Hoe gezond zijn suikervrije light frisdranken?

Koos je voor een gezonde voeding zonder suiker om niet alleen je gezondheid en conditie te verbeteren maar zeker ook om gezond te vermageren zonder jojo effect? In zo’n gezond suikervrij dieet is er uiteraard geen plaats voor frisdranken, die barsten van de suikers en calorieën, ze zijn écht energiebommen. In plaats van deze klassieke frisdranken kiezen velen die suikervrij eten voor light frisdranken, maar zijn die dan zoveel gezonder?

Iedereen weet het. Frisdranken zijn rijk aan suikers en calorieën en toch worden ze massaal gedronken, zowel door jong als oud. De aanwezigheid van hoge concentraties aan suikers heeft een een grotere negatieve invloed op je gezondheid dan je wel denkt. Zo zijn deze frisdranken een van de belangrijkste oorzaken van diabetes, hoge bloeddruk en van hart- en vaatziekten. En dan hadden we het nog niet over overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas. Wetenschappelijk onderzoek leerde nu ook dat frisdranken mede verantwoordelijk zijn voor het toenemend aantal beroertes en hartinfarcten. 10 redenen om te stoppen met drinken van light dranken

Snel afvallen? Klik hier!

Zijn light frisdranken zoveel gezonder?

Al deze onheilspellende berichten over de negatieve invloed van frisdranken op onze gezondheid, doet steeds meer landgenoten naar light frisdranken grijpen, maar is dat wel de juiste reflex? Zijn deze light frisdranken dan zoveel gezonder dan de klassieke en suikerrijke variant? Over de invloed van het drinken van light frisdranken op onze gezondheid werd de laatste jaren heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan. Met verrassende resultaten, want wat blijkt? Deze light frisdranken zijn mogelijk nog ongezonder.

De invloed van light frisdranken op je gezondheid:

  • Light frisdranken doen je smaakzin verliezen: een van de meest verrassende resultaten is ongetwijfeld de vaststelling dat deze suikervrije light frisdranken je smaakpapillen aantasten. De kustmatige zoetstoffen zijn daarvoor verantwoordelijk. Zij hebben een veel sterkere zoetsmaak dan natuurlijke suikers en dat heeft uiteraard gevolgen voor je smaakpapillen.  Dat heeft voor gevolg dat diegenen die dagelijks en uitsluitend light frisdranken consumeren op korte termijn hun smaak volledig verliezen.
  • Overgewicht: ondanks het feit dat light frisdranken weinig of geen calorieën bevatten, stelden wetenschappers van de universiteit van Texas vast dat fanatieke light drinkers maar liefst zeventig procent meer kans hebben op overgewicht en zwaarlijvigheid dan zij die de klassieke en dus suikerrijke frisdranken drinken. De kunstmatige suikervervangers hebben namelijk hetzelfde effect op je lichaam als ‘echte’ suikers. Ze zorgen voor de aanmaak van extra insuline aan, waardoor je lichaam vet vlugger vet opslaat in je organen en in je spierweefsels.
  • Diabetes: amper één light drankje verhoogt je risico op diabetes met bijna 40 procent. Dat werd wetenschappelijk berekend door wetenschappers van de universiteit van Minnesota. Daardoor zijn deze light frisdranken ook verantwoordelijk voor hoge bloeddruk en obesitas
  • Light frisdranken hebben geen voedingswaarde: light frisdranken mogen dan nog calorie- arm zijn, ze bevatten evenmin enige voedingswaarden.
  • Light frisdranken veroorzaken migraine: aspartaam is een veel gebruikte zoetstof bij light frisdranken. Van aspartaam werd bewezen dat het een belangrijke oorzaak is van migraine en hoofdpijn. Bij sommige personen wakkert aspartaam, de zoethouder, hoofdpijn aan.
  • Light frisdranken zorgen voor tandbederf: de hoge dosis aspartaam zijn slecht voor je tanden. Drinkers van light frisdrank krijgen vlugger te kampen met tanderosie, gaatjes en tandbederf.
  • Light frisdrank verhoogt kans op depressie: uit de resultaten van een grootschalige onderzoek van de Amerikaanse Academie voor Neurologie zijn gebruikers van deze licht frisdranken veel vatbaarder voor depressies. In een periode van tien jaar hebben ze ruim 30 procent meer kans op het ontwikkelen van een depressie.
  • Light frisdrank vergroot risico op osteoporose: vrouwen na hun menopauze lopen meer kans op osteoporose. Door het drinken van light frisdranken is het risico op zwakke botten nog groter
  • Light frisdrank gevaarlijk voor hart- en vaatziekten: light frisdrank verhoogt zowel je risico hartziekten als op vaatziekten zoals een beroerte of een hartaanval en aderverkalking
2017-10-14T11:50:50+00:00

About the Author:

Avatar

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.