Nutella choco
Spread the love

Nutella choco is de favoriete chocopasta van vele landgenoten, zowel jong als minder jong. Maar is dat wel zo gezond en wat zijn de belangrijkste bestanddelen van Nutella chocopasta?  Dat chocopasta veel toegevoegde suikers bevat weten we ondertussen allemaal wel. Maar weer je hoeveel suiker aanwezig zijn in je favoriete choco? In een bokaal van 400 gram Nutella vind je maar liefst de helft aan toegevoegde suikers. Dat stemt wel even tot nadenken. Verder bevat Nutella palmolie, mageremelkpoeder, cacao en hazelnoot in evenwichtige hoeveelheden

Nutella choco: Lees aandachtig het etiket

Dat doe je best bij alle kant en klare voeding en dus ook bij Nutella chocopasta. Het etiket spreekt alvast boekdelen. Slechts één portie Nutella van vijftien gram of één theelepel bevat 8,5 gram suiker of precies 2,5 klontjes. Omgerekend betekent dit dat je bokaal van 400 gram chocopasta van Nutella 227,2 gram suiker of 75 suikerklontjes bevat.

Palmolie is kankerverwekkend

Een ander ingrediënt dat je in Nutella chocopasta vindt is palmolie. Het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid oordeelde dat palmolie je risico op kanker sterk verhoogt. Het bedrijf kondigde vervolgens aan de stof in een industrieel proces tot iets onder de 200 graden Celsius te hebben verhit, alleen om de vorming van kankerverwekkende stoffen te verminderen. Palmolie wordt aan Nutella toegevoegd om de zachte textuur te verkrijgen en behouden. Zo kan de pot Nutella wat langer in je voorraadkast blijven. Volgens Ferrero is het is dan ook niet makkelijk om een gezonder alternatief voor palmolie te vinden. Lange tijd werd gedacht dat dit zonnebloemolie zou zijn, maar niet dus. Deze gezonde en natuurlijke soort olie zou een te grote invloed hebben op zowel de smaak als de textuur van dit populair voedingsproduct.
Lees ook: Toegevoegde suikers: wat doen ze in onze (gezonde) voedingsproducten?

Nutella choco: Palmolie is spotgoedkoop

Maar palmolie is ook de meest goedkope plantaardige olie op de markt. Geschat wordt dat Ferrero, de producent van Nutella, er jaarlijks meer dan 185000 ton van dit soort olie gebruikt. Een ton palmolie kost op gemiddeld 755 euro, zonnebloemolie 797 euro per ton en koolzaadolie, een andere gezonde vervanger van palmolie 851 euro per ton. Veranderen van het soort olie zou de producent jaarlijks tussen de 8 en 22 miljoen euro kosten.

Ondanks dit alles laat de fervente aanhanger zijn pot Nutella zeker niet staan, integendeel. De verkoop van deze chocopasta zit nog altijd sterk in de lift.

Zeker ook goed om weten: Diabetes en alcohol: Alcoholvrij-bier-een-goede-keuze-voor-diabetici?

De ingrediënten van Nutella op een rijtje:  

  • 75 klontjes suiker
  • 13% hazelnoten
  • 7,4% magere cacao
  • 8,7% magere melkpoeder
  • Weipoeder
  • Sojalecithine, om het mengsel smeerbaar te houden.
  • 0,02% synthetische vanilline
  • Palmolie

Kortom, wordt je volgende boterham of pannenkoek er weer een met Nutella? Wist je dat slechts één boterham met Nutella je de Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheid (ADH) aan suiker levert?

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights