Bloedsuiker verlagen op natuurlijke manier
Spread the love

Follow my blog with Bloglovin

Bloedsuiker verlagen op een natuurlijke manier is belangrijk om diabetes te voorkomen, onze gezondheid te verbeteren en op peil te houden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Diabetici, patiënten pre-diabetes of insulineweerstand weten best hoe moeilijk het is om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Onze drang naar snelle koolhydraten en vooral suiker en zoetigheden is erg groot en soms onbeheersbaar. 

We grijpen dan massaal naar geneesmiddelen om onze bloedsuikerspiegel te verlagen. Maar dat is geen goed idee.

Hoe kunnen we onze bloedsuiker verlagen op een natuurlijke manier?

In plaats van levenslang geneesmiddelen te slikken tegen een hoge bloedsuiker, kun je dit op een andere manier oplossen.  Op een natuurlijke manier bijvoorbeeld.

Wat is bloedsuiker?

Bloedsuiker is de hoeveelheid glucose of suiker in ons bloed. Het bloedsuikergehalte is de hoeveelheid glucose die in ons bloed op een bepaald moment aanwezig is. Die glucose is afkomstig uit onze dagelijkse voeding.

Snelle koolhydraten (suiker) uit je dagelijkse voeding zoals brood, pasta, rijst en aardappelen komen als glucose in je bloed terecht.

Bloedsuiker is onmisbaar

In normale omstandigheden zijn we makkelijk in staat om onze bloedsuiker in evenwicht te houden. Bij diabetes is deze lichaamsfunctie verstoord. Als je hier niet in slaagt je bloedsuiker is een medische behandeling nodig om die te verlagen.

Je bloedsuikerwaarde

Bij diabetes is de hoeveelheid suiker of glucose in het bloed te hoog. Een gezonde bloedsuikerwaarde varieert tussen de 4,0 en 8,0 mmol/liter. De hoeveelheid suiker in je bloed wordt bepaald met een eenvoudige vingerprik. Die waarde is afhankelijk van het moment waarop bloed wordt geprikt. Dat kun je makkelijk zelf. Meet je afwijkende waarden dan wordt je bloed extra gecontroleerd in een laboratorium.

Heb je last van een onstabiele bloedsuikerspiegel? Dat is in de eerste plaats het gevolg van een te groot suikergebruik. Dat zorgt voor ernstige gevolgen, zoals:

 • Een onweerstaanbare drang naar meer en meer suiker en zoetigheden
 • Je insulinegehalte is te hoog
 • Er wordt meer en meer vet opgeslagen in plaats van te verbranden met overgewicht als gevolg
 • Overgewicht vergroot je kans op aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, een verstoord cholesterolgehalte en verstoorde hormonen en diabetes
 • Een te hoog insulinegehalte vergroot je kans op depressie

Bloedsuiker verlagen en onder controle houden

Je bloedsuiker onder controle houden kan op verschillende manieren. De beste manieren om je bloedsuiker te verlagen zijn: Je bloedsuiker verlagen doe je vooral:

Met een gezond eetpatroon

Daar hoort uiteraard geraffineerde witte suiker niet in thuis. Wél veel verse groenten, fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten en vette vis.

Door meer te bewegen

Maar zeker niet door nu te gaan trainen zoals een topsporter. Heb je een zittend werk en beweeg je veel te weinig? Dan volstaat het om dagelijks een half uurtje te wandelen, te joggen of te fietsen. Eens je lichaam aangepast, kun je deze inspanningen nog altijd verhogen.

Om dit proces te versnellen kun je wel een aangepast voedingssupplement nemen.

Bloedsuiker verlagen met natuurlijke voeding

Wil je je bloedsuiker verlagen om diabetes te voorkomen en je gezondheid te verbeteren? Dan moet je in de eerste plaats je dagelijks eet- en levenspatroon aanpassen. Maar dan moet je ook weten dat bepaalde voedingsproducten je bloedsuiker verhogen. Dat is vooral het geval met:

 • Geraffineerde witte suiker
 • Toegevoegde suikers: die zijn in bijna alle voedingsproducten aanwezig
 • Snoep, koekjes, gebak en chips
 • Voeding rijk aan zetmeel: zoals witte deegwaren, witte rijst en aardappelen
 • Alle voeding dat ons lichaam omzet in suiker zoals: fruit, peulvruchten, granen en aardappelen
 • Kant- en klare fruit- en vruchtensappen
 • Jam, confituur, alle soorten wit brood, chips, crackers, muesli en ontbijtgranen uit de supermarkt

Je bloedsuiker verlagen op een natuurlijke manier

Je bloedsuiker verlagen doe je dus best op een natuurlijke manier, vooral met natuurlijke voeding zoals:

Kaneel:

Deze specerij vermindert je risico op diabetes type 2. Het verlaagt tegelijk je ongezonde LDL- cholesterol en de vetten in je bloed (triglyceriden). Kaneel is ook een natuurlijke bloedverdunner en verlaagt je bloeddruk.

Gebruik kaneel in zoveel mogelijk recepten of als supplement.

Fenegriek

Dit kruid wordt vaak gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven. Het verlaagt ook de bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes type 1 en type 2 en met pre-diabetes.

Fenegriek zaden vertragen de vertering van koolhydraten en barst van alle gezonde voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen en sterke antioxidanten. Je ondersteunt het gebruik van fenegriek met een natuurlijk supplement.

Je bloedsuiker verlagen met knoflook

Knoflook verlaagt niet alleen je bloedsuiker maar ook je bloeddruk en je ongezonde LDL-cholesterol. 

Ajuin: heeft hetzelfde effect als knoflook

Noten, zaden en pitten

Onbewerkte en dus ongezouten, niet geroosterde en ongebrande noten, maar ook zaden en pitten zijn rijk aan gezonde en onverzadigde vetzuren. Die maken deel uit van ieder gezond bloedsuiker verlagend dieet.

Je bloedsuiker verlagen met avocado

Deze vrucht verlaagt niet alleen je bloedsuiker maar ook je risico op metabool syndroom, een verzameling ziekten waaronder diabetes, overgewicht, te veel buikvet en een verstoord cholesterolgehalte.

Alle soorten bessen

Deze bevatten anthrocyanines of stoffen die we vooral in planten terugvinden zoals in groenten en fruit, maar ook in thee, honing, duiven (wijn) in noten, olijven en in chocolade.

Vooral blauwe bessen maar ook paarse en rode bessen en vruchten bevatten de grootste hoeveelheid anthrocyanines en veel voedingsvezels. Blauwe bessen helpen je ook om meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker af te vallen.

Kersen

En in de eerste plaats rode kersen zijn een belangrijke bron van deze anthrocyanines.

Azijn en vooral appelazijn

Een scheutje appelazijn in een glas water verbetert je gevoeligheid voor insuline en voorkomt pieken in je bloedsuikerwaarden na het eten van koolhydraten.

Andere voedingsmiddelen doe je bloedsuiker verlagen zijn:

 • Koffie
 • Chiazaad
 • Citroen
 • Zoete aardappelen

Een combinatie van gezonde natuurvoeding met voldoende beweging is je beste garantie op een gezonde bloedsuikerspiegel.

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights