Quorn
Spread the love

Quorn is populair in een vegetarisch dieet als vleesvervanger. Ik kreeg zopas van Anne Callemin de vraag of de vegetarische vleesvervanger quorn past in een suikervrij dieet.


Samen met seitan en tofu is quorn niet alleen een uitstekende vleesvervanger. Quorn verschaft je alle gezonde en dus onmisbare voedingsstoffen en hoort thuis in een suikervrij dieet.

Maar wat is quorn  en welke en is het geschikt voor zij die suikervrij eten?  

Quorn is in de eerste plaats een uitstekend alternatief voor vlees en is dus vooral populair bij vegetariërs. Het bevat weinig of geen calorieën, vet, cholesterol en… suikers, maar des te meer voedingsvezels en eiwitten, die je eetlust doet verdwijnen door…  deze gezonde vleesvervanger te eten!

Deze plantaardige vleesvervanger kwam vanuit Groot- Brittannië naar de lage landen overgewaaid en wordt van jaar tot jaar populairder, zowel in België als in Nederland.

Quorn familie van de paddenstoelen

Dit plantaardig product tot behoort tot de uitgebreide familie van de paddenstoelen. De smaak en textuur ervan verschilt nauwelijks van die van magere vleessoorten. Deze voedingsproduct heeft het bijkomende voordeel dat het zelfs geen grammetje vet aan boord heeft.

Het belangrijkste ingrediënt is een schimmeleiwit, een microscopisch klein plantje best vergelijkbaar met… paddenstoelen. Tijdens het ‘productieproces’ ondergaat dit plantje een gistingsproces. Dat resulteert in een soort pasta die als basis wordt gebruikt voor een hele reeks bereidingen zoals in blokjes, filets, en gehaktballetjes.

Aan deze pasta wordt achtereenvolgens zuivere eiwitten, vetstoffen, kruiden, en eventueel paneermeel aan toegevoegd.

Gezonde voedingsstoffen in quorn:

  • Quorn: is rijk aan gezonde voedingsstoffen en kan met de meest gezonde voedingsmiddelen wedijveren
  • Eiwitten: die zijn dezelfde als melk en alle melkproducten
  • Vetgehalte: in zijn meest natuurlijke vorm (blokjes) deze vleesvervanger minder vet en calorieën  dan de meest magere vleessoorten zoals paardenvlees, kalfsvlees en vlees van gevogelte zoals kip, kalkoen en konijn
  • Cholesterolarm: het bevat geen cholesterol en is qua samenstelling vergelijkbaar met vis. Het is rijk dus aan onverzadigde en dus gezonde vetten zoals omega 3- vetzuren en een kleinere concentratie aan verzadigde en ongezonde vetten
  • Vezelrijk: met zes gram voedingsvezels per honderd gram is deze gezonde vleesvervanger erg vezelrijk. Dit zorgt voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit. Vlees, vis, gevogelte en eieren bevatten geen voedingsvezels
  • Vitamine B: het is een belangrijke bron van B- vitamine en vooral van vitamine B2, en is nodig voor onze energievoorziening. Naast quorn zijn ook melk en melkproducten, en in veel mindere mate ook vlees, vleeswaren, groenten, fruit, brood en graanproducten belangrijke leveranciers van deze vitamine B2. Een tekort aan vitamine B2 kan huidafwijkingen aan de mond, tong en neusontstekingen.
  • Mineralen: quorn bevat vooral magnesium, een belangrijk wapen tegen stress, vermoeidheid en spierkrampen. Daarnaast bevat het ook een hoge dosis zink (onmisbaar voor onze groei, voor een gezonde huid en spierweefsels en voor een gezonde prostaat), calcium, ijzer en calium

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.