De overgang
Spread the love

De overgang is een nieuwe periode in het leven van een vrouw waar ze allemaal tegenop kijken. Het is niet alleen oorzaak van vele vervelende ongemakken. De overgang kan ook de ontwikkeling van veel voorkomende aandoeningen versnellen. Men deed al heel wat onderzoek naar de gevolgen van de overgang op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid van vrouwen in de overgang. Daarbij komt men steeds meer tot verrassende ontdekkingen.

Welke invloed heeft de overgang op veel voorkomende aandoeningen waaronder diabetes?

Recente studies tonen aan dat vrouwen die zowel vroeg of laat met hun overgang worden geconfronteerd een groter risico op diabetes lopen?  Er kwam nog meer aan het licht.

De overgangOok de duur van je vruchtbare periode vergroot de kans op de ontwikkeling van suikerziekte.  Een vroege overgang heeft gelukkig niet alleen nadelen.  Zo beschermt het je tegen borst- en baarmoederhalskanker.

Zo krijg je diabetes onder controle

Hoe vroeger in de overgang hoe groter je kans op diabetes. De meeste vrouwen komen gemiddeld op 51 jaar in de overgang. Kwam je voor je je 46ste in de overgang? Dan neemt je risico op diabetes met 25 procent toe. Kom je pas na je 55ste in de overgang terecht, dan loop je nog 12 procent meer kans op suikerziekte.  

 

Diabetes hangt ook af van de duur van  je vruchtbare periode.

Als je vruchtbare periode korter is dan 30 jaar loop je bijna 40 procent meer kans op diabetes dan vrouwen van wie hun vruchtbare periode varieert tussen de 36 en 40 jaar. Bleef je langer dan 45 jaar vruchtbaar? Dan ligt je kans op diabetes toch nog altijd bijna 25 procent hoger. 

Je risico op suikerziekte in de overgang

Volgens wetenschappers ligt de daling van het vrouwelijk hormoon oestrogeen aan de basis van diabetes in de overgang. Dat is zeker zo:

 • Met Overgewicht en een buikje
 • Aderverkalking
 • Hart- en vaatziekten
 • Een hoge bloeddruk
 • Een te hoog cholesterolgehalte
 • Osteoporose

[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831/weekmenu/weekmenu-af//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid zonder hypo[/fusion_button]

Bekende symptomen van de overgang zijn:

De overgangOpvliegers

Overmatig transpireren, vooral ’s nachts

Plotse stemmingswisselingen

Slaapproblemen 

Je overgang of menopauze wordt ook beïnvloed door:

 

 • Leeftijd
 • Ons eet- en leefgewoonten
 • Afkomst
 • Al of niet roken
 • Alcoholgebruik
 • Het langdurig gebruik van sommige medicijnen 

Door op je eet- en leefpatroon te letten kunnen vrouwen in de overgang hun risico op diabetes verkleinen.

Zo hou je diabetes in de overgang beter onder controle

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van suikerziekte. Een  vroege diagnose is nodig om andere ernstige aandoeningen zoals hartinfarct, beroertes, nierfalen en zelfs blindheid te voorkomen. Vooral je eetpatroon aanpassen is belangrijk om diabetes te voorkomen of onder controle te houden. Diabetes in de overgang voorkomen doen we door:

Meer vezels

De overgangVezelrijke voeding zorgt voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. 

Vezels zorgen ook voor een lang voldaan gevoel waardoor je minder honger hebt en automatisch minder eet. Door het eten van vezelrijke voeding blijft je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor er minder insuline wordt aangemaakt. Insuline is een hormoon dat je vetopslag en vetverbranding regelt. Hoe lager je insulinegehalte hoe meer vet je verbrandt.

Natuurlijke Voeding

En zo weinig mogelijk kant en klare voeding. Die is rijk aan toegevoegde suikers, ongezonde verzadigde vetten  en transvetten. En dan hadden we het nog niet over de vele kunstmatige geur-, kleur- , smaak- en bewaarstoffen stoffen. Volgens een onderzoek verhoogt veel bewerkte voeding eten het risico op diabetes met 30 procent.  Natuurlijk eten met veel verse groenten en fruit, onbewerkte noten,zaden en pitten en vette vis is de beste manier om je kans op diabetes maximaal te verkleinen.

Eet bij voorkeur geen geraffineerde witte suiker

De overgangHoe meer suiker je eet hoe minder stabiel je bloedsuikerspiegel.

Je lichaam moet dan extra insuline aanmaken om het evenwicht te herstellen.

Dat kan de kans op diabetes aanzienlijk verhogen.

Grote hoeveelheden voedingsvezels vind je vooral in:

Alle volkorengranen: en vooral haver, zemelen, boekweit, gerst en volkoren rogge

Alle soorten volkoren brood

Volkoren deegwaren

Zilvervlies- of bruine rijst

Beweeg dagelijks minstens een half uur 

Zorgt voor een gezond gewicht 

Overgewicht en teveel buikvet zijn de belangrijkste oorzaken van diabetes.

Is dat bij jou het geval? Dan zul je het moeilijker hebben om je bloedsuiker in evenwicht te houden.

Hoe meer overgewicht je verliest, hoe kleiner je risico op diabetes. 

[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831/weekmenu/weekmenu-af//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid zonder hypo[/fusion_button]

Stop met Roken

Roken is slecht voor je gezondheid en is een belangrijke oorzaak van suikerziekte.

Houd je vitamine D op peil

De overgangOnderzoek wees uit dat een tekort aan vitamine D je kans op diabetes verhoogt.

Vitamine D maakt ons lichaam niet zelf aan. Het is daarvoor vooral aangewezen op voldoende zonlicht.

Vitamine D komt in beperkte mate ook voor in vette vis: en vooral in wild gekweekte zalm, in paling, tonijn, schol en schelvis, in heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en in ansjovis

Vitamine D voorkomt ook osteoporose.

Naarmate we ouder worden nemen we steeds minder vitamine D op.

Een voedingssupplement met vitamine D slikken is dan ook een goed idee.

Voldoende bewegen is ook efficiënt om je kans op diabetes terug te schroeven.

De belangrijkste symptomen van Diabetes:

Een vroege of late overgang

Vaak dorst en dikwijls plassen

Vermoeid en een tekort aan energie

Slecht of dubbel zien

Kortademigheid

Veelvuldige blaasontstekingen

Herken je één of meerdere symptomen? Raadpleeg dan zeker je dokter want dan is de kans groot dat je suikerziek bent 

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights