Spread the love

Agavesiroop wordt door velen aangeprezen als gezond alternatief voor geraffineerde witte suiker, een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht. Maar is agavesiroop dan zo gezonder dan de zo vertrouwde witte suiker? Agavesiroop is afkomstig van een gelijknamige plant die vooral in Mexico groeit, en maar liefst 30 % zoeter is dan witte suiker. Afkomstig van een plant, is agavesiroop een zuiver natuurproduct, en dat is de reden waarom het meer en meer als alternatief voor witte suiker naar voor wordt geschoven, maar is dat ook zo.


Kortom, is agavesiroop een gezond alternatief voor geraffineerd witte suiker, of toch niet?

Agavesiroop kun je in zowat alle gerechten verwerken, en is in vele keukens een vertrouwde gast.  Van deze cactusachtige plant bestaan er vele soorten, van piepkleine tot metershoge planten. Agaves groeien en bloeien dan ook erg langzaam. Pas als de plant tussen de zeven en tien jaar oud is, oogst men de bladeren.

Nectar is belangrijkste ingrediënt van agavesiroop

In de kern van de plant bevindt zich de agave nectar, met zetmeel als het belangrijkste bestanddeel.  Door verhitting en verdere bewerking wordt deze nectar omgezet in geraffineerde fructose. Als eindproduct blijft een kleverige vloeistof, dunner als honing, over. De kleur van agavesiroop is ook vergelijkbaar met die van honing, maar is afhankelijk van de soort agavesiroop. De lichtgekleurde versie is minder verhit en bewerkt dan de donkere siroop. De smaak van de lichtere siroop is zachter, maar als gevolg van zijn grondigere filtering bevat deze minder gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen als de donkere agavesiroop.

Agavesiroop bestaat bijna uitsluitend uit fructose of fruitsuiker

Agavesiroop is een puur natuurproduct, want afkomstig van een plant. Van natuurlijke voeding wordt sowieso aangenomen dat het een gezond product is met een hoge voedingswaarde. Dat geldt spijtig genoeg niet voor agavesiroop, dat hoofdzakelijk uit snelle koolhydraten bestaat. Zijn concentratie aan fructose of fruitsuiker (druivensuiker) varieert tussen de 70 en maar liefst 90%. In agavesiroop vind je zelfs geen vitaminen, mineralen of voedingsvezels.

De Glycemische index van agavesiroop

Fructose of vruchtensuiker vind je ook in  fruit. Onbewerkt fruit bevat slechts een fractie van de hoeveelheid fructose die in agave is terug te vinden, namelijk  tot maximaal 5 gram per honderd gram fruit.

  • Fruit met de laagste glycemische index zijn: abrikozen, pruimen, alle soorten bessen en grapefruits met amper anderhalve gram fructose per honderd gram fruit.

In vergelijking met geraffineerde witte suiker heeft fructose een veel lagere Glycemische Index (GI). Hoe lager deze index, hoe geleidelijker de energie wordt vrijgegeven.

Witte suiker zorgt voor een korte energie boost en zorgt voor sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Hoe constanter je bloedsuikerspiegel hoe minder insuline door je pancreas of alvleesklier wordt vrijgegeven. Insuline is een hormoon dat je vetopslag en vetverbranding regelt. Hoe minder insuline in je bloed terecht komt, hoe actiever je metabolisme of stofwisseling en hoe meer vet je verbrandt.

Het verschil tussen fructose en sucrose

Naast fructose,  fruit- of vruchtensuiker hebben we ook nog sucrose. Beiden maken het verschil tussen witte suiker en agavesiroop. Terwijl klassieke witte suiker uit fructose en glucose bestaat (50/50), bestaat de meest pure vorm van  agavesiroop voor ruim 90% uit fructose. De overige 10% is glucose.

Glucose wordt in je bloed opgenomen en zorgt voor tijdelijke energie. Agave nectar bestaat zo goed als uitsluitend uit pure glucose. Je lichaam herkend geen fructose, wordt dus ook niet in je bloed opgenomen maar rechtstreeks doorgestuurd naar je lever. Waar het uiteindelijk wordt afgebroken.

Agavesiroop en diabetes

Toch kan ook agavesiroop het ontstaan van diabetes bevorderen. Diabetici hebben last om hun bloedsuikerspiegel stabiel te houden. In normale omstandigheden wordt je bloedsuikerspiegel geregeld door de hoeveelheid insuline die wordt aangemaakt. Dat is niet zo ingeval van diabetes. Dan maak je zelf geen insuline meer meer aan, of reageert je lichaam er niet meer op.

Dat zorgt er voor dat de bloedsuikerspiegel van diabetici erg hoog kan stijgen, en dat is uiteindelijk zelfs  levensgevaarlijk! Het gebruik van sucrose, het zoetmiddel dat zorgt voor schommelingen in deze bloedsuikerspiegel, is dan ook niet aan te raden.

Fructose in agavesiroop is geen oplossing voor diabetici 

Volgens organisaties die diabetes ter harte nemen is fructose of agavesiroop geen oplossing voor diabetici. Fructose is immers nadelig voor onze  vetstofwisseling.  Dat vergroot je risico op levensbedreigende hart- en vaatziekten. Fructose veroorzaakt tevens meer ongezond buikvet dan glucose. Fructose is slecht voor onze lever.

Buikvet is veel ongezonder dan om het even welk ander soort vet. 

Het veroorzaakt giftige afvalstoffen die zich tussen je organen in je buikholte verspreiden.

Fructose zorgt voor meer gezondheidsnadelen. 

Fructose:

  • Verstoort de werking van koper in je lichaam
  • Brengt je cholesterolgehalte uit evenwicht door het verhogen van het ongezonde LDL- cholesterol
  • Wordt rechtstreeks door je lever verwerkt en niet door je lichaamscellen, met vervetting van je lever tot gevolg
  • Geraffineerde fructose zoals in agavesiroop bevat geen gezonde voedingsstoffen  zoals vitaminen, mineralen en enzymen
  • Onttrekt mineralen aan je lichaam, en vooral dan ijzer, magnesium en calcium
  • Is een belangrijke oorzaak van jicht als gevolg van een sterke stijging van urinezuur in je bloed

Agavesiroop is geen gezond alternatief voor witte suiker

Omdat het ook geen gezonde voedingsstoffen bevat, brengt het niets positiefs bij voor je gezondheid.  Verrassend genoeg wordt agavesiroop nog steeds in natuurwinkels en in bio- shops verkocht.

In plaats van geraffineerde witte suiker en agavesiroop gebruik je beter:

  • Stevia
  • Kaneel
  • Verse vanille
  • Yacon siroop
  • Kokosbloesemsuiker of palmsuiker
  • Lucuma
  • Mesquite
  • Xylitol
  • Banaanpoeder

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.