Is stevia een gezonde suikervervanger?

Stevia kwam uit Zuid-Amerika naar ons overgewaaid. Het is afkomstig van de Stevia rebaudiana of honing kruid, een struik die vooral voorkomt in de steppegebieden van Brazilië en Paraguay. De Guarani- stam gebruikt de bladeren van de plant al jaren als zoetstof. Tegenwoordig vind je stevia in meer en meer voedingsproducten. Maar is stevia wel een gezonde suikervervanger?

stevia-plant-leaves

Rijk aan antioxidanten: het sap uit het blad van de stevia plant is rijk aan sterke antioxidanten. Deze beschermen je tegen de schadelijke, vrije radicalen. Deze dringen je lichaam binnen, majen je ziek en versnellen je natuurlijk verouderingsproces Vooral geraffineerde; witte suiker is slecht voor je gezond. Zéker als deze een hoge glycemische waarde heeft. Dat doet je bloedsuikerspiegel snel stijgen, waardoor je lichaam de suiker razend snel omzet in vet of glycogeen.

Dit proces vergroot alleen maar je trek in suiker, en vooral in zoete en dus ongezonde tussendoortjes. Voeding met een lage glycemische index is beter voor je gezondheid. Deze veroorzaken immers géén piek in je bloedsuikerspiegel, zodat een suiker dip achterwege blijft.

Geen glucemische waarde

Stevia heeft als gezond alternatief voor geraffineerde suiker, helemaal geen glycemische waarde en veroorzaakt dus geen enkele verandering in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor is het een gezonde suikervervanger, ook voor diabetici.

Andere voordelen van stevia:

  • Calorie- en vetarm: het stevia poeder je tegenwoordig in de supermarkten wordt aangeboden bevat weinig of geen calorieën. In stevia vind je ook geen vetten, gluten, voedingsvezels, lactose of natrium.

Stevia wordt dikwijls als maltodextrine, met een erg kleine concentratie aan stevia aangeboden. Laat je niet misleiden, en koop alleen de echte stevia. Je koopt stevia als zoetjes en als poeder; maar ook in vloeibare vorm. Je vindt het meer en meer in tal van voedingsproducten, zoals chocolade, snoep, koekjes en gebak.

Het gebruik van stevia in de keuken

Je gebruikt stevia zowel bij koken als bij bakken. Het is probleemloos oplosbaar in water, en is bestand tegen temperaturen tot tweehonderd graden. Ondanks het feit dat stevia een gezonde suikervervanger is, heeft het nochtans dezelfde eigenschappen als geraffineerde, witte suiker. In alle recepten kun je suiker vervangen door stevia.

Hierop zijn echter twee uitzonderingen. Bak je zelf cake, dan gebruik je daarvoor speciale cakemeel. Wil je daarbij stevia als zoetmiddel gebruiken, dan dien je zelfrijzend bakmeel te gebruiken. Suiker is een onmisbaar onderdeel van het biochemisch proces bij rijzen van het deeg, gemaakt van cakemeel, en zonder die suiker rijst het deeg dus niet.

Een tweede uitzondering zijn zelf gemaakte confituren, jams, compotes en siropen. Stevia heeft niet de conserverende eigenschappen van suiker. Het is wel mogelijk confituren, jams, compotes en siropen te maken met stevia als zoetmiddel. Je moet daarbij wél rekening houden dat deze maximaal twee weken houdbaar zijn in je koelkast.

Stevia is maar liefst  200 maal zoeter dan suiker. De hoeveelheid suiker in recepten moet dan ook worden verminderd met een factor 200.

Al ruim 5 jaar helpt Miss Natural mensen om suikervrij te gaan leven middels de online cursus ‘Natuurlijk! Suikervrij’. Al meer dan 9.000 mensen gingen je voor en ervaren de vele voordelen van suikervrij leven. Alle ervaringen en waardevolle feedback van deelnemers hebben wij verwerkt in deze cursus. Er bestaan geen kant-en-klaar diëten of eetmethodes die voor iederéén geschikt zijn. Ieder lichaam is immers uniek. Daarom is het optimaliseren van een gezonde levensstijl een persoonlijke ontdekkingsreis waarbij ik je stap voor stap zal leren wat goed voor je is.

Wil jij naast de info in deze video ook GRATIS elke 3 maanden het Miss Natural Magazine ontvangen? Vul dan hieronder je naam en email adres in, en krijg meteen de eerste uitgave in je mailbox. Blader het magazine heerlijk door als ontspanmoment op je tablet of achter de computer met een kop thee.


2017-01-04T15:58:28+00:00

About the Author:

Leave A Comment