezondheid, maar het blijven suikers. Zorg er voor dat je er niet teveel van eet. Fruit is hiervan een goed voorbeeld. Terwijl we groenten onbeperkt en zelfs liefst zoveel mogelijk mogen eten is dat met fruit dus niet zo. Door de aanwezigheid van fruitsuikers eet je dagelijks best niet meer dan drie verschillende stukken fruit per dag. Met diabetes beperk je je fruitconsumptie best tot een stuk. Met fruitsuikers stijgt je bloedsuiker veel geleidelijker. Eet je ook teveel natuurlijke suikers dan raakt die ook uit evenwicht. ook je , maar tijdens het ontbijt al ontregelt.
Lees ook: Bloedsuikerspiegel stabiel houden op een natuurlijke manier
Suikervrij ontbijten met diabetes: Wat doen toegevoegde suikers?
Ons ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Een gezond en suikervrij ontbijt levert genoeg energie om zonder honger of energiedip je volgende maaltijd te bereiken. Eet je bij je ontbijt veel voeding met ongezonde toegevoegde suikers dan krijg je zeker ook met insulinedipjes af te rekenen. Diabetici kunnen dit best voorkomen. Een goed ontbijt bestaat uit veel eiwitten en genoeg gezonde vetten en (trage) koolhydraten. Lang niet alle koolhydraten zijn ongezond.
Suikervrij ontbijten met diabetes: Er zijn gelukkig ook gezonde koolhydraten
Gezonde koolhydraten werden niet toegevoegd. Voeding bevat gezonde koolhydraten van nature uit. Gezonde koolhydraten bevatten naast vitaminen en mineralen veel voedingsvezels en hoogwaardige eiwitten. Deze koolhydraten verteren traag en vragen veel energie. Ze geven ons snel een langdurig voldaan gevoel waardoor we automatisch minder eten. Deze gezonde koolhydraten zijn vooral aanwezig in:
- Verse groenten: en vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle groene koolsoorten, broccoli, bloemkool, paksoi, Chinese kool, tuin- en waterkers
- Peulvruchten: en vooral erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
- Volkorengranen: zoals haver, zemelen, boekweit, volkoren rogge, volkoren tarwe, quinoa
- Volkorenproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst (bruine rijst), gekookte aardappelen
- Vers fruit: avocado, aardbeien, frambozen, bramen, meloenen, nectarinen, alle soorten bessen en perziken
Al deze gezonde voeding geeft je langdurig energie en zorgt er voor dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt om goed te functioneren. Samen met de ongezonde koolhydraten ook de gezonde uit je dagelijks eetpatroon schrappen is dus zeker geen goed idee. Zorg er zeker voor dat je dagelijkse inname aan calorieën uit minstens de helft uit gezonde koolhydraten bestaat (maximaal 65 procent).
Ook deze voeding eten diabetici niet bij hun ontbijt
Kant en klare ontbijtgranen, cruesli, cornflakes, granola en bewerkte muesli
Suikervrij ontbijten met diabetes: Eieren zijn écht suikervrij
Eieren zijn supergezond en bevatten naast veel hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten ook vitamine A en B en selenium. In eieren vinden we nauwelijks koolhydraten en dat is vooral goed nieuws voor patiënten met diabetes type 2. Ze zijn ook rijk aan gezonde HDL- cholesterol en choline, een stof die ons helpt makkelijker afvallen en hebben geen invloed op onze bloedsuikerspiegel. Eieren zijn volledig suikervrij. Eet gerust iedere dag twee (hardgekookte) eieren.
Suikervrij ontbijten met diabetes en Havermout
Haver en havermout is onbewerkt en bevat geen toegevoegde stoffen. Dit puur natuurproduct is voor ons allemaal en zeker voor diabetici erg gezond.
Suikervrij ontbijten met diabetes en volle natuuryoghurt zonder toevoegingen
Gezonde vetten zijn onmisbaar zijn voor onze gezondheid en als bron van energie. Onbewerkte natuuryoghurt is rijk aan gezonde verzadigde vetten en hebben weinig of geen invloed op onze bloedsuikerspiegel. Alle natuurlijke en volle zuivelproducten zonder toevoegingen zijn gezond, vooral Griekse natuuryoghurt.
Suikervrij ontbijten met diabetes en verse Groenten
Denk hierbij in de eerste plaats aan enkele plakjes komkommer, tomaat of paprika bij een hartig ontbijt. In een omelet zijn groenten niet alleen lekker maar ook gezond. Mijn favoriete groenten in een omelet zijn champignons. Zeker eens proberen! Maar ook een omelet met kaas, ui en paprika zijn meer dan het proberen waard. Ze verlengen je voldaan gevoel en de voordelen die dit oplevert kon je hierboven al uitvoerig lezen.
Suikervrij ontbijten met diabetes: Daar hoort zeker Fruit bij
Net zoals groenten is ook fruit rijk aan alle gezonde voedingsstoffen. Het bevat van nature ook fruitsuiker en dat wordt door diabetici niet goed verwerkt. Diabetici eten dagelijks niet meer dan één stuk fruit en bij voorkeur frambozen, blauwe bessen, zwarte bessen en bramen. Die bevatten de minste fruitsuikers zijn barsten van de voedingsvezels en de sterkste antioxidanten. Eet je ‘s morgens niet graag fruit? Geen probleem, een zelf gemaakte smoothie met veel van je favoriete groenten en enkele plakjes vers fruit is een gezond alternatief.
Andere aanraders voor een suikervrij ontbijten met diabetes zijn zeker:
Volkoren Muffins
Je maakt ze makkelijk zelf met volkorenbloem. Geef er een extra tintje aan door er bijvoorbeeld een soeplepel pindakaas, amandelboter, avocado of ricotta aan toe te voegen.
Griekse yoghurt
Mix er enkele plakjes vers fruit door of maak er een romige smoothie van met veel groenten en enkele stukjes vers fruit. Griekse yoghurt bevat meer eiwitten en minder koolhydraten dan gewone yoghurt en is uitstekend als ontbijt, zeker voor diabetici.
Griekse yoghurt op zich kan echter een beetje zuur smaken. Daarom gaan we blauwe bessen toevoegen, eventueel in combinatie met aardbeien of stukjes banaan.
Suikervrij ontbijten met diabetes: Pannenkoeken
Maak je pannenkoeken zelf met volkorenbloem. Die is rijker aan vitaminen, mineralen en vezels vitamines bevat. Voeg er bijvoorbeeld ook wat chiazaadolie en een beetje ongeraffineerde suiker aan. Combineer ze met bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, allerlei soorten bessen, kersen, perziken, abrikozen of nectarinen.
Alle producten zonder suiker vind je zeker in ‘Twintig dagen zonder suiker van Ria Kamelle.
Zo ben je in slechts 20 dagen suikervrij!
De positieve effecten van suikerarm eten zul je vlug aan je buikomtrek en aan je lichaamsgewicht merken!
Suikervrij eten = grootste winst + blijvend resultaat
In amper 20 dagen definitief verlost raken van je suikerverslaving dat wil jij toch ook? In deze korte periode raak je ook gemiddeld tot 5 kilo en één kledingmaat kwijt.
Hoe dat kan zonder honger lijden of calorieën tellen lees je HIER.