Gezonde vleesvervangers zonder suiker + Gezonde Recepten

‘Ik ben op zoek naar gezonde vleesvervangers zonder suiker. Wie kan me op de juiste weg zetten?’, vroeg lezeres Linda Visser ons. Ze weet bijvoorbeeld van quorn dat deze populaire vleesvervanger ook suikervrij is, maar daar is ze niet zo dol op .

Om zo gezond mogelijk te eten vervangt ze nu al driemaal per week vlees en vis van haar dagelijks menu. Eén keer eet ze vette vis. Ze is vast besloten om haar gezond eetpatroon verder aan te vullen met gezonde vleesvervangers zonder suiker. 

Wat zijn de meest gezonde vleesvervangers zonder suiker?

Steeds meer mensen noemen zich immers flexitariër. Die vervangen regelmatig zowel vlees als vis door gezonde vleesvervangers, en het liefst nog zonder toegevoegde suikers. Dat doen ze niet alleen uit gezondheidsmotieven maar even goed om zo weinig mogelijk ons al zo zwaar getroffen leefmilieu te belasten.

Mager vlees en vette vis

We hebben vlees en zeker vis nodig als bron van kracht en energie. Het gaat dan in de eerste plaats om magere vlees- en vissoorten zoals:

  • Magere vleessoorten: zoals kip en kalkoen
  • Vette vissoorten: en in de eerste plaats wilde zalm, paling, tonijn, heilbot, tarbot, dorade, kabeljauwfilet, makreel, sardienen, haring en ansjovis

Rood en bewerkt vlees en bewerkte voeding

Met rood en bewerkt vlees en bewerkte voeding is het een gans ander verhaal. Deze nochtans erg populaire voedingsmiddelen zijn veel minder gezond. Ze zijn oorzaak van veel voorkomende en ernstige aandoeningen en passen dus zeker niet in een gezond eetpatroon.

  • Bewerkt vlees: dan spreken we vooral over vlees als broodbeleg zoals alle soorten worstvlees en paté’s
  • Bewerkte voeding: met voorop alle gefrituurde gerechten, kant- en- klare gerechten en diepvries maaltijden
  • Alle rood en niet gebakken vlees

Deze bewerkte voeding is oorzaak van:

  • Ongezond buikvet
  • Aderverkalking
  • Hart- en vaatziekten
  • Spijsverteringsproblemen
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes
  • Veel voorkomende en agressieve soorten kanker

Vele gezonde vleesvervangers

Omdat we steeds meer met onze gezondheid en ons leefmilieu begaan zijn, neemt het aantal vegetariërs en vooral flexitariërs sterk toe. Deze laatsten eten gemiddeld nog slechts een keer wit vlees en vette vis. Voedselproducenten spelen daar uiteraard handig op in, maar de gezondheid van hun producten laat dikwijls veel te wensen over.

Toch is er voldoende keuze aan gezonde vleesvervangers zonder suiker.

Gezonde voedingsstoffen in vlees en vis

Vlees en vis bevatten heel wat gezonde voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen, hoogwaardige eiwitten en gezonde onverzadigde vetten.

Zonder hoogwaardige eiwitten zul je nooit afvallen.

Gezonde voedingsstoffen in vlees:

  • Goed verteerbare en hoogwaardige eiwitten
  • Essentiële vetzuren
  • Koolhydraten: vooral aanwezig in charcuterie
  • Vitaminen: B1, B2, B6 en B12
  • Mineralen: hoofdzakelijk ijzer en zink
  • Gezonde onverzadigde vetten: zoals in rosbief, kip, kalkoen en in lamsvlees

Gezonde voedingsstoffen in vette vis: 

  • Hoogwaardige eiwitten
  • Essentiële vetzuren: omega 3 , 6 en 9
  • Vitaminen: vitaminen B1, B6, B12 en vitaminen A en D
  • Mineralen: jodium, selenium, zink en fluor

Nu denkt de meerderheid van al diegenen die zo gezond mogelijk willen eten dat ze vlees én vis moeten eten om gezonder te leven en makkelijker af te vallen.

Verse seizoensgroenten, fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten barsten ook van alle onmisbare gezonde voedingsstoffen.

Als je gezond evenwichtig en gevarieerd eet krijg je voldoende gezonde voedingsmiddelen naar binnen die je nodig hebt om goed te functioneren. Vette vis eet je best tweemaal per week eten en is uitzonderlijk rijk aan essentiële vetzuren.

Uitgerekend deze gezonde vetten zijn onmisbaar. Zowel voor je lichamelijke als je geestelijke gezondheid en zeker als je verantwoord en makkelijk opgeslagen lichaamsvet wilt verbranden en makkelijker wilt afvallen.

Gezonde vleesvervangers zonder suiker

Er zijn genoeg gezonde vleesvervangers met weinig of geen suikers om aan je gezond en suikervrij eetpatroon toe te voegen.

Denk hierbij in de eerste plaats aan:

Peulvruchten als gezonde vleesvervanger zonder suiker

Peulvruchten zijn zaden of zaden met hun omhulsel. zoals erwten, bonen, sojabonen, groentekiemen, linzen, kapucijners en kikkererwten zijn uitstekende vleesvervangers. Lupine of de boon van een vlinderbloemige plant wordt nu ook bij ons steeds populairder als gezonde vleesvervanger zonder suiker.  Peulvruchten maken deel uit van de legendarische Schijf van Vijf

Tofu, tempé en hummus: zijn bewerkte peulvruchten. Tofu en tempé zijn afkomstig van de sojaboon en hummus van kikkererwten.  

  • Soja: ook soja behoort tot de peulvruchten. Soja is een van de eerste en gezondste vleesvervangers en is nog steeds erg populair bij vegetariërs en flexitariërs
  • Tempé: is gefermenteerde soja. Een soort koek gemaakt van zachtgekookte sojabonen en bewerkt met een speciaal soort schimmel
  • Tofu: gemaakt van gemalen sojabonen maar heeft erg weinig smaak. Met gezonde marinades kun je veel goed maken
  • Miso: is een Japanse, gefermenteerde sojabonenpasta.

Bij het fermenteren van voedingsmiddelen worden van gisten als schimmels en bacteriën voedingsmiddelen gemaakt. Geef steeds de voorkeur aan fermenteerde soja

Onbewerkte noten zijn rijk aan gezonde vetten en ijzer en weinig of geen suiker

Onbewerkte en dus verse, niet gezouten, niet gerookte en gebrande noten zijn vooral rijk aan gezonde onverzadigde vetten en ijzer. Dit mineraal halen we anders vooral uit… vlees. Daarom zijn noten uitstekende vleesvervangers zonder suiker.

De beste noten als gezonde vleesvervangers zonder suiker zijn ongetwijfeld:

  • Hazelnoten
  • Walnoten
  • Amandelen
  • Macadamianoten
  • Cashewnoten
  • Pecannoten 

Zeewier, algen en kelp of seafood

Eet je zo weinig mogelijk of geen vlees en hou je evenmin van vis? Dan kun je deze best vervangen door zogenaamd seafood zoals zeewier, algen en kelp. Seafood barst van hoogwaardige eiwitten en heeft weinig of geen suikers aan boord.

Seafood bevat naast onmisbare eiwitten ook hoge concentraties vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

Gezonde voedingsstoffen in seafood:

  • Vitaminen: vooral vitaminen van het B- complex (vitamine B1, B2, B6, B11 en B12 en vitaminen C en D
  • Mineralen: natrium, kalium, calcium, ijzer en magnesium
  • Eiwitten
  • Gezonde onverzadigde vetten
  • Gezonde trage koolhydraten

Zwammen en schimmels zoals quorn

Ook paddenstoelen en allerlei soorten gisten behoren tot de categorie van zwammen en schimmels. Er wordt ook meer en meer geëxperimenteerd met draden van allerlei schimmels als goede vleesvervangers zonder suiker.

Een uitstekende en gezonde vleesvervanger zonder suiker is quorn, gemaakt van de schimmels van zwammen en gebonden met eiwitten.

Andere gezonde vleesvervangers zonder suikers zijn:

  • Eieren: bevatten naast hoogwaardige eiwitten ook veel ijzer en vitamine B12
  • Onbewerkte zaden: waaronder vooral hennepzaad, chiazaad, lijnzaad, sesamzaad en quinoa. Zaden bevatten hoge concentraties aan onmisbare voedingsvezels, maar geen vitamine B12
  • Onbewerkte pitten: zijn vooral rijk aan gezonde onverzadigde vetten. Dat is vooral het geval met pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten. Pitten bevatten net als zaden, geen vitamine B12.
  • Insecten: zoals sprinkhanen barsten van de hoogwaardige eiwitten en zijn dus gezonde vleesvervangers zonder suiker. Er zal ongetwijfeld nog een hele tijd overgaan vooraleer insecten bij ons populair zijn als gezonde voeding
  • Seitan: wordt gemaakt van in bouillon gekookt tarwemeel en bevat geen vitamine B12. Het is nochtans een gezonde vleesvervanger zonder suiker en bovendien erg lekker.
2016-09-26T18:20:01+00:00

About the Author:

Leave A Comment