Fenegriek

Fenegriek helpt diabetes type 1 en 2 beter onder controle houden

Spread the love

Fenegriek is een kruid dat vooral in de alternatieve geneeskunde opvallend populair is. Het zorgt dan ook voor heel wat gezondheidsvoordelen, en wordt meer en meer als voedingssupplement gebruikt. Tegenwoordig wordt het vaak als supplement gebruikt. Fenegriek draagt kleine witte bloemen. De peulen verbergen kleine goudbruine zaden. De plant wordt gemiddeld tussen de 60 en 90 centimeter groot. Fenegriek komt oorspronkelijk uit Mesopotamië, en was in de oudheid al bekend in de landen langs de Middellandse Zee. 

Wat kan fenegriek voor onze gezondheid betekenen?

Je herkent de plant aan zijn kleine witte bloempjes, en peulen die kleine goudbruine fenegriek zaadjes bevatten. Zowel het zaad als het poeder komen in veel Indiase en Aziatische recepten voor, vanwege de voedingswaarde en de zoetige, nootachtige smaak.

Voedingswaarde fenegriek

Dit kruid heeft een hoge voedingswaarde. Eén soeplepel bevat:

 • Vitaminen: voornamelijk vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 en vitamine C
 • Mineralen: vooral ijzer, magnesium en mangaan, maar ook koper, kalium, natrium, calcium, zink, fosfor en selenium
 • Voedingsvezels: drie gram
 • Eiwitten: drie gram
 • Koolhydraten: zes gram

Fenegriek in de Chinese en alternatieve geneeskunde

Zowel in de Chinese als in de alternatieve geneeskunde wordt fenegriek al eeuwen gebruikt bij veel huidaandoeningen. Dit kruid wordt nu ook meer en meer gebruikt als verdikkingsmiddel, en verwerkt in zeep en shampoo.

Helpt diabetes type 1 en 2 beter onder controle houden

Er wordt de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van dit kruid op onze gezondheid. De resultaten daarvan deze tonen vooral zijn positieve invloed aan op diabetes type 1 als 2. Het verbetert ook tolerantie voor koolhydraten bij gezonde personen. Dat werd vastgesteld nadat bij een onderzoek met type 1 diabetici tien dagen lang 50 gram poeder aan hun lunch en diner werd toegevoegd.

Cholesterol weer in evenwicht

De glucoseafscheiding in urine in 24 uur bleek met 54% te zijn afgenomen, terwijl ook een verlaging werd waargenomen in het LDL- en het totale cholesterol. Verder werd bij een onderzoek bij met deelnemers zonder diabetes die fenegriek kregen, vier uur na inname een verlaging van hun bloedsuikergehalte met 14 procent vastgesteld. Dat danken we aan het feit dat het kruid onze insulinefunctie verbetert.

Andere gezondheidsvoordelen van fenegriek

Dit kruid heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Fenegriek zaad en poeder:

 • Bloedsuikerspiegel: fenegriek zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel en is daardoor vooral interessant voor diabetici
 • Verlaagt ook onze nuchtere bloedsuikerspiegel
 • Vermindert onze eetlust en vetopname: tijdens een veertiendaags onderzoek verminderde de vetopname van die deelnemers die fenegriek kregen toegediend met bijna 20 procent
 • Vertraagt onze suikeropname. Dat zorgt voor minder hoge suikerpieken
 • Brengt een verstoord cholesterolgehalte weer in evenwicht: door het gezonde HDL- cholesterol te verhogen en de ongezonde LDL- variant en de concentratie aan vet in ons bloed (triglyceriden) te verlagen
 • Helpt tegen brandend maagzuur: het verminderd de vervelende symptomen van maagzuur, brandend maagzuur en reflux
 • Werkt sterk ontstekingsremmend: van dit kruid werd wetenschappelijk bewezen dat het sterk ontstekingsremmend werkt
 • Is ook uitstekend voor pré- diabetespatiënten: deze hebben last van een verhoogde bloedsuikerspiegel, zonder er diabetes type 2 werd vastgesteld. De kans is groot dat ze met een ongewijzigde eet- en levensstijl toch diabetes type 2 zullen ontwikkelen.

Gebruik altijd fenegriek zonder toegevoegde stoffen:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.